secundair logo knw 1

De demofabriek op rioolwaterzuivering Leek van Noorderzijlvest I foto: Recell

Het Noord-Nederlandse bedrijf Recell gaat in een demofabriek op rioolwaterzuivering Leek van Waterschap Noorderzijlvest een nieuwe methode toepassen voor het omzetten van cellulose uit reststromen naar glucoses. Dat gebeurt met behulp van hydrolyse. De hoogwaardige glucosemoleculen vormen de basis voor veel chemische toepassingen.

De techniek heet Recell Chem en zorgt voor een groene oplossing in plaats van het gebruik van fossiele bronnen. Volgens Recell kunnen hiermee cellulosehoudende en afgeschreven volumes vanuit rioolwaterzuiveringen en vanuit de papier-, karton- en textielindustrie worden teruggebracht in de economie, met een toename van de marktwaarde.

Ian JordensIan Jordens

Het proces is geënt op diverse afvalstromen die normaliter worden opgebrand dan wel gestort of een laagwaardige toepassing kennen, zegt commercieel directeur Ian Jordens van Recell. “Wij werken deze stromen op naar een hoogwaardig product dat chemische bedrijven goed kunnen gebruiken.”

Hoogwaardige suikers
Het gaat om een biochemische methode die Recell heeft ontwikkeld samen met een aantal kennisinstellingen en bedrijven. Door middel van diverse hydrolysestappen wordt cellulose uit afval- en reststromen geïsoleerd en vervolgens omgezet in glucose ofwel suikers.

Jordens: “Dit vrij complexe proces levert hoogwaardige suikers op. Dat is ons eindproduct. Hiervan kan de chemische industrie van alles maken. We richten ons hoofdzakelijk op partners die bioplastics produceren, want dat zien we als een bio-circulaire toepassing van ons product.”

100 ton op jaarbasis
Het nieuwe procedé is met goede resultaten uitgetest op pilotschaal. Nu volgt de volgende stap met de demofabriek op rioolwaterzuivering Leek. De installatie is op donderdag 15 juni officieel geopend door de Groningse gedeputeerde IJzebrand Rijzebol.

De capaciteit is 100 ton glucose op jaarbasis. De test op locatie Leek duurt tot het eind van dit jaar en daarna wordt de demofabriek elders ingezet. “We willen hiermee aantonen dat de techniek ook op grotere schaal werkt en deze nog verder verbeteren.” Jordens geeft een pluim aan Waterschap Noorderzijlvest voor het ter beschikking stellen van ruimte en afvalwater. “Daar zijn we dankbaar voor.”

De techniek zorgt voor vermindering van de CO2-emissie en ook verlaging van de afvalkosten, zegt Jordens. “Dat gebeurt op een circulaire en duurzame manier. Het is een aantrekkelijke oplossing waarmee waterschappen een flinke stap op het gebied van duurzaamheid kunnen zetten.”

Opschaling naar commerciële installatie
Recell is intussen ook bezig met de opschaling naar de eerste commerciële installatie van 50 kiloton per jaar. “Hieraan wordt al hard gewerkt. Om reden van vertrouwelijkheid kunnen we nog niet zeggen waar de installatie komt te staan.”

De capaciteit van deze installatie maakt Recell interessant voor grotere chemische bedrijven, merkt Jordens op. “Circulariteit, kwaliteit en capaciteit zijn voor hen redenen om met ons te praten, en de vraag is enorm. Daarom zijn later grotere volumes nodig. Wij vinden dat we een mooi proces en een waardevolle propositie hebben. Geïnteresseerde afnemers zijn behoorlijk onder de indruk van de stabiele kwaliteit van ons product.”


ANDERE CELLULOSE TOEPASSINGEN

Recell biedt in samenwerking met CirTec – als de joint venture Cellvation – ook een methode aan voor het terugwinnen van cellulose uit afvalwater voor een vezelgrondstof. Hierbij wordt cellulose met een fijnzeef uit het afvalwater gefilterd en tot grondstof opgewerkt. De grondstof kan na een volgende productiefase onder andere worden gebruikt voor het maken van oeverbeschoeiing en gevelbekleding en de verwerking in asfalt. Sinds 2020 staat er een fijnzeefinstallatie op rioolwaterzuivering Leidsche Rijn van hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Momenteel wordt hier een nieuwe installatie gebouwd. Deze wordt binnenkort opgeleverd met een capaciteit van 700 ton grondstof per jaar.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.