De ZOAK klinker van Tile Systems en Hogeschool Rotterdam heeft de RIONEDinnovatieprijs gewonnen. De innovatieve klinker kreeg vanochtend de meeste stemmen van het publiek op de RIONEDdag in Utrecht.
Met de verkiezing wil Stichting RIONED de innovatie in het stedelijk waterbeheer en de riolering stimuleren. Er waren deze keer 9 inzendingen, waarvan er 4 waren genomineerd voor de eindronde.
De ZOAK klinker won in de finale nipt van de innovatieve Kolkgoot, een afvoer van hemelwater zonder buizen. Van de ongeveer 700 aanwezigen stemden in de finale ronde 51,9 procent voor de klinker, 48,1 procent van de stemmen ging naar de kolkgoot.
Waterdoorlatend
De ZOAK (Zeer Open Afval Keramiek) klinker is een circulair product uit gerecycled keramiek. De straatsteen met holle ruimtes is waterdoorlatend (100 procent) en houdt tijdelijk water (5mm per m2) vast, aldus de producent. Andere eigenschappen zijn: vorstbestendig, geluid reducerend, kleurvast en zeer sterk.
De kolkgoot voor afvoer van hemelwater heeft een grote capaciteit, is onderhoudsarm en ongevoelig voor schades, aldus producent Bleijko Beton. In de gemeente Veerle is de goot zonder buizen voor het eerst geplaatst.
SAM4
Een andere genomineerde innovatie was SAM4, het systeem waarmee Semiotic Labs aankomende storingen in pompen detecteert door analyse van het stroomgebruik. Het leidt tot efficiënt onderhoud van pompen en compressoren.
Ook het GIS portaal, de digitale samenwerking van Stichting Rondom GWW en gemeente Rotterdam, was genonimeerd. Het portaal is het middelpunt waarop alle data, zowel 2D/3D CAD, onderzoeken en inmetingen verzameld en ontsloten wordt.
MEER INFORMATIE
Grubbenvorst krijgt eerste straat met klimaatadaptieve ZOAK-klinker
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?