0
0
0
s2smodern

De ZOAK klinker van Tile Systems en Hogeschool Rotterdam heeft de RIONEDinnovatieprijs gewonnen. De innovatieve klinker kreeg vanochtend de meeste stemmen van het publiek op de RIONEDdag in Utrecht.

Met de verkiezing wil Stichting RIONED de innovatie in het stedelijk waterbeheer en de riolering stimuleren. Er waren deze keer 9 inzendingen, waarvan er 4 waren genomineerd voor de eindronde.

De ZOAK klinker won in de finale nipt van de innovatieve Kolkgoot, een afvoer van hemelwater zonder buizen. Van de ongeveer 700 aanwezigen stemden in de finale ronde 51,9 procent voor de klinker, 48,1 procent van de stemmen ging naar de kolkgoot.

Waterdoorlatend
De ZOAK (Zeer Open Afval Keramiek) klinker is een circulair product uit gerecycled keramiek. De straatsteen met holle ruimtes is waterdoorlatend (100 procent) en houdt tijdelijk water (5mm per m2) vast, aldus de producent. Andere eigenschappen zijn: vorstbestendig, geluid reducerend, kleurvast en zeer sterk.

De kolkgoot voor afvoer van hemelwater heeft een grote capaciteit, is onderhoudsarm en ongevoelig voor schades, aldus producent Bleijko Beton. In de gemeente Veerle is de goot zonder buizen voor het eerst geplaatst.

SAM4
Een andere genomineerde innovatie was SAM4, het systeem waarmee Semiotic Labs aankomende storingen in pompen detecteert door analyse van het stroomgebruik. Het leidt tot efficiënt onderhoud van pompen en compressoren.

Ook het GIS portaal, de digitale samenwerking van Stichting Rondom GWW en gemeente Rotterdam, was genonimeerd. Het portaal is het middelpunt waarop alle data, zowel 2D/3D CAD, onderzoeken en inmetingen verzameld en ontsloten wordt.

 

MEER INFORMATIE
Grubbenvorst krijgt eerste straat met klimaatadaptieve ZOAK-klinker

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waardevolle bijdrage aan het water-debat. Hoop dat deze aanpak veel navolging vindt.
Een bedrijfsbackup behoort dagelijks of beter elke paar uur gemaakt te worden, hopelijk heeft Wetsus dat nu ook geleerd. En de verantwoordelijke die een wekelijkse back-up heeft ingesteld moet zich niet meer met IT veiligheid bemoeien. Waarom is er wel tijd om een week te onderhandelen, maar geen tijd de back-ups terug te zetten, duurt dat echt een week? Ik vermoed dat nooit geprobeerd is of de back-ups ook werken. Kortom het statement 'dit kan dus iedereen gebeuren', zou aangevuld moeten worden met 'maar zou bij ons geen effect hebben omdat onze back-ups frequent gemaakt worden en erg goed werken'. Wel heel erg goed dat deze gebeurtenis gepubliceerd wordt.
Goed dat met religieuze leiders over belang van waterbeheer wordt gesproken. In de laatste bijeenkomst van het Water Governance Initiative van de OECD is nadrukkelijk gesproken over de bijdrage van indigenous people ten aanzien van waterbeheer. Ook deze groepen zouden kunnen worden betrokken.
Naast betrekken van andere religies, wellicht ook drinkwatermaatschappijen betrekken?
Ook b.v. Vitens heeft een uitgebreid hulpprogramma (water for all).
Heel interessant Rob, jammer dat ik dit soort dingen alleen vanaf de zijlijn kan volgen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het