0
0
0
s2smodern

De ZOAK klinker van Tile Systems en Hogeschool Rotterdam heeft de RIONEDinnovatieprijs gewonnen. De innovatieve klinker kreeg vanochtend de meeste stemmen van het publiek op de RIONEDdag in Utrecht.

Met de verkiezing wil Stichting RIONED de innovatie in het stedelijk waterbeheer en de riolering stimuleren. Er waren deze keer 9 inzendingen, waarvan er 4 waren genomineerd voor de eindronde.

De ZOAK klinker won in de finale nipt van de innovatieve Kolkgoot, een afvoer van hemelwater zonder buizen. Van de ongeveer 700 aanwezigen stemden in de finale ronde 51,9 procent voor de klinker, 48,1 procent van de stemmen ging naar de kolkgoot.

Waterdoorlatend
De ZOAK (Zeer Open Afval Keramiek) klinker is een circulair product uit gerecycled keramiek. De straatsteen met holle ruimtes is waterdoorlatend (100 procent) en houdt tijdelijk water (5mm per m2) vast, aldus de producent. Andere eigenschappen zijn: vorstbestendig, geluid reducerend, kleurvast en zeer sterk.

De kolkgoot voor afvoer van hemelwater heeft een grote capaciteit, is onderhoudsarm en ongevoelig voor schades, aldus producent Bleijko Beton. In de gemeente Veerle is de goot zonder buizen voor het eerst geplaatst.

SAM4
Een andere genomineerde innovatie was SAM4, het systeem waarmee Semiotic Labs aankomende storingen in pompen detecteert door analyse van het stroomgebruik. Het leidt tot efficiënt onderhoud van pompen en compressoren.

Ook het GIS portaal, de digitale samenwerking van Stichting Rondom GWW en gemeente Rotterdam, was genonimeerd. Het portaal is het middelpunt waarop alle data, zowel 2D/3D CAD, onderzoeken en inmetingen verzameld en ontsloten wordt.

 

MEER INFORMATIE
Grubbenvorst krijgt eerste straat met klimaatadaptieve ZOAK-klinker

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Een progressieve kostenprijs per afgetapte hoeveelheid water zou een oplossing kunnen zijn. De eerste..m3 het goedkoopst en bij veel verbruik de aanvullende kub's water duurder maken.
Dat is toch de omgekeerde wereld? Waarom verbiedt het waterschap het gebruik van schadelijke stoffen zoals gewasbeschermingsmiddelen niet gewoon?
Zou het kunnen zijn dat de overlevingstijd van het virus in het rioolsysteem gevoelig is voor temperatuur?
Nu te temperatuur gestaag stijgt kan dat grote invloed hebben.
Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.
"...in China een oppervlak van 24 km2 [5]. In de toekomst zullen zonneparken van deze grootte naar verwachting ook in Nederland te zien zijn."
Nou nee. Zonneparken van 2.400 ha komen er NOOIT in Nederland want dat is ruimtelijk onacceptabel. Ik denk dat het bij 200 ha wel ophoudt. Ik denk ook dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen drijvende systemen op natuurlijke waterpartijen (waar onderzoek gewenst is) en systemen op water zonder natuurwaarden zoals nieuw aangelegde zandputten/grindgaten, koelwater/industriewaterbekkens, slibreservoirs, drinkwaterbekkens en overloopgebieden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.