0
0
0
s2smodern

Brijn is een restproduct van waterzuivering waarvoor weinig betaalbare en duurzame verwerkingsmethoden bestaan. Een groep van vijf industriële multinationals, drie waterbedrijven en een adviesbureau gaan inventariseren welke innovatieve technologieën er voor de behandeling van brijn op de markt zijn.

Deze inventarisatie wordt uitgevoerd door het internationale bureau Isle Utilities, dat onder andere in Nederland is gevestigd en dat het initiatief nam voor dit project. Vitens, het Spaanse waterbedrijf FCC Aqualia en het Nederlandse waterlaboratorium WLN doen ook mee.

Shell, de voedingsmiddelenproducenten ABInBev, CocaCola en Procor & Gamble en mijnbouwbedrijf Anglo American leveren input vanuit hun industriële achtergrond.

Groeiend probleem
Het terugwinnen van schoon water uit brijn wordt steeds belangrijker. De verminderde beschikbaarheid van zoetwater is een groeiend probleem, dat al lang niet meer beperkt blijft tot regio's die van oudsher als droog bekend staan. Bedrijfsdoelstellingen om het watergebruik verregaand te verlagen stimuleert de zoektocht naar en de toepassing van innovatieve technologie.

Daarnaast zorgen regelgeving, stijgende kosten van afvalwaterbehandeling en imago ervoor dat bedrijven hun afvalwaterlozing zoveel mogelijk willen reduceren. De hardste noot om te kraken voor het bereiken van dit doel is de behandeling van het meest geconcentreerde residu, te weten de brijn, water met een hoge concentratie zout.

Het project ging afgelopen juni van start. In totaal zullen zo'n 50 technologieën worden vergeleken. In september wordt het afgerond en presenteert Isle Utilities de resultaten aan de overige participanten.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Sander Heijs · 1 years ago
    Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.
  • This commment is unpublished.
    Erik Driessen (Isle · 1 years ago
    Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De Golfstroom is ook de transportband waarmee jonge palinkjes (glasaal), geboren ergens in de Srgassozee (ten noorden van de Bermuda-driehoek) richting de kusten van West-Europa worden gebracht, van Portugal tot Denemarken en Zuid-Zweden. De glasaaltjes zijn twee jaar onderweg. Als de Golfstroom minder sterk wordt of minder ver reikt, heeft dat wellicht ook voor de paling grote gevolgen.
Mensen kunnen niet snel genoeg geiinformeerd worden. Tot op heden kent de Belg de klimaatwijziging als iets exotisch op de televisie. De fruitteelt, de landbouw zou zoveel mogelijk moeten aangepast worden aan de nieuwe verwachting. Weer "een nieuw normaal" houdt de bevolking passief.
Ik geef lezingen in landbouw-dorpen. Vlaanderen kennen ze "en daar zal niet gebeuren, wij kennen wel ons klimaat. Onze grootouders hebben het allemaal gekend. Wat ze aan de Noordpool doen kan mij nie schelen". Ik heb het over een 12 tal positive sel-re-enforcing feedbackloops met uitleg uiteraard. En het feit dat dit een spin-off heeft voor de ganse planeet. Het is moeilijk. De laatste keer kwam een man af met een vraag voor gans de zaal. "Als u wil stuur ik naar een psychiatrische instelling. Een.(globale) opwarming met meer dan 2 :. Ideaal voor de barbecue en familiefeesten.. slecht voor de landbouw, droger, hoe kan u dat weten? En u zegt: dit leidt tot conflicten. De mensen gaan meer buitenkomen en elkaar ontmoeten."
Het afschaffen van de Watertoets met de invoering van de Omgevingswet is gewoon géén goed idee. Maak water leidend in de afwegingen over ruimtelijke ontwikkelingen tussen rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.. Functie volgt peil! Wat nodig is, is meer realisme en minder 'maakbaarheidsdenken' van stedenbouwkundigen en politici. De Algemene Waterschapspartij wil de rol van de waterschappen juist verstreken. "Want ook na lang overleg stroomt het water nog steeds naar het laagste punt".

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.