secundair logo knw 1

Brijn is een restproduct van waterzuivering waarvoor weinig betaalbare en duurzame verwerkingsmethoden bestaan. Een groep van vijf industriële multinationals, drie waterbedrijven en een adviesbureau gaan inventariseren welke innovatieve technologieën er voor de behandeling van brijn op de markt zijn.

Deze inventarisatie wordt uitgevoerd door het internationale bureau Isle Utilities, dat onder andere in Nederland is gevestigd en dat het initiatief nam voor dit project. Vitens, het Spaanse waterbedrijf FCC Aqualia en het Nederlandse waterlaboratorium WLN doen ook mee.

Shell, de voedingsmiddelenproducenten ABInBev, CocaCola en Procor & Gamble en mijnbouwbedrijf Anglo American leveren input vanuit hun industriële achtergrond.

Groeiend probleem
Het terugwinnen van schoon water uit brijn wordt steeds belangrijker. De verminderde beschikbaarheid van zoetwater is een groeiend probleem, dat al lang niet meer beperkt blijft tot regio's die van oudsher als droog bekend staan. Bedrijfsdoelstellingen om het watergebruik verregaand te verlagen stimuleert de zoektocht naar en de toepassing van innovatieve technologie.

Daarnaast zorgen regelgeving, stijgende kosten van afvalwaterbehandeling en imago ervoor dat bedrijven hun afvalwaterlozing zoveel mogelijk willen reduceren. De hardste noot om te kraken voor het bereiken van dit doel is de behandeling van het meest geconcentreerde residu, te weten de brijn, water met een hoge concentratie zout.

Het project ging afgelopen juni van start. In totaal zullen zo'n 50 technologieën worden vergeleken. In september wordt het afgerond en presenteert Isle Utilities de resultaten aan de overige participanten.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.
Geweldig resultaat. Draagt mijn handelen bij aan een Drinkbare Rivier of niet? Dat is de simpele vraag.
Goed artikel. Maar waar het om gaat is de instandhouding, verbetering of vergroting van natuur. Niet om perspectief voor de boer. Uiteraard: als boeren kunnen en willen veranderen, dan is het prima als ze ook natuur gaan beheren. Maar dat moet niet het uitgangspunt zijn: de natuur staat voorop.