secundair logo knw 1

In de Rotterdamse BlueCity is met het in gebruik nemen van de installatie Blue City Circular Water het onderzoek gestart naar de technische, economische en juridische haalbaarheid van een waterzuiveringsconcept op gebouwniveau. In de kelder van BlueCity zijn twee zit-toiletten, twee unisex urinoirs en een douche geplaatst om de verschillende sanitaire waterstromen gescheiden in te zamelen. Doel is om met de waterzuiveringsinstallatie de (afval)waterkringloop op gebouwniveau te sluiten.

Het in 2015 opgerichte BlueCity is een platform voor de circulaire economie dat gevestigd is in het voormalige Tropicana-zwembad in Rotterdam. Het doel van BlueCity is om 'een ​​ecosysteem' te creëren waarin bedrijven hun restmaterialen kunnen uitwisselen en waarin afval als waardevolle bouwsteen wordt beschouwd. Het is inmiddels de thuisbasis van meer dan 55 ondernemers die een werkruimte huren of werken in het BlueCity Lab.

Vorige week werd de installatie Blue City Circular Water in gebruik genomen. Het project is onderdeel van een onderzoek van Alliantie Waterkracht, een samenwerking van waterschappen en gemeenten in de regio Rotterdam gericht op het stedelijke watersysteem. Van oktober 2023 tot juli 2024 zal de alliantie data verzamelen en monitoren met als doel de impact van decentrale zuivering en grondstofproductie te verkennen.

Het is de allereerste innovatieve wateroplossing in de stad Rotterdam die het hergebruik van (afval)water in woningen en commerciële gebouwen maximaliseert, groene meststoffen terugwint en het zoetwaterverbruik vermindert, claimen de initiatiefnemers. Dat zijn naast BlueCity, de hoogheemraadschappen Schieland & Krimpenerwaard en Delfland, Waterschap Hollandse Delta en Nijhuis Saur Industries dat samen met Semilla Sanitation de techniek verzorgt. 

Met de lancering van de installatie wordt 'een volledig geïntegreerd en veilig waterzuiveringsconcept' voor het hele gebouw gecreëerd. Daarbij worden water efficiënt hergebruikt en waardevolle voedingsstoffen zoals compost en meststoffen onttrokken, stellen de participanten.

“Het sanitaire systeem, gebaseerd op ruimtetechnologie, gebruikt water dat wordt opgevangen uit regenwater en uit de gootstenen en douches (grijs water), urine uit de urinoirs (geel water) en water uit de doorgespoelde toiletten (zwart water). Het afvalwater wordt gezuiverd en hergebruikt als irrigatiewater om planten in en buiten het gebouw te laten groeien. Zo ontstaat een circulaire waterstroom zonder afval.”

Uit het gele water worden groene meststoffen gewonnen en uit het zwarte water compost en kunstmest.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.