secundair logo knw 1

In de Rotterdamse BlueCity is met het in gebruik nemen van de installatie Blue City Circular Water het onderzoek gestart naar de technische, economische en juridische haalbaarheid van een waterzuiveringsconcept op gebouwniveau. In de kelder van BlueCity zijn twee zit-toiletten, twee unisex urinoirs en een douche geplaatst om de verschillende sanitaire waterstromen gescheiden in te zamelen. Doel is om met de waterzuiveringsinstallatie de (afval)waterkringloop op gebouwniveau te sluiten.

Het in 2015 opgerichte BlueCity is een platform voor de circulaire economie dat gevestigd is in het voormalige Tropicana-zwembad in Rotterdam. Het doel van BlueCity is om 'een ​​ecosysteem' te creëren waarin bedrijven hun restmaterialen kunnen uitwisselen en waarin afval als waardevolle bouwsteen wordt beschouwd. Het is inmiddels de thuisbasis van meer dan 55 ondernemers die een werkruimte huren of werken in het BlueCity Lab.

Vorige week werd de installatie Blue City Circular Water in gebruik genomen. Het project is onderdeel van een onderzoek van Alliantie Waterkracht, een samenwerking van waterschappen en gemeenten in de regio Rotterdam gericht op het stedelijke watersysteem. Van oktober 2023 tot juli 2024 zal de alliantie data verzamelen en monitoren met als doel de impact van decentrale zuivering en grondstofproductie te verkennen.

Het is de allereerste innovatieve wateroplossing in de stad Rotterdam die het hergebruik van (afval)water in woningen en commerciële gebouwen maximaliseert, groene meststoffen terugwint en het zoetwaterverbruik vermindert, claimen de initiatiefnemers. Dat zijn naast BlueCity, de hoogheemraadschappen Schieland & Krimpenerwaard en Delfland, Waterschap Hollandse Delta en Nijhuis Saur Industries dat samen met Semilla Sanitation de techniek verzorgt. 

Met de lancering van de installatie wordt 'een volledig geïntegreerd en veilig waterzuiveringsconcept' voor het hele gebouw gecreëerd. Daarbij worden water efficiënt hergebruikt en waardevolle voedingsstoffen zoals compost en meststoffen onttrokken, stellen de participanten.

“Het sanitaire systeem, gebaseerd op ruimtetechnologie, gebruikt water dat wordt opgevangen uit regenwater en uit de gootstenen en douches (grijs water), urine uit de urinoirs (geel water) en water uit de doorgespoelde toiletten (zwart water). Het afvalwater wordt gezuiverd en hergebruikt als irrigatiewater om planten in en buiten het gebouw te laten groeien. Zo ontstaat een circulaire waterstroom zonder afval.”

Uit het gele water worden groene meststoffen gewonnen en uit het zwarte water compost en kunstmest.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost