Een ijzeretende bacterie in het Kanaal van Gent naar Terneuzen heeft onrust veroorzaakt in België. Verschillende boten in de jachthaven van Zelzate zijn flink beschadigd. In Zeeland is deze MIC-bacterie, die ook bijvoorbeeld damwanden kan aantasten, nog niet aangetroffen.

De bacterie is net over de Nederlandse grens, in Zelzate, ontdekt door onderzoekers van de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen en de universiteiten van Gent en Leuven. Die werden volgens de Provinciale Zeeuwse Courant gealarmeerd nadat enkele boten bij een schoonmaakbeurt ernstige corrosie aan de onderzijde vertoonden.

De boosdoener bleek de MIC-bacterie (microbieel geïnduceerde erosie), die ervoor zorgt dat ijzer zeker vijftig keer zo snel wegroest als normaal, met jaarlijks zo’n halve centimeter.

Hoogleraar Kris De Baere van de Hogere Zeevaartschool zei zoiets nog nooit gezien te hebben. Hij pleit voor een groot onderzoek naar de herkomst van de bacterie en de verspreiding. De bron zou volgens hem in industrieel afvalwater kunnen zitten, maar mogelijk ook in de omstandigheden in de jachthaven van Zelzate.

Geen signalen 
Het Kanaal van Gent naar Terneuzen verbindt de stad Gent met de Westerschelde en mondt uit in Terneuzen. De Baere zei niet uit te sluiten dat de bacterie ook aan de Nederlandse kant van het kanaal zit en zich via het open water verder verspreidt.

Daarvan zijn bij Rijkswaterstaat nog geen signalen bekend, zegt woordvoerder Edwin de Feijter. De beheerder heeft contact met de Vlaamse autoriteiten en belanghebbenden over de situatie in Zelzate en zegt de zaak nauwlettend in de gaten te houden. "We inspecteren ons areaal, zoals damwanden, geregeld om de veiligheid en de functie te waarborgen. Op dit moment zijn we in gesprek met de andere betrokken partijen om te kijken of een breed onderzoek nodig is."

Havenbedrijf North Sea Port kondigde bij Omroep Zeeland al aan onderzoek te gaan doen naar de herkomst van de bacterie, de reikwijdte en de gevolgen voor de waterkwaliteit en de scheepvaart. "We hebben nauw contact met North Sea Port en worden geïnformeerd over de resultaten van hun onderzoek", aldus de Feijter.

Kamervragen

Waterschap Scheldestromen heeft evenmin iets gemerkt van de verwoestende bacterie, zegt woordvoerder Janneke Lagasse. "Voor ons is het een grote onbekende. Tot nu toe werd er daarom ook niet op gemeten. We kunnen er gewoon nog niet veel over zeggen. Hetzelfde geldt voor een eventueel onderzoek: het is op dit moment nog niet duidelijk of onze inbreng daarbij gewenst is."

Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) spreekt op Twitter van "verontrustend nieuws voor de scheepvaart". Hij heeft hierover Kamervragen gesteld. "Moet het kanaal niet gesloten worden om verdere verspreiding te voorkomen en onderzoek te kunnen doen?", zo vraagt hij zich af.

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Geert Henk Wijnants · 1 years ago
    MIC als aantastingsmechanisme is geen onbekend verschijnsel. In mijn beleving heeft Mink Ros van Rijkswaterstaat zo'n 20 jaar geleden al gewezen op de mogelijkheid van MIC en de risico's die daaruit voortvloeien voor bijv. damwanden. Zo schreef hij bijv. over aluminiseren als oplossing om passivering zeker te stellen.
    Om die reden wordt vaak KB geïnstalleerd, maar nog niet iedere (adviseur voor een) eigenaar van een haven denkt even ver vooruit. Het is in ieder geval een bekend probleem wat bijv. bij de haven van Aberdeen al in het port asset management is opgenomen.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.