0
0
0
s2sdefault

Het Hoogwaterbeschermingsprogramma trekt 350 miljoen euro uit voor de versterking van het dijktraject Gorinchem-Waardenburg. Het gaat om 23 kilometer dijk, waarvan de versterking gevoelig ligt bij omwonenden. In juni van dit jaar gaat de schop de grond in, in 2026 moet de dijkversterking klaar zijn.

De versterking heeft betrekking op de dijk die loopt vanaf de Dalemsewal in Gorinchem (provincie Zuid-Holland) tot de kruising met de A2 bij Waardenburg (provincie Gelderland). De dijktrajecten zijn afgekeurd op een of meer van de faalmechanismen hoogte, binnenwaartse stabiliteit, buitenwaartse stabiliteit en piping. 

In het gebied leven nog veel emoties en onbegrip over de snel uitgevoerde dijkverbeteringen na het hoogwater van 1995. Waterschap Rivierenland heeft er als opdrachtgever nu op ingezet om in de verkenningsfase bewoners in het gebied intensief te betrekken bij de versterking en de aanpak. Met deze participatie wil het waterschap ook ervaring opdoen met de integrale aanpak zoals die na de invoering van de Omgevingswet gemeengoed moet gaan worden bij dit soort projecten.

Vijf werkgroepen uit de omgeving hebben zich de afgelopen jaren gebogen over de vraag wat zij belangrijk vinden op en rond de dijk. Deze inbreng moet zijn weerslag krijgen in de aanpak van de dijkversterking. Deze omzichtige aanpak is ook geboden omdat de afgekeurde dijktrajecten nabij bebouwde kernen liggen. Op diverse plekken staat bebouwing dicht tegen de dijk aan. Er zijn verder raakvlakken met de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een Werelderfgoed van Unesco. Bij Fort Vuren ligt de dijk tegen de fortgracht aan.

De versterking wordt uitgevoerd door de Graaf Reinaldalliantie, een samenwerkingsverband van Rivierenland met de aannemers Heijmans, GMB en de Vries & van de Wiel en met Royal HaskoningDHV als adviserende partij.

Voor de verkennings- en planuitwerkingsfase en aankoop van gronden droeg HWBP al zo'n 80 miljoen euro bij.  Daar komt nu een kleine 350 miljoen euro bovenop voor de uitvoering. Volgens de afgesproken HWBP-betalingsmethodiek neemt het waterschap zelf 10 procent van de totale kosten voor zijn rekening, wat neerkomt op een bedrag van 41 miljoen euro. Het algemeen bestuur van Rivierenland stemde daar vorige week vrijdag mee in. 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De reactie met betrekking tot beperkt zijn tot kano's en vlotten is niet correct. Ik ben met mijn boot van 10 x 3.5 meter gevaren tot aan Hardenberg, geen probleem.
Goedkoop en effectief lijkt mij "Cloud Seeding". Schiet in overleg met meteorologische dienst een raket met droogijs de wolken in boven een minder gevoelig gebied en laat het daar alvast lekker uitregenen.
Ik las ergens dat een stuwmeer vol was. Dit had voor deze regenperiode deels geleegd moeten worden. Nu moest dit stuwmeer zijn sluizen openen tijdens de regenval wat de ramp heeft verergerd.
Dit is goed nieuws dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de afschaffing van de geborgde zetels in het bestuur van de waterschappen. De geborgde zetels waren ons - als democratisch gekozen bestuursleden - altijd een doorn in het oog.
Gisela Döll, Oud-bestuurslid HH Delfland
@Hans MiddendorpKlopt niet Hans. Zoals altijd ben je weer stigmatiserend bezig. Bedrijven worden helemaal niet ontzien in waterheffing. Er is alleen een klein probleem juist bij kleine bedrijven. En dat juist stip ik aan. Ik wil ook nog even beklemtonen als geborgd AB lid voor bedrijven, dus hoe zuiver wil je het hebben?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.