0
0
0
s2sdefault

Als eerste waterschap in Nederland wil Hunze en Aa’s fosfaat uit afvalwater gaan verwijderen met doekfiltratie. De installatie komt op de rioolwaterzuivering in Gieten en moet ervoor zorgen dat de waterkwaliteit van de Hunze en het Zuidlaardermeer verbetert.

Voor de bouw, die begin volgend jaar van start gaat, heeft het algemeen bestuur van Hunze en Aa’s deze week 2,7 miljoen euro beschikbaar gesteld. In oktober 2022 wordt de fosfaatverwijderingsinstallatie naar verwachting in gebruik genomen.

Het effluent van de zuivering in Gieten stroomt af naar de Hunze en het Zuidlaardermeer. Deze wateren voldoen nu niet aan de normen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW).

1802 Martin TimmerMartin TimmerIn 2016 bleek zelfs dat er na een jarenlange daling van nutriëntengehalten in het oppervlaktewater weer sprake was van een sterke toename. De rwzi’s spelen hierin een belangrijke rol, vertelt Martin Timmer, afdelingshoofd Schoon Water van Hunze en Aa’s. Zo is de rwzi Gieten in de zomerperiode verantwoordelijk voor bijna de helft van de fosforconcentratie in de Hunze en voor circa een vijfde op het Zuidlaardermeer.

Doekfilters
Een teveel aan fosfor, of fosfaat, beïnvloedt de waterkwaliteit negatief. Het stimuleert de groei van algen, blauwalgen en kroos, waardoor minder licht de bodem bereikt en onderwaterplanten afsterven. Het rottingsproces onttrekt zuurstof uit het water, waardoor vissen sterven.

Een extra maatregel, in de vorm van een nabehandelingsstap op de rwzi Gieten, acht het waterschap dan ook noodzakelijk om te voldoen aan de fosfornorm. Uit een Europese aanbestedingsronde rolden de doekfilters, gebaseerd op microvezeltechnologie, als beste van drie opties uit de bus.

Doekfiltratie zorgt er volgens Hunze en Aa’s voor dat het effluent fors minder fosfaat bevat: van 0,43 mg/liter nu naar 0,25 mg/liter straks. De methode wordt in Nederland nog niet toegepast, maar in Engeland en Duitsland al wel, en met succes. "In Duitsland zijn de normen strenger. Dus als het daar kan, kan het hier ook", meent Timmer.

Medicijnresten
Het gaat om een compacte installatie die geplaatst wordt in een ‘oude’ chloorcontacttank. Later kan hieraan eventueel nog een extra module voor de verwijdering van medicijnresten toegevoegd worden.

Na de ingebruikname in oktober volgend jaar vindt een inregelperiode van twee jaar plaats waarin de effecten worden gemeten. Als de resultaten goed zijn, krijgt mogelijk ook de rioolwaterzuivering in Assen een fosfaatverwijderingsinstallatie. Het effluent daarvan stroomt af op het Noord-Willemskanaal, waar de norm ook nog niet gehaald wordt. "Maar eerst kijken we daar nog welke mogelijkheden er zijn binnen de huidige installatie", aldus Timmer.

 

MEER INFORMATIE
Bestuursvoorstel Hunze en Aa’s

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Nog steeds actueel...
@Wil Holnatuurlijk!
Inderdaad bierviltjes rekenwerk. Het vasthouden van het overschot aan nuttige neerslag, zou alleen al een enorm verschil maken. Dus winters en in het natte najaar en voorjaar minder water afvoeren ( hoger peil , was toch al de bedoeling). En zomers geen tot zeer weinig water afvoeren. Daarnaast kun je doorspoelwater ook nog dubbel benutten voor ondergrondse infiltratie en bergening. En ik mis de opslag in lokale meertjes en watergangen die ook een hoger peil hebben en dus meer water bevatten. Een waterschijf van 10 centimeter, in een hele polder bevat veel water.
Het grootste probleem rond het oogsten van eendenkroos uit oppervlaktewater - waar het overlast en ergernis geeft - is dat het is vervuild met heel veel kleine stukjes plastic en piepschuim. Of wordt het eendenkroos apart gekweekt? Dan ben ik benieuwd naar het buisnessmodel.
Deze conclusie is echt kort-door-de-bocht! Rekenwerk op de achterkant van een bierviltje. Want ja, via de zogenoemde Klimaataanvoer door het Amsterdam-Rijnkanaal met - in de toekomst! - 21 m3 per seconde komt er natuurlijk nooit genoeg zoetwater naar het Groene Hart. Maar... er stroomt mééér dan genoeg zoetwater bij Hoek van Holland zinloos de Noordzee in, in de orde van 800 m3 per seconde bij extreem lage afvoer van de Waal en de Maas. Dus hoe kunnen we dat water beter benutten? Google maar eens op "Klimaatbestendige aanvoer zoetwater in Zuid-Holland".

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.