0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De ecologische waterkwaliteit in Krimpen aan den IJssel is op meerdere plekken minder dan gewenst. Vanaf 2009 is de ecologische waterkwaliteit achteruit gegaan. Dat bleek in 2015 bij een nieuw onderzoek. Het hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard doet nu een proef om de situatie te verbeteren.

De ecologische waterkwaliteit is op plekken minder door het ontbreken van waterplanten. “Er waren dit jaar in de gemeente Krimpen aan de IJssel op de circa 50 monsterpunten nergens onderwaterplanten aanwezig,” vertelt Annefieke Pagnillo van hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard. “Alleen in een hoger en geïsoleerd gelegen sloot - op het industrieterrein - waren veel onderwaterplanten aanwezig. Dat is onze bron voor de proef.”

Het waterschap gaat nu actief begroeiing plaatsen in een aantal sloten. Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard vroeg adviesbureau Witteveen en Bos om te te onderzoeken op welke plaatsen het water helder genoeg is om waterplantengroei mogelijk te maken. "Op basis van deze proef is bepaald waar waterplanten kunnen worden geënt om te kijken of dit effect heeft op de waterplantengroei."

Van die plekken is bodemmateriaal in emmers geschept, waarin waterplanten zijn geënt. “Er is onderzocht of waterplanten kunnen groeien door bodemmateriaal te enten in emmers. Dat is overal gelukt, zegt Pagnillo.

Het hoogheemraadschap wil lokale planten, zoals gedoornd hoornblad en waterpest uitzetten in sloten om zo de groei van waterplanten weer op gang te brengen. Pagnillo: “De planten worden in het najaar op 5 plekken geënt. De geselecteerde locaties hebben voldoende doorzicht voor plantengroei. We gaan ook exclosures plaatsen om kreeften buiten te houden. Door planten uit te zetten checken we of verspreiding een probleem is. Door het plaatsen van exclosures kijken we hoe groot de invloed van de kreeften is. Volgend najaar worden de resultaten van de proef verwacht en dan weten we of het enten van waterplanten op grotere schaal kan worden toegepast."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Bodemdaling en HWBP kunnen niet los van elkaar worden gezien. Bij de veronderstelling dat we in de delta blijven wonen zal het antwoord dan ook moeten zijn temporiseer dijkverhogen (draagvlak slappe bodem is beperkt) en druk het laag gelegen land geologisch op (ongeveer 1/3 deel NL) in het tempo van de zeespiegel stijging. Benut daarvoor de stoffen die we niet langer in de atmosfeer willen stoten (CO2) en bindt deze tot een slurry.
De wet van Pascal zal ons daarbij helpen, waarbij we feitelijk omkeren wat nu in de onttrekking van gas als bodemdaling herkennen. Ga over tot een programma dat gebouwen/huizen niet langer passief gefundeerd zijn, maar eenvoudig waterpas gesteld kunnen worden. Zie dit als een de komende eeuwen doorlopend programma zodat de delta veilig blijft, de rivieren weer geleidelijk onder maaiveld komen en het veenlandschap in zijn charme gepoogd kan worden gelijktijdig te behouden als Carbon link. Slappe bodem wordt dan zelf een non-onderwerp.
De kosten en middelen voor zo'n programma zullen het geleidelijk winnen van steeds hogere en middelen verslindende dijken en waterbouwkundige constructies (denk aan stormvloedkering), zoute kwel wordt stapsgewijs beheerst en de bodemvruchtbaarheid is verzekerd.
Zoek allianties met die partijen die nu aan de bron van de koolstof economie hebben gestaan. Zij beschikken over de juiste expertise om dit proces van dalen in stijging om te zetten en de diepe boring naar zeg drie km diepte veilig te openen, beheren en te sluiten.
Zoek kort gezegd het juist niveau en tijdschema om problemen in de badkuip te beheersen. Dat overstijgt de slappe bodem.
De technologie en ervaring zal wereldwijd toepasbaar zijn en een antwoord geven, anders dan simpel CO2 in de diepe bodem brengen.
Wat een informatie: "De grondwaterstanden zijn momenteel gemiddeld tot laag voor de tijd van het jaar. In de laaggelegen delen zijn ze normaal, maar in de hooggelegen zandgebieden nog altijd ‘zeer laag".. Laat toch eens wat grafieken zien!!!! Er wordt zoveel gemeten. En de deskundigen kunnen het uitleggen.
Het moet zijn community of practice, of die betreffende bouwmarkt moet hier bij betrokken zijn.
N2O + O3
Met ander woorden: lachgas afvangen en ozon toevoegen. O3 kun je maken uit restproduct bij waterstofproductie.
Dus oplosbaar dit probleem?
@Erik van LithWe hebben inderdaad ook designers in het project betrokken. Zij hebben ons geholpen door ons technieken aan te leren die zij gebruiken bij empathisch onderzoek: hoe kom je achter de drijfveren van mensen.
En in vijf gemeenten in Zuid-Nederland zijn ontwerpers met een concreet vraagstuk aan de slag gegaan, samen met ambtenaren en bewoners. Ze vonden het een heel leuk en interessant vraagstuk om aan te werken. Het heeft veel losgemaakt daardoor. We hebben veel van elkaar geleerd.
Als je meer wilt weten, neem dan even contact op met Dick of mij (Karla Niggebrugge, kniggebrugge@brabant.nl)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het