0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De ecologische waterkwaliteit in Krimpen aan den IJssel is op meerdere plekken minder dan gewenst. Vanaf 2009 is de ecologische waterkwaliteit achteruit gegaan. Dat bleek in 2015 bij een nieuw onderzoek. Het hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard doet nu een proef om de situatie te verbeteren.

De ecologische waterkwaliteit is op plekken minder door het ontbreken van waterplanten. “Er waren dit jaar in de gemeente Krimpen aan de IJssel op de circa 50 monsterpunten nergens onderwaterplanten aanwezig,” vertelt Annefieke Pagnillo van hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard. “Alleen in een hoger en geïsoleerd gelegen sloot - op het industrieterrein - waren veel onderwaterplanten aanwezig. Dat is onze bron voor de proef.”

Het waterschap gaat nu actief begroeiing plaatsen in een aantal sloten. Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard vroeg adviesbureau Witteveen en Bos om te te onderzoeken op welke plaatsen het water helder genoeg is om waterplantengroei mogelijk te maken. "Op basis van deze proef is bepaald waar waterplanten kunnen worden geënt om te kijken of dit effect heeft op de waterplantengroei."

Van die plekken is bodemmateriaal in emmers geschept, waarin waterplanten zijn geënt. “Er is onderzocht of waterplanten kunnen groeien door bodemmateriaal te enten in emmers. Dat is overal gelukt, zegt Pagnillo.

Het hoogheemraadschap wil lokale planten, zoals gedoornd hoornblad en waterpest uitzetten in sloten om zo de groei van waterplanten weer op gang te brengen. Pagnillo: “De planten worden in het najaar op 5 plekken geënt. De geselecteerde locaties hebben voldoende doorzicht voor plantengroei. We gaan ook exclosures plaatsen om kreeften buiten te houden. Door planten uit te zetten checken we of verspreiding een probleem is. Door het plaatsen van exclosures kijken we hoe groot de invloed van de kreeften is. Volgend najaar worden de resultaten van de proef verwacht en dan weten we of het enten van waterplanten op grotere schaal kan worden toegepast."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het

Welkom op de nieuwe site van H2O/KNW!

Wil je een rondleiding of ga je liever gelijk aan de slag?

Neem een rondleiding      Ga gelijk aan de slag