secundair logo knw 1

De ecologische waterkwaliteit in Krimpen aan den IJssel is op meerdere plekken minder dan gewenst. Vanaf 2009 is de ecologische waterkwaliteit achteruit gegaan. Dat bleek in 2015 bij een nieuw onderzoek. Het hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard doet nu een proef om de situatie te verbeteren.

De ecologische waterkwaliteit is op plekken minder door het ontbreken van waterplanten. “Er waren dit jaar in de gemeente Krimpen aan de IJssel op de circa 50 monsterpunten nergens onderwaterplanten aanwezig,” vertelt Annefieke Pagnillo van hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard. “Alleen in een hoger en geïsoleerd gelegen sloot - op het industrieterrein - waren veel onderwaterplanten aanwezig. Dat is onze bron voor de proef.”

Het waterschap gaat nu actief begroeiing plaatsen in een aantal sloten. Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard vroeg adviesbureau Witteveen en Bos om te te onderzoeken op welke plaatsen het water helder genoeg is om waterplantengroei mogelijk te maken. "Op basis van deze proef is bepaald waar waterplanten kunnen worden geënt om te kijken of dit effect heeft op de waterplantengroei."

Van die plekken is bodemmateriaal in emmers geschept, waarin waterplanten zijn geënt. “Er is onderzocht of waterplanten kunnen groeien door bodemmateriaal te enten in emmers. Dat is overal gelukt, zegt Pagnillo.

Het hoogheemraadschap wil lokale planten, zoals gedoornd hoornblad en waterpest uitzetten in sloten om zo de groei van waterplanten weer op gang te brengen. Pagnillo: “De planten worden in het najaar op 5 plekken geënt. De geselecteerde locaties hebben voldoende doorzicht voor plantengroei. We gaan ook exclosures plaatsen om kreeften buiten te houden. Door planten uit te zetten checken we of verspreiding een probleem is. Door het plaatsen van exclosures kijken we hoe groot de invloed van de kreeften is. Volgend najaar worden de resultaten van de proef verwacht en dan weten we of het enten van waterplanten op grotere schaal kan worden toegepast."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)

Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.