secundair logo knw 1

De ecologische waterkwaliteit in Krimpen aan den IJssel is op meerdere plekken minder dan gewenst. Vanaf 2009 is de ecologische waterkwaliteit achteruit gegaan. Dat bleek in 2015 bij een nieuw onderzoek. Het hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard doet nu een proef om de situatie te verbeteren.

De ecologische waterkwaliteit is op plekken minder door het ontbreken van waterplanten. “Er waren dit jaar in de gemeente Krimpen aan de IJssel op de circa 50 monsterpunten nergens onderwaterplanten aanwezig,” vertelt Annefieke Pagnillo van hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard. “Alleen in een hoger en geïsoleerd gelegen sloot - op het industrieterrein - waren veel onderwaterplanten aanwezig. Dat is onze bron voor de proef.”

Het waterschap gaat nu actief begroeiing plaatsen in een aantal sloten. Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard vroeg adviesbureau Witteveen en Bos om te te onderzoeken op welke plaatsen het water helder genoeg is om waterplantengroei mogelijk te maken. "Op basis van deze proef is bepaald waar waterplanten kunnen worden geënt om te kijken of dit effect heeft op de waterplantengroei."

Van die plekken is bodemmateriaal in emmers geschept, waarin waterplanten zijn geënt. “Er is onderzocht of waterplanten kunnen groeien door bodemmateriaal te enten in emmers. Dat is overal gelukt, zegt Pagnillo.

Het hoogheemraadschap wil lokale planten, zoals gedoornd hoornblad en waterpest uitzetten in sloten om zo de groei van waterplanten weer op gang te brengen. Pagnillo: “De planten worden in het najaar op 5 plekken geënt. De geselecteerde locaties hebben voldoende doorzicht voor plantengroei. We gaan ook exclosures plaatsen om kreeften buiten te houden. Door planten uit te zetten checken we of verspreiding een probleem is. Door het plaatsen van exclosures kijken we hoe groot de invloed van de kreeften is. Volgend najaar worden de resultaten van de proef verwacht en dan weten we of het enten van waterplanten op grotere schaal kan worden toegepast."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi verwoord. Het kabinet in spé heeft velen verleid met termen als 'het geven van duidelijkheid', terwijl er in de praktijk door in te zetten in bewezen niet duurzaam beleid, er grote onzekerheden gaan ontstaan. Ook hier moet het gezegde van 'de wal keert het schip' zich klaarblijkelijk nog maar weer eens in de praktijk gaan bewijzen.
Geheel eens met de reactie van dhr. Peters. "Natuur is leuk", maar even niet als het de landbouw in de weg zit. Dan poetsen we het weg als lastig (kleine snippers??) of ongewenst. Gemiste kans want, afgezien de intrinsieke verantwoording die de overheid en haar burgers heeft voor het behoud van onze natuur is het ook van groot belang voor drinkwater, economie (recreatie/vestigingsklimaat), wetenschap en het welbevinden van miljoenen mensen. En dat poets je niet weg tegen de marginale landbouw- en visserijbelangen. 
Ik vond het regeerakkoord een verademing na jaren waarin de werkende meerderheid de hobbies van allerlei clubs betaalde. Als kostwinner betaalde ik sowieso elke maand al een flinke boete. Er is in het hele akkoord toch ook geen enkele veroordeling te lezen voor mensen die vrijwillig kiezen "groen" te leven? Als je dat wilt, ben je toch vrij daarin?
Passende citaten: "Er wordt ingezet op: Een nieuwe, regio-specifieke derogatie van de Nitraatrichtlijn (gebaseerd op gemeten waterkwaliteit zoals in andere landen). En nog een: Daarvoor worden voor natuur, waterkwaliteit, klimaat en luchtverontreiniging waar mogelijk bedrijfsspecifieke emissiedoelen geformuleerd." Wat zijn dat voor criteria? In welke regio's moet dan worden gemeten en waar en bij welke bedrijven passen we dan welke criteria toe? Wie gaat al die gegevens verzamelen en al die metingen desgewenst opnieuw doen? Hoe lang gaat dat duren en hoeveel vervuiling moeten we dan nog toestaan?  En waar slaat 'waar mogelijk' op? We weten toch allang welke industriële vervuiling er is, waar die zich bevindt, en er is toch een kaderrichtlijn water? Dit gaat inderdaad over een ander land. Een ongewenst land.
Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.