secundair logo knw 1

De Wadden, De Veluwe en het Nationaal Park Hollandse Duinen zijn door het Nederlandse publiek uitgeroepen tot de drie mooiste natuurgebieden van Nederland.

Tijdens een uitzending van het tv-programma ‘De Wereld Draait Door’ werd de uitslag bekend gemaakt van de verkiezing van het mooiste natuurgebied van Nederland.

Nationaal Park Hollandse Duinen is een nieuw nationaal park van 200 vierkante kilometers. Het is een initiatief van onder andere drinkwaterbedrijf Dunea. Andere betrokken partijen zijn de gemeenten Den Haag, Voorschoten, Wassenaar en Westland, het IVN, Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland, Staatsbosbeheer, Stichting Duinbehoud, Stichting Duivenvoorde en Zuid-Hollands Landschap.

De drie bekroonde natuurgebieden krijgen elk een geldbedrag van 300.000 euro. Ook komt er een campagne in binnen- en buitenland om ze te presenteren als iconen van de Nederlandse natuur.

“Natuurlijk zijn we ongelofelijk trots,” zegt Georgette Leltz (Dunea), een van de initiatiefnemers van het Nationaal Park Hollandse Duinen. “Zeker als je bedenkt dat ons park pas net is opgericht. Het feit dat we ons voor het eerst aan heel Nederland hebben gepresenteerd, voelde al als een grote overwinning. En deze uitslag is het bewijs dat we helemaal op de goede weg zijn.”

Bij de verkiezing van de mooiste natuurgebieden van Nederland, waaraan 88.000 Nederlanders hebben deelgenomen, had een vakjury dertien gebieden genomineerd. Het publiek koos de uiteindelijke winnaars. Juryvoorzitter Pieter van Vollenhoven maakt maandagavond bekend welke drie natuurparken zich de mooiste van Nederland mogen noemen. Hij zat aan tafel met initiatiefnemer Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische zaken.

De uitverkiezing in de rechtstreekse tv-uitzending is hier terug te zien.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.