0
0
0
s2sdefault

Waterschap Hollandse Delta en DCMR Milieudienst Rijnmond gaan gezamenlijk de indirecte lozingen van afvalwater door bedrijven in het Rijnmondgebied controleren. De twee partijen tekenden een samenwerkingsovereenkomst.

De samenwerking tussen waterschap en milieudienst bestaat sinds 2020, maar het was volgens woordvoerder Linda Vermeulen van Hollandse Delta wel goed om de bestaande praktijk te verankeren. “In de samenwerkingsovereenkomst leggen we afspraken vast over onder meer de inzet van middelen: hoe we omgaan met handhaving en welke bedrijven we samen bezoeken. Een café of restaurant bijvoorbeeld is voor het waterschap niet zo relevant, een groot industrieel bedrijf juist wel. Daarnaast is het ook belangrijk om deze werkwijze te formaliseren in geval er onenigheid ontstaat tussen het bedrijf en de controlerende instanties. Al met al voldoende aanleiding voor deze overeenkomst.”

Omgevingsdiensten hebben de wettelijke taak om te kijken of bedrijven zich aan hun lozingsvergunningen houden. “Elk bedrijfsproces is anders en afvalwater vraagt om heel specialistische kennis”, zegt Vermeulen. Kennis die volgens haar bij het waterschap aanwezig is.

“Het delen van deze kennis is dan ook een belangrijk onderdeel van de samenwerking. Inspecteurs van de twee overheidsdiensten gaan samen op pad om te kijken welke stoffen schadelijk zijn voor de bacteriën in de rioolwaterzuiveringsinstallaties, welke schadelijke stoffen überhaupt niet kunnen worden afgebroken en controleren de werking van de eigen voorzuivering van sommige bedrijven.”

Hollandse Delta hoopt de risico’s van de lozingen voor de waterkwaliteit beter in beeld te brengen en indien nodig vroegtijdig maatregelen te kunnen nemen. Vermeulen: “Water stroomt. Het bedrijfsafvalwater komt via de riolering naar de rwzi. Daar wordt veel gezuiverd, maar niet alles. Dat betekent dat verontreinigingen uiteindelijk in het oppervlaktewater terecht kunnen komen. En daar zijn Rijkswaterstaat en de waterschappen de verantwoordelijke overheidsinstanties. Dus voorkomen is beter dan genezen.”

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.