Als we niets doen, zou de helft van alle zandstranden wereldwijd aan het einde van deze eeuw zomaar eens verdwenen kunnen zijn. Dat concluderen Delftse wetenschappers in een artikel in het tijdschrift Nature. 

Deze week publiceerden zij daarin hun projecties over hoe zandstranden over de hele wereld in de loop van de volgende eeuw zullen veranderen. Daarvoor combineerden zij satellietwaarnemingen over de afgelopen 35 jaar met klimaat- en zeespiegelveranderingen in de komende 80 jaar, zoals voorspeld door een reeks klimaatmodellen.

0503 arjen luijendijkArjen LuijendijkHet is voor het eerst dat deze data op deze manier bijeengebracht zijn, zegt Arjen Luijendijk, onderzoeker bij Deltares en de TU Delft en een van de auteurs van het artikel.

''We hebben gekeken naar drie factoren: hoe gedraagt de kust zich zonder zeespiegelstijging, wat is het effect van de zeespiegelstijging en wat betekenen extreme stormen in de toekomst?’’

Suppletie
In de meeste delen van de wereld is de zeespiegelstijging de belangrijkste veroorzaker van de verwachte kustlijndynamiek, zo schrijven de wetenschappers. Zonder een beperking van de zeespiegelstijging en zonder aanvullende maatregelen, zoals zandsuppletie, zal bijna de helft van de zandstranden aan het einde van de eeuw met uitsterven worden bedreigd, luidt de alarmerende conclusie.

Maar er is hoop: als de klimaatverandering, en daarmee de zeespiegelstijging, wordt beperkt, kan die dreiging met 40 procent worden verminderd.

Luijendijk: ''Er is ook sprake van erosie door menselijk interventies. Deze erosie kan voorkomen worden door duurzamer beheer van kustgebieden. Dat zie je bijvoorbeeld in Nederland: als het suppletiebeleid van de afgelopen dertig jaar wordt voortgezet, zal dit leiden tot voldoende brede stranden aan de kust. Die zijn dan bestand tegen de verwachte terugtrekking van de kustlijn als gevolg van de zeespiegelstijging. Netto pakt het dus gunstig uit.’’

Natuurlijke buffers
Meer dan 30 procent van de kustlijn van de wereld bestaat momenteel uit zandstranden. Het zijn belangrijke natuurlijke habitats, die ook dienen als natuurlijke buffers die de kustlijn en de kustecosystemen beschermen tegen golven, schommelingen en overstromingen.

Gezien de verwachte stijging van de zeespiegel en de extremere stormen als gevolg van de klimaatverandering zal deze functie van ‘schokdemper’ steeds belangrijker worden, aldus de onderzoekers.

In veel gevallen zijn deze stranden ook belangrijk voor het toerisme en voor het levensonderhoud van de bevolking. Momenteel woont circa 10 procent van de wereldbevolking in laaggelegen kustgebieden die minder dan 10 meter boven zeeniveau liggen, en dat percentage zal naar verwachting stijgen.

Australië
In het onderzoek wordt ook naar de afzonderlijke landen gekeken. Voor bijvoorbeeld Congo, Suriname, de Comoren, Benin, Pakistan, Guinee en El Salvador dreigt een verlies van meer dan 80 procent van de zandige kustlijn. In absolute cijfers staat Australië bovenaan, met mogelijk 15.000 kilometer bedreigd door erosie.

De groep wetenschappers, die geleid wordt door het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek van de Europese Commissie, hoopt dat de resultaten worden opgenomen in het rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) dat volgend jaar verschijnt.

 

MEER INFORMATIE
Artikel in Nature 

 

-advertentie-

 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Wil Borm · 1 years ago
    Kunstmatige zandsuppletie aan de kust is niet duurzaam. De natuur zal, zoals bij de Zandmotor, met erosie het verstoorde evenwicht herstellen. Neem maatregelen die natuurlijke zandaanwas bevorderen.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooie indicator soorten voor de KRW: Pelikanen en Neushoorns
Weet de Rli wel hoeveel controle instanties er al op een boeren erf komen?
En hoeveel certificatie eisen ze al hebben? Is het verstandig om het zoveelste certificeringssysteem op te zetten en de bestaande schoenen weg te gooien....
Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.