De partijen die twintig jaar hebben gewerkt aan de waterveiligheid van ’s-Hertogenbosch, willen het kunstwerk Waterlicht van Daan Roosegaarde in het natuurgebied Bossche Broek vertonen. Een meerderheid van de gemeenteraad ziet deze locatie echter niet zitten.

Tijdens de watersnood van 1995 stonden het Bossche Broek en een deel van de A2 ten zuiden van Den Bosch twee weken onder water. Daarna hebben Rijkswaterstaat, de waterschappen Aa en Maas en De Dommel, de provincie Noord-Brabant en het samenwerkingsverband Ons Water van landelijke overheden bijna 4 miljoen euro geïnvesteerd in maatregelen voor de waterveiligheid. Er zijn onder meer dijken aangelegd en het gebied is vernat.

De betrokken partijen willen het einde van het project vieren met het kunstwerk Waterlicht van de bekende kunstenaar Daan Roosegaarde. Het is hun bedoeling om Waterlicht van 8 tot en met 10 december te vertonen in het Bossche Broek. De organisatie gaat uit van 5.000 tot 10.000 bezoekers per avond die als het ware onder een golvend wateroppervlak wandelen. Hiermee wordt meer waterbewustzijn gecreëerd.Een persbericht met de aankondiging van het evenement werd eerder deze week verstuurd.

De natuur- en milieuorganisaties in Den Bosch zijn echter tegen, omdat het natuurgebied volgens hen te kwetsbaar is. Zij kregen gisteren (8 november) de steun van een meerderheid van de gemeenteraad. Die nam een motie aan om geen vergunning te geven. Daarmee lijkt het plan kansloos.

Watergraaf Peter Glas van Waterschap De Dommel zei eerder op de dag nog dat hij de bezorgdheid van mensen begreep. “Wij zijn echter van mening dat het verantwoord is. Om helemaal zeker te zijn, nemen we extra maatregelen. Ook een onafhankelijk onderzoeksbureau concludeert dat Waterlicht geen schade toebrengt aan de natuur.” Glas wees er verder dat het gebied een maand later op de schop gaat. Een andere locatie lijkt niet meer mogelijk en is volgens Glas ook niet gewenst, omdat het Bossche Broek vanwege de overstroming in 1995 het meest geschikt is om mensen te leren over waterveiligheid.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.