De partijen die twintig jaar hebben gewerkt aan de waterveiligheid van ’s-Hertogenbosch, willen het kunstwerk Waterlicht van Daan Roosegaarde in het natuurgebied Bossche Broek vertonen. Een meerderheid van de gemeenteraad ziet deze locatie echter niet zitten.

Tijdens de watersnood van 1995 stonden het Bossche Broek en een deel van de A2 ten zuiden van Den Bosch twee weken onder water. Daarna hebben Rijkswaterstaat, de waterschappen Aa en Maas en De Dommel, de provincie Noord-Brabant en het samenwerkingsverband Ons Water van landelijke overheden bijna 4 miljoen euro geïnvesteerd in maatregelen voor de waterveiligheid. Er zijn onder meer dijken aangelegd en het gebied is vernat.

De betrokken partijen willen het einde van het project vieren met het kunstwerk Waterlicht van de bekende kunstenaar Daan Roosegaarde. Het is hun bedoeling om Waterlicht van 8 tot en met 10 december te vertonen in het Bossche Broek. De organisatie gaat uit van 5.000 tot 10.000 bezoekers per avond die als het ware onder een golvend wateroppervlak wandelen. Hiermee wordt meer waterbewustzijn gecreëerd.Een persbericht met de aankondiging van het evenement werd eerder deze week verstuurd.

De natuur- en milieuorganisaties in Den Bosch zijn echter tegen, omdat het natuurgebied volgens hen te kwetsbaar is. Zij kregen gisteren (8 november) de steun van een meerderheid van de gemeenteraad. Die nam een motie aan om geen vergunning te geven. Daarmee lijkt het plan kansloos.

Watergraaf Peter Glas van Waterschap De Dommel zei eerder op de dag nog dat hij de bezorgdheid van mensen begreep. “Wij zijn echter van mening dat het verantwoord is. Om helemaal zeker te zijn, nemen we extra maatregelen. Ook een onafhankelijk onderzoeksbureau concludeert dat Waterlicht geen schade toebrengt aan de natuur.” Glas wees er verder dat het gebied een maand later op de schop gaat. Een andere locatie lijkt niet meer mogelijk en is volgens Glas ook niet gewenst, omdat het Bossche Broek vanwege de overstroming in 1995 het meest geschikt is om mensen te leren over waterveiligheid.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.