Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft een vragenlijst uitgezet om te achterhalen wie in zijn beheersgebied grondwater gebruikt en welke gebruiksdoelen er zijn. Uitgangspunt voor het hoogheemraadschap is dat alle huidige grondwateronttrekkingen waar mogelijk te legaliseren.

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft geen goed overzicht over de grondwateronttrekkingen in zijn gebied. Dit terwijl steeds meer inwoners gebruik maken van grondwater. Ook constateert het waterschap een toename in het aantal grondwateronttrekkingen in de landbouw. Registratie en metingen van het grondwatergebruik zijn volgens HDSR van groot belang om bewust met het water om te kunnen gaan.

Het zicht op de grondwateronttrekkingen ontbreekt volgens woordvoerder Ginny Mulder onder andere omdat de waterschappen niet altijd het bevoegd gezag over grondwaterontrekkingen zijn geweest. Dat werden ze pas na de invoering van de waterwet in 2009. “Veel gegevens zijn bekend”, laat Mulder weten. “Maar we verwachten dat er grondwateronttrekkingen zijn die niet zijn gemeld en vergund. Door de verandering in regelgeving in 2009 zijn ook de voorwaarden veranderd voor wat gemeld moet worden.”

In het verleden hoefden volgens Mulder onttrekkingen niet voor alle gebruiksdoelen gemeld te worden. “Hierdoor kan het zijn dat oudere grondwateronttrekkingen niet bij ons bekend zijn. Met dit project willen we het bestand actualiseren en tevens de actuele gebruiksdoelen van het grondwater beter in kaart krijgen.”

HDSR wil de rest van dit jaar gebruiken om de gegevens over het grondwatergebruik in kaart te brengen en opgegeven onbekende onttrekkingen te legaliseren. “Ook daarna werken we verder aan het opsporen van onbekende bronnen en het registreren hiervan. Intentie blijft in eerste instantie om de grondwateronttrekkingen waar mogelijk te legaliseren. Als er onttrekkingen bekend worden die niet gemeld of vergund zijn dan zullen de gebruikers instructies ontvangen om deze alsnog te legaliseren.”

 

LEES OOK:
H2O Actueel: Brabantse waterschappen willen meldplicht kleine grondwaterputten

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.