secundair logo knw 1

Algemeensbestuursleden HDSR bij de samenwerkingsafspraken | Foto HDSR

Het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is de nieuwe bestuursperiode begonnen met het maken van Samenwerkingsafspraken. ‘Niet omdat er een verkeerde sfeer hing, maar juist om een goede start te maken samen met alle (nieuwe) bestuursleden.’

Met de samenwerkingsafspraken wil initiatiefnemer Susan Spieksma, sinds de verkiezingen namens het AWP lid van de algemeen bestuur van het hoogheemraadschap, een basis leggen onder de manier waarop het bestuur de komende bestuursperiode te werk zal gaan. Een werkgroep met afgevaardigden van alle fracties, kwam uiteindelijk tot vijf afspraken:

Susan SpieksmaSusan SpieksmaHet waterschap is er voor iedereen waarop hun werk invloed heeft; handelt uit vertrouwen; is respectvol en integer; gaat zorgvuldig en verantwoordelijk om met de financiën en wil een levendig debat.

“Dit lijken misschien vanzelfsprekende afspraken”, zegt Spieksma, “maar ik denk dat het toch belangrijk is om ze bij de start van de bestuursperiode vast te leggen. Dat biedt namelijk ook een basis om op terug te vallen als de gemoederen een keertje oplopen of er onderwerpen aan bod komen waar we het misschien niet makkelijk eens over worden.”

Volgens Spieksma raakt het maken van de afspraken zeker aan de discussies die nu ook landelijk spelen over bestuurscultuur. “Je ziet het vertrouwen in de politiek, zeker de landelijke politiek dalen. De discussie over de nieuwe bestuurscultuur is daar een antwoord op. Wij vinden het belangrijk om te laten zien vanuit welke principes wij werken en voor wie wij dat werk eigenlijk doen.

De fracties hebben de vijf punten samen vastgesteld en Spieksma noemt dat een belangrijke reden om vertrouwen te hebben in de naleving ervan. “De afspraken zijn sowieso niet vastgelegd omdat er een verkeerde sfeer zou heersen, helemaal niet, maar juist om goed te beginnen. En omdat alle fracties er over na hebben gedacht en hebben meebeslist, is het een document van ons allemaal geworden.”

De vijf samenwerkingsafspraken worden afgerond met meer procesmatige afspraken over de manier van werken in het bestuur, zoals het tijdig versturen van stukken of de procedure bij het indienen van vragen. “Deze proceselementen helpen ons denk ik om de vijf samenwerkingsafspraken na te kunnen komen. Ze zijn eigenlijk een soort technische uitleg waar we elkaar aan kunnen houden en actief op mogen aanspreken.”

Het document met de afspraken is opgehangen in de vergaderzaal van het algemeen bestuur van HDSR. “De dijkgraaf heeft ook aangegeven actief op de afspraken te willen sturen en wil dat samen met ons doen. We moeten elkaar dus scherp houden. Later gaan we de afspraken evalueren en bekijken we of er eventueel nog aanpassingen nodig zijn. Ik heb er alle vertrouwen in dat we de komende jaren onze afspraken respecteren. Dit vertrouwen is er nu al, en zal alleen maar versterkt worden is mijn verwachting.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In waterschap Delfland is een initiatief om het waterspoor in te voeren dit voorjaar doodgebloed toen het college - dat er duidelijk geen zin in heeft om het waterspoor in te voeren - met de constatering kwam dat er rond de 150.000 wateraansluitingen zijn die in de computersystemen niet corresponderen met een uniek adres voor de zuiveringsheffing. En dat is wel noodzakelijk door onze eigen regels: "gewoon de zuiveringsheffing innen via het betalingssysteem van de drinkwaterbedrijven is niet toegestaan. Ieder huishouden moet een aparte brief ontvangen, met daarop hoeveel drinkwater er is verbruikt en (dus) hoeveel zuiveringsheffing er moet worden betaald. 
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toich is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens ze zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen. 
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de adminstratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet. 
Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!
Te gek voor woorden dat het drinkwater WMD niet goed is. Ik heb een zeldzame auto-immuunziekte en ben heel erg afhankelijk van goed en zeer schoon drinkwater. Als dit niet goed is kan ik nog sneller erg ziek worden en dat is lijkt mij niet de bedoeling. Mijn lichaam kan zelf niet zuiveren door mijn ziekte, ben dus echt afhankelijk van zuiveringsinstallatie van WMD. Dat moet gewoon goed zijn !
Daar betalen wij ook voor.
Interessant. Als ik naar het dashboard reageert het alleen niet als ik een gemeente selecteer.