secundair logo knw 1

Karel Luyben (l) en René Noppeney tekenen de overeenkomst

Royal HaskoningDHV mag de technieken om waardevolle biopolymeren uit Nereda afvalwaterzuiveringsslib te halen, wereldwijd gaan toepassen. Het advies- en ingenieursbureau heeft daartoe een overeenkomst gesloten met Technische Universiteit Delft, die de technologie ontwikkelde en over de patenten beschikte.

De overeenkomst werd vandaag ondertekend door rector magnificus Karel Luyben van TU Delft en René Noppeney, Global Director van Water Technology Products & Innovation bij Royal HaskoningDHV.

Bij de zuivering van afvalwater biedt de Nereda technologie de mogelijkheid om bio polymeermengsels te winnen die worden geproduceerd door bacteriën tijdens het zuiveringsproces. De mengsels zijn geschikt voor toepassing in de papier- en textielindustrie, de landbouwsector maar met name in de ontwikkeling van geavanceerde nanocomposietmaterialen, zo laat HaskoningDHV weten.

De Nereda technologie die het zuiveringsproces aanzienlijk versimpelt en verkort, wordt overal ter wereld geïnstalleerd. HaskoningDHV beschikt over de patenten van de biologische waterzuivering en kan nu met het verworven octrooi voor de winning van de nieuwe herbruikbare grondstof, het innovatieve zuiveringsconcept nog beter exploiteren.

TU Delft profiteert op bijzondere wijze van de overdracht van de patenten. Onderdeel van de deal is dat HaskoningDHV de komende tien jaar promotieonderzoeken op de universiteit financiert. Verder betaalt het adviesbureau de gemaakte patentkosten. Daardoor kan de universiteit een doctoraatsonderzoeker aannemen, verklaarde rector Luyben. “Dat zal nieuwe onderzoeksgebieden voor ons openen.”

 
 
Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.