Royal HaskoningDHV mag de technieken om waardevolle biopolymeren uit Nereda afvalwaterzuiveringsslib te halen, wereldwijd gaan toepassen. Het advies- en ingenieursbureau heeft daartoe een overeenkomst gesloten met Technische Universiteit Delft, die de technologie ontwikkelde en over de patenten beschikte.
De overeenkomst werd vandaag ondertekend door rector magnificus Karel Luyben van TU Delft en René Noppeney, Global Director van Water Technology Products & Innovation bij Royal HaskoningDHV.
Bij de zuivering van afvalwater biedt de Nereda technologie de mogelijkheid om bio polymeermengsels te winnen die worden geproduceerd door bacteriën tijdens het zuiveringsproces. De mengsels zijn geschikt voor toepassing in de papier- en textielindustrie, de landbouwsector maar met name in de ontwikkeling van geavanceerde nanocomposietmaterialen, zo laat HaskoningDHV weten.
De Nereda technologie die het zuiveringsproces aanzienlijk versimpelt en verkort, wordt overal ter wereld geïnstalleerd. HaskoningDHV beschikt over de patenten van de biologische waterzuivering en kan nu met het verworven octrooi voor de winning van de nieuwe herbruikbare grondstof, het innovatieve zuiveringsconcept nog beter exploiteren.
TU Delft profiteert op bijzondere wijze van de overdracht van de patenten. Onderdeel van de deal is dat HaskoningDHV de komende tien jaar promotieonderzoeken op de universiteit financiert. Verder betaalt het adviesbureau de gemaakte patentkosten. Daardoor kan de universiteit een doctoraatsonderzoeker aannemen, verklaarde rector Luyben. “Dat zal nieuwe onderzoeksgebieden voor ons openen.”
We doen er alles aan via rechtszaken, gesprekken gemeente, overleg ministeries, RIVM, maar het kwartje wil maar niet zakken. De PFAS productie moet per direct stoppen. Elke gram is er een te veel.
Tot mijn grote verdriet heeft de heer Draghi in een op verzoek van de EU voorzitter in een landmark report verkondigt dat de voorgenomen PFAS restrictie moet worden versoepeld https://www.euronews.com/green/2024/09/11/landmark-eu-report-embraces-green-energy-transition-but-advocates-for-softer-rules-on-pfas. Zogenaamd omdat anders de energietransitie wordt belemmerd.
Onacceptabel. In een woord.
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toch is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen.
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de administratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet.