Water is het centrale thema van de VN-waterconferentie die gisteren in New York is begonnen. Maar tegelijk gaat die over veel meer dan alleen water, benadrukten zowel VN-secretaris-generaal António Guterres als koning Willem-Alexander in hun toespraak bij de opening.

2023 waterconference 180 kader "Deze conferentie gaat over de wereld van vandaag gezien vanuit het perspectief van zijn belangrijkste hulpbron", stelde Guterres. Hij zei te hopen dat de VN-lidstaten en de internationale gemeenschap het vitale belang van water voor een duurzame wereld en als middel voor vrede en internationale samenwerking erkennen en daar ook naar gaan handelen.

"We zullen niet rusten totdat water de plek heeft gekregen die het verdient op de internationale agenda en in beleidsprogramma’s", zei koning Willem-Alexander. Hij verwees naar een uitspraak van Leonardo da Vinci: dat water de drijvende kracht van de natuur is.

"Hij had gelijk", aldus het Nederlandse staatshoofd. "Maar die drijvende kracht wordt nu bedreigd. We gaan een toekomst tegemoet met te veel of te weinig water, of met water dat vervuild is."

De koning verwees naar VN-onderzoek waaruit blijkt dat – als er niets verandert - bijna de helft van de wereldbevolking in 2030 ernstige ‘waterstress’ zal kennen. Toegang tot drinkwater en sanitaire voorzieningen is een van de Sustainable Development Goals (duurzame ontwikkelingsdoelen) die de VN zichzelf voor dat jaar heeft gesteld.

Commitments
De waterconferentie, die wordt georganiseerd door Nederland en Tadzjikistan, moet een Water Action Agenda opleveren met ‘game-changing’ oplossingen die de realisatie van dit zesde doel versnellen. Daarvoor kunnen deelnemers ‘commitments’ (toezeggingen) doen. Vanmorgen waren al ruim zeshonderd commitments geregistreerd van overheden, bedrijven en organisaties.

Parallel aan de drie dagen durende VN-conferentie worden side-events georganiseerd. De hele week vindt in New York ook de NY Water Week plaats, waar conferentiegangers en anderen elkaar ontmoeten.

De Nederlandse minister van infrastructuur en waterstaat, Mark Harbers, sprak dinsdag al op een high level-bijeenkomst van het China Europe Water Platform. Hij riep op tot meer samenwerking om de "enorme uitdagingen" op het gebied van water aan te kunnen.

Innovatieve ideeën
Ook de minister benadrukte dat water met alles verbonden is en dat een bredere focus daarom nodig is. "Investeren in water is investeren in voedselvoorziening, ecosytemen, gezondheid, economie enzovoort."

Tijdens een matchmaking-event van de NY Water Week gisteren nodigde hij de aanwezige (Nederlandse) bedrijven uit om met "een oceaan aan innovatieve ideeën" te komen voor watermanagement, financiering, om waterverspilling en vervuiling tegen te gaan en om sanitaire voorzieningen en waterzuivering te verbeteren. "Zodat elke druppel telt."

De Nederlandse waterschappen en hun uitvoeringsprogramma Blue Deal worden in New York vertegenwoordigd door Luzette Kroon, bestuurslid van de Unie van Waterschappen. Zij vragen ondere andere aandacht voor het belang van beheer en onderhoud na investeringen in het waterbeheer. Daar schort het volgens Kroon nog wel eens aan.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.
In Flevoland, en specifiek in het gebied Almere Oosterwold heeft het Waterschap Zuiderzeeland al een verordening gemaakt waarbij alle putten, ook kleiner dan 1 m3 per uur een meldingsplicht hebben, terwijl er geen waterbeheerplan voor de regio is. Het risico is meer onzekerheid en bureaucratie, zonder dat er waarborgen voor (stads)landbouw worden besproken.
... wie in haar beheersgebied grondwater gebruikt en grondwateronttrekkingen in zijn gebied ?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.