The Ocean Cleanup uit Delft begint al in 2018 met het grootscheeps verwijderen van plastic soep in de Stille Oceaan. Daarvoor worden vijftig drijvende installaties ingezet.

De grote man achter het non-profit project is de 22-jarige Nederlander Boyan Slat die aan de TU Delft studeerde. Hij richtte The Ocean Cleanup in 2013 op. Inmiddels werken ongeveer 65 onderzoekers en technici hieraan mee. Slat presenteerde gisteren een nieuwe methode om de plastic vervuiling in de zee aan te pakken.

Het idee is om drijvende systemen van een à twee kilometer in te zetten. Zij fungeren als een kunstmatige kustlijn. De systemen bestaan uit twee armen die in een V-vorm zijn geplaatst. Door de natuurlijke stroming komt het plastic in de armen terecht. Daarna wordt het plastic met schepen afgevoerd naar land en gerecycled tot duurzame producten.

Hiermee wijkt The Ocean Cleanup af van het oorspronkelijke plan van één enorme barrière die vast wordt gezet aan de oceaanbodem. Zo’n buffer bleek erg lastig te realiseren en kwetsbaar. In de nieuwe aanpak wordt de beweging van de losse installaties afgeremd met behulp van zware gewichten op ongeveer zeshonderd meter diepte. Deze methode is efficiënter en goedkoper, vertelde Slat aan de NOS. “Doordat ze drijven, gedragen de systemen zich als het plastic. Ze drijven dan naar plekken waar het meeste afval is.”

De stukken plastic in de oceanen zwerven vooral rond in vijf drijvende vuilnisbelten. The Ocean Cleanup wil in de eerste helft van volgend jaar beginnen met een schoonmaakoperatie in de grootste belt, de Great Pacific Garbage Patch tussen Hawaii en Californië. Dat is twee jaar eerder dan aanvankelijk gepland. De bedoeling is om hier uiteindelijk vijftig plasticvangers in te zetten. Slat verwacht dat daarmee in vijf jaar tijd de helft van het plastic afval kan worden verwijderd.

Eind dit jaar wordt de methode eerst uitgebreid getest voor de Amerikaanse westkust. Er is sinds 2016 al een klein proefproject in de Noordzee voor de kust van Scheveningen. De opruimactie in de Great Pacific Garbage Patch is mogelijk gemaakt door recente schenkingen van in totaal 21 miljoen euro, onder meer van DSM en enkele rijke zakenlieden. Eerder was tien miljoen euro bij elkaar gebracht.

Lees hier meer over het project.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.