0
0
0
s2sdefault

De komende drieënhalf jaar werken acht Europese landen samen in een groot onderzoek naar vervuilende stoffen. Het uiteindelijke doel is voorkomen dat die een probleem gaan vormen voor het gebruik van water, sediment en bodem. Vanuit Nederland doen onder andere Deltares, het RIVM en het Hoogheemraadschap van Delfland mee.

1811 Hans GrootHans GrootDe Europese Commissie investeert 12 miljoen euro in het project, omdat dit bijdraagt aan de ambities van de Europese Green Deal (‘zero pollution’) en het streven naar een circulaire economie. Afgelopen weekend werd de aftrap in Parijs gegeven, vertelt Hans Groot, projectleider namens Deltares.

De naam van het onderzoek is PROMISCES (Preventing Recalcitrant Organic Mobile Industrial chemicalS for Circular Economy in the Soil-sediment-water system), het doel is inzicht te krijgen waar deze industriële vervuilende stoffen vandaan komen, welke routes ze nemen en waar ze uiteindelijk terechtkomen. Groot: "Dan kunnen we innovatieve oplossingen ontwikkelen om ze te verwijderen."

Het gaat onder andere om persistente, mobiele en mogelijk toxische (PMT) stoffen zoals PFAS en andere industriële chemicaliën. Die kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier. "Maar er is nog weinig over bekend", zegt Groot. "En steeds worden we weer overvallen door nieuwe zorgwekkende stoffen. We willen leren hoe we hier beter mee kunnen omgaan."

Innovaties
Het project is geconcentreerd rond zeven representatieve casestudies in Europese regio’s waar problemen zijn met chemische verontreiniging. Het gaat om locaties in Spanje, Frankrijk, Italië, Bulgarije, Duitsland (Berlijn) en in het stroomgebied van de Donau tussen Wenen en Boedapest. Hier worden technologieën en innovaties getest om de verontreinigingen te monitoren, te voorkomen en te saneren.

"We gaan concepten opleveren voor de private en publieke sector waarmee ‘zero pollution’ voor water, sediment en ondergrond dichterbij komt", zo beloofde Phillipe Negrel, adjunct-directeur van de afdeling Water, Milieu, Procesontwikkeling en Analyse van de Franse Geologische Dienst (BRGM) en coördinator van PROMISCES dit weekend in Parijs.

Slablaadjes
Als voorbeeld van een casestudie noemt Groot Spanje, waar onderzocht wordt hoe slablaadjes die met rivierwater worden geïrrigeerd eventuele vervuilende stoffen opnemen. "Maar we kijken bijvoorbeeld ook naar zuiveringsslib en bluswater dat schuim achterlaat waar PFAS in zit. Mogelijk kunnen we vervangers vinden voor dat soort stoffen."

In totaal doen 27 onderzoekspartijen uit acht verschillende landen mee aan PROMISCES, dat loopt tot april 2025.

 

MEER INFORMATIE
Projectpagina PROMISCES

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.