De komende drieënhalf jaar werken acht Europese landen samen in een groot onderzoek naar vervuilende stoffen. Het uiteindelijke doel is voorkomen dat die een probleem gaan vormen voor het gebruik van water, sediment en bodem. Vanuit Nederland doen onder andere Deltares, het RIVM en het Hoogheemraadschap van Delfland mee.

1811 Hans GrootHans GrootDe Europese Commissie investeert 12 miljoen euro in het project, omdat dit bijdraagt aan de ambities van de Europese Green Deal (‘zero pollution’) en het streven naar een circulaire economie. Afgelopen weekend werd de aftrap in Parijs gegeven, vertelt Hans Groot, projectleider namens Deltares.

De naam van het onderzoek is PROMISCES (Preventing Recalcitrant Organic Mobile Industrial chemicalS for Circular Economy in the Soil-sediment-water system), het doel is inzicht te krijgen waar deze industriële vervuilende stoffen vandaan komen, welke routes ze nemen en waar ze uiteindelijk terechtkomen. Groot: "Dan kunnen we innovatieve oplossingen ontwikkelen om ze te verwijderen."

Het gaat onder andere om persistente, mobiele en mogelijk toxische (PMT) stoffen zoals PFAS en andere industriële chemicaliën. Die kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier. "Maar er is nog weinig over bekend", zegt Groot. "En steeds worden we weer overvallen door nieuwe zorgwekkende stoffen. We willen leren hoe we hier beter mee kunnen omgaan."

Innovaties
Het project is geconcentreerd rond zeven representatieve casestudies in Europese regio’s waar problemen zijn met chemische verontreiniging. Het gaat om locaties in Spanje, Frankrijk, Italië, Bulgarije, Duitsland (Berlijn) en in het stroomgebied van de Donau tussen Wenen en Boedapest. Hier worden technologieën en innovaties getest om de verontreinigingen te monitoren, te voorkomen en te saneren.

"We gaan concepten opleveren voor de private en publieke sector waarmee ‘zero pollution’ voor water, sediment en ondergrond dichterbij komt", zo beloofde Phillipe Negrel, adjunct-directeur van de afdeling Water, Milieu, Procesontwikkeling en Analyse van de Franse Geologische Dienst (BRGM) en coördinator van PROMISCES dit weekend in Parijs.

Slablaadjes
Als voorbeeld van een casestudie noemt Groot Spanje, waar onderzocht wordt hoe slablaadjes die met rivierwater worden geïrrigeerd eventuele vervuilende stoffen opnemen. "Maar we kijken bijvoorbeeld ook naar zuiveringsslib en bluswater dat schuim achterlaat waar PFAS in zit. Mogelijk kunnen we vervangers vinden voor dat soort stoffen."

In totaal doen 27 onderzoekspartijen uit acht verschillende landen mee aan PROMISCES, dat loopt tot april 2025.

 

MEER INFORMATIE
Projectpagina PROMISCES

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe gaat men deze drempelwaarden handhaven?
Louis Peperzak Leren van het rampjaar
Ik volgde de tv serie met interesse. Deze video is ook erg interessant en zeer leuk gemaakt! Hopelijk lukt het om dit verder uit te werken, in een boek of promotie. Graag met gedetailleerde kaarten.
Lastig dat consequenties van prijsstijgingen per DW-bedrijf steeds anders worden uitgedrukt. Kan dat nog genormaliseerd worden? Bijv. Differentiatie naar en procentuele prijsstijgingen van DW-vastrecht? Dan wordt de interessante vergelijking eenvoudiger. Dank alvast.
Johan Raap Een stout biertje
Heel leuk initiatief, maar helaas is vergeten dat het flesje van statiegeld moet zijn. Natuurlijk brengen wij het allemaal braaf naar de glasbak, maar je moest eens weten hoeveel mensen / jongelui misschien die dat niet doen. Overal vind ik die krengen, met name desperado flesjes en van die twist off flesjes. Vanuit LCIA is al lang bekend dat statiegeld een goede wijze is om te besparen op energie, grondstoffen en water, binnen een straal van (en hier mag ik geen verantwoording nemen) 400 km. Dus mijn stelling is 'geef het goede voorbeeld en blijf bij aankoop weg van statiegeld loze flesjes'. Succes allemaal en proost
Laat ik eerlijk zijn, de afgelopen drie jaar heb ik met vele mensen over dit thema gesproken. En elke keer valt mij 2 dingen op A) veel mensen weten niet echt wat waterschappen zijn en wat ze doen B) als je uitlegt dat het ook een overheidsorganisatie is op nivo van gemeente en met bestuursverkiezingen, dan fronst men de wenkbrauwen eerst, maar dan vindt men het tevens vreemd dat er ook niet-politieke organisaties in meedoen. Dus samengevat, gemiddelde snapt men er niks van maar we hebben wel een mening, over politisering in dit geval. Realiseer aub dat mensen überhaupt komen stemmen op deze functionele overheid omdat het tegenwoordig tegelijkertijd uitgevoerd wordt met de verkiezingen voor de provincies. Maak ik me zorgen, jazeker. Het is functionele overheid dus dat vraagt ook een zekere mate van inhoudelijke kennis van de specifieke taken van de waterschappen. Ik geef dus graag de suggestie om nu echt door te jassen en het waterschap (-sbestuur) op te heffen, de kennis te borgen, het watersysteembeheer onder provincie te zetten (politiek) en het zuiveringsbeheer apart te zetten als nutsbedrijf, zoals bijvoorbeeld de drinkwaterbedrijven, met functioneel toezicht. Alleen dan kan ook de vergunningverlening en handhaving van rwzi’s –en misschien ook wel van riooloverstorten- eindelijk eens zuiver gaan geschieden. Succes.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!