secundair logo knw 1

De nationale kampioenen van Waterbedrijf Groningen met de hoofdprijs, een cheque voor het WK 2024 in Amerika | Foto KNW

Het eerste team van Waterbedrijf Groningen is bij de heren opnieuw nationaal kampioen geworden op de vijftiende editie van de Fitterijwedstrijden van het Koninklijk Nederlands Waternetwerk (KNW). Zij zullen ons land volgend jaar in de Verenigde Staten vertegenwoordigen. De wedstrijden werden deze week gehouden op de vakbeurs Aquatech in de Amsterdamse RAI. 

De Groningers klokten een eindtijd van 2,32 minuut. Tweede en derde bij het nationaal kampioenschap werden donderdag respectievelijk de teams Brabant Water 1 (2,52 minuut) en Brabant Water 2 (3,18 minuut). 

De Amerikanen gingen er woensdag met het wereldkampioenschap vandoor. Zij streden tegen de nationaal kampioen van twee jaar geleden, eveneens het team van Waterbedrijf Groningen. De Britten, die met eerdere edities nog meededen, ontbraken dit keer. 

"Zij kregen de organisatie niet rond", vertelt Carla Megens van KNW. "Dat is natuurlijk jammer, want met meerdere teams is het wel spannender. We zijn aan het lobbyen om er meer landen bij te krijgen."

Het jaarlijkse wereldkampioenschap pijpfitten vindt om beurten in de deelnemende landen plaats. De nationale wedstrijden worden eens in de twee jaar gehouden tijdens de Aquatech. Ze zijn 25 jaar geleden opgezet voor de (meestal mannelijke) monteurs van de drinkwaterbedrijven, maar er zijn nu ook wedstrijden voor leerlingen, dames, heren en directies, die er speciaal voor oefenen. 

Driekoppige teams
Doel van de wedstrijd is dat het driekoppige team (een boorder, een fitter en een coach) zo snel mogelijk een nodulair gietijzeren leiding met een diameter van 150 millimeter aanboort, de aansluitleiding koppelt aan een meteropstelling en deze doorverbindt naar een tapkraan. 

Zodra het water uit de tapkraan komt, is het over en wordt de tijd gestopt. Scheidsrechters beoordelen het vakmanschap van de deelnemers en zien toe of aan alle regels en veiligheidseisen is voldaan.

Voor het wereldkampioenschap moeten de landenteams dezelfde operatie meerdere keren uitvoeren op de verschillende landensystemen. Winnaar is dan het team met de laagste opgetelde eindtijd.

Meer uitslagen 
Bij de leerlingen werd het team Brabant Water 1 maandag eerste, Brabant Water 2 tweede en WML derde. Dinsdag wonnen de dames van Waternet 1, gevolgd door WMD 2 en Brabant Water 1 op een gedeelde tweede plaats. 

Woensdag werd bij de wedstrijd voor directies het gecombineerde team van Waternet en Waterbedrijf Groningen eerste, WML tweede en Brabant Water derde. In totaal deden er dit jaar 45 teams mee. 

Ter gelegenheid van het derde lustrum verscheen onlangs het jubileummagazine FITTERS!, waarin wordt teruggeblikt op de afgelopen 25 jaar. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)

Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.