secundair logo knw 1

De nationale kampioenen van Waterbedrijf Groningen met de hoofdprijs, een cheque voor het WK 2024 in Amerika | Foto KNW

Het eerste team van Waterbedrijf Groningen is bij de heren opnieuw nationaal kampioen geworden op de vijftiende editie van de Fitterijwedstrijden van het Koninklijk Nederlands Waternetwerk (KNW). Zij zullen ons land volgend jaar in de Verenigde Staten vertegenwoordigen. De wedstrijden werden deze week gehouden op de vakbeurs Aquatech in de Amsterdamse RAI. 

De Groningers klokten een eindtijd van 2,32 minuut. Tweede en derde bij het nationaal kampioenschap werden donderdag respectievelijk de teams Brabant Water 1 (2,52 minuut) en Brabant Water 2 (3,18 minuut). 

De Amerikanen gingen er woensdag met het wereldkampioenschap vandoor. Zij streden tegen de nationaal kampioen van twee jaar geleden, eveneens het team van Waterbedrijf Groningen. De Britten, die met eerdere edities nog meededen, ontbraken dit keer. 

"Zij kregen de organisatie niet rond", vertelt Carla Megens van KNW. "Dat is natuurlijk jammer, want met meerdere teams is het wel spannender. We zijn aan het lobbyen om er meer landen bij te krijgen."

Het jaarlijkse wereldkampioenschap pijpfitten vindt om beurten in de deelnemende landen plaats. De nationale wedstrijden worden eens in de twee jaar gehouden tijdens de Aquatech. Ze zijn 25 jaar geleden opgezet voor de (meestal mannelijke) monteurs van de drinkwaterbedrijven, maar er zijn nu ook wedstrijden voor leerlingen, dames, heren en directies, die er speciaal voor oefenen. 

Driekoppige teams
Doel van de wedstrijd is dat het driekoppige team (een boorder, een fitter en een coach) zo snel mogelijk een nodulair gietijzeren leiding met een diameter van 150 millimeter aanboort, de aansluitleiding koppelt aan een meteropstelling en deze doorverbindt naar een tapkraan. 

Zodra het water uit de tapkraan komt, is het over en wordt de tijd gestopt. Scheidsrechters beoordelen het vakmanschap van de deelnemers en zien toe of aan alle regels en veiligheidseisen is voldaan.

Voor het wereldkampioenschap moeten de landenteams dezelfde operatie meerdere keren uitvoeren op de verschillende landensystemen. Winnaar is dan het team met de laagste opgetelde eindtijd.

Meer uitslagen 
Bij de leerlingen werd het team Brabant Water 1 maandag eerste, Brabant Water 2 tweede en WML derde. Dinsdag wonnen de dames van Waternet 1, gevolgd door WMD 2 en Brabant Water 1 op een gedeelde tweede plaats. 

Woensdag werd bij de wedstrijd voor directies het gecombineerde team van Waternet en Waterbedrijf Groningen eerste, WML tweede en Brabant Water derde. In totaal deden er dit jaar 45 teams mee. 

Ter gelegenheid van het derde lustrum verscheen onlangs het jubileummagazine FITTERS!, waarin wordt teruggeblikt op de afgelopen 25 jaar. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.