secundair logo knw 1

Sfeerbeeld van de dijk in het gebied Baarlo - Hout-Blerick I foto: HWBP

Minister Mark Harbers heeft samen met de projectpartners een voorkeursbeslissing genomen over de dijkversterking tussen de Noord-Limburgse dorpen Baarlo en Hout-Blerick. De maatregelen kunnen nu concreet worden uitgewerkt. Er komt onder andere een nieuwe dijk en ook wordt een dijk verder landinwaarts verlegd.

In het Programma Baarlo - Hout-Blerick wordt een dijktracé van 4,8 kilometer langs de Maas aangepakt. Dat gebeurt in het kader van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. De huidige kering voldoet niet aan de waterveiligheidsnormen die sinds 2017 gelden.

De partners in het project zijn het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, Waterschap Limburg, Provincie Limburg, gemeente Peel en Maas en gemeente Venlo. De kosten bedragen ongeveer 120 miljoen euro.

Meerdere maatregelen in één keer
Minister Mark Harbers is een van de ondertekenaars van de bestuursovereenkomst voor het project. Er worden volgens hem meerdere maatregelen in één keer genomen. “Dijken worden versterkt, bijgebouwd en verplaatst. Daarbij geven we de rivier meer ruimte, wat naast waterveiligheid positieve gevolgen heeft voor de waterkwaliteit en natuur. Zo wordt het gebied bij Baarlo en Hout-Blerick veiliger, terwijl we andere kansen ook benutten.”

Volgens bestuurder Jos Teeuwen van Waterschap Limburg kan er nu worden doorgepakt. “Met de integrale benadering werken we samen aan meerdere doelen waaronder natuur. Denk aan de monding van de Kwistbeek en aan gebiedsontwikkelingen.”

Dijk landinwaarts verlegd
In het project wordt de huidige dijk in Baarlo midden versterkt, terwijl er in Baarlo Zuid een nieuwe dijk komt. Verder wordt in buurtschap Laerbroeck (Hout-Blerick) de dijk landinwaarts verlegd om voldoende ruimte te bieden voor de Maas. Daarvoor wordt de bestaande dijk afgegraven. Een bijzonder aspect is dat rond een monumentale woonboerderij de dijk gedeeltelijk van glas zal zijn, zodat de bewoners de Maas kunnen blijven zien.

Dit gaat gepaard met maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren. Zo worden kwelgeulen aangelegd. In deze extra geulen langs het water kunnen planten en dieren leven. Tevens wordt de monding van de Kwistbeek heringericht, om betere omstandigheden te creëren voor de flora en fauna die van oorsprong in de beek thuishoren.

Woningen gesloopt
Bij het project worden dertien woningen in Laerbroeck gesloopt, terwijl één woning wel blijft maar alleen als monument. Dat was al lang bekend bij de bewoners, maar door de voorkeursbeslissing is er nu eindelijk duidelijkheid.

Het waterschap en de gemeente Venlo gaan zich inspannen om hen een nieuwe woning in de buurt te geven. Daarvoor komen twee locaties in aanmerking. Maar hieraan zijn ook nadelen verbonden; zo ligt één plek buitendijks. De betrokken bewoners hebben volgens dagblad De Limburger vandaag meteen negatief gereageerd, omdat er geen garantie is dat zij in het gebied kunnen terugkeren.

Drie jaar voor uitwerkingsfase
De projectpartners trekken ruim drie jaar uit voor de uitwerking van de maatregelen in het plan. De bedoeling is om deze fase eind 2026 af te ronden. Na de zomer worden informatiebijeenkomsten voor de bewoners in het gebied gehouden.

LEES OOK
H2O Actueel: eerste twee Limburgse dijkversterkingsprojecten 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.