De circa 1000 bevers die momenteel in het beheersgebied van waterschap Hollandse Delta leven, zorgen met enige regelmaat voor schade aan dijken en wegen. Het waterschap start daarom met een proef waarbij gaas wordt geplaatst in de dijk aan de Ridderkerkse Benedenrijweg.

“We hebben steeds meer bevers in ons werkgebied”, vertelt Selene Hoogeveen, woordvoerder van Hollandse Delta. “Laat vooropgesteld zijn dat we daar blij mee zijn. Bevers zijn een bedreigde soort en hun aanwezigheid is goed voor de biodiversiteit. De keerzijde is wel dat we de graafschade aan dijken en wegen zien toenemen. We hebben bijvoorbeeld aanzienlijke reparaties aan een weg moeten uitvoeren, nadat een bever hier een flink gangenstelsel onder had gegraven. Daardoor was de wegconstructie verzwakt.”

Waar de bevers eerst vooral in de Bieschbosch en op de Zuid-Hollandse eilanden te vinden waren, zorgt hun groeiende aantal ervoor dat steeds meer bevers binnendijks een territorium zoeken. “Dat is de uitdaging waar we nu voor staan. Om schade aan dijken en het watersysteem te vermijden, proberen we enerzijds de bevers te verleiden een plek op te zoeken waar ze wel de ruimte hebben, maar geen schade aan kunnen richten. Dat doen we door kunstburchten of hoogwatervluchtplaatsen te bouwen.”

De proef met het gaas in de dijk is een nieuwe poging om schade door bevers te verhinderen. “Welke maatregelen we inzetten hangt heel erg af van de precieze plek waar we schade willen voorkomen. In Ridderkerk proberen we het nu door in een opgesloten stuk dijk over een lengte van honderd meter een strook gaas van drie meter diep verticaal in de dijk in te graven.”

De komende maanden zal worden gemonitord of het gaas de bevers inderdaad tegenhoudt en welke consequenties de dieren hieruit zullen trekken. “We starten nu met het gaas, omdat we vanwege de veiligheidseisen die gesteld worden aan een dijk sowieso nu maatregelen moeten nemen om verdere graafschade te voorkomen. Door het aanbrengen van het gaas voldoet de dijk weer aan die eisen. We verwachten dat de bever niet om het gaas heen kan om ernaast verder te graven. Mocht de bever toch in dit stuk dijk blijven graven, dan gaan we hoogwatervluchtplaatsen maken en kunst-burchten bouwen in de omgeving, op plekken waar de bever geen schade kan aanrichten aan onze primaire keringen.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Lastig dat consequenties van prijsstijgingen per DW-bedrijf steeds anders worden uitgedrukt. Kan dat nog genormaliseerd worden? Bijv. Differentiatie naar en procentuele prijsstijgingen van DW-vastrecht? Dan wordt de interessante vergelijking eenvoudiger. Dank alvast.
Johan Raap Een stout biertje
Heel leuk initiatief, maar helaas is vergeten dat het flesje van statiegeld moet zijn. Natuurlijk brengen wij het allemaal braaf naar de glasbak, maar je moest eens weten hoeveel mensen / jongelui misschien die dat niet doen. Overal vind ik die krengen, met name desperado flesjes en van die twist off flesjes. Vanuit LCIA is al lang bekend dat statiegeld een goede wijze is om te besparen op energie, grondstoffen en water, binnen een straal van (en hier mag ik geen verantwoording nemen) 400 km. Dus mijn stelling is 'geef het goede voorbeeld en blijf bij aankoop weg van statiegeld loze flesjes'. Succes allemaal en proost
Laat ik eerlijk zijn, de afgelopen drie jaar heb ik met vele mensen over dit thema gesproken. En elke keer valt mij 2 dingen op A) veel mensen weten niet echt wat waterschappen zijn en wat ze doen B) als je uitlegt dat het ook een overheidsorganisatie is op nivo van gemeente en met bestuursverkiezingen, dan fronst men de wenkbrauwen eerst, maar dan vindt men het tevens vreemd dat er ook niet-politieke organisaties in meedoen. Dus samengevat, gemiddelde snapt men er niks van maar we hebben wel een mening, over politisering in dit geval. Realiseer aub dat mensen überhaupt komen stemmen op deze functionele overheid omdat het tegenwoordig tegelijkertijd uitgevoerd wordt met de verkiezingen voor de provincies. Maak ik me zorgen, jazeker. Het is functionele overheid dus dat vraagt ook een zekere mate van inhoudelijke kennis van de specifieke taken van de waterschappen. Ik geef dus graag de suggestie om nu echt door te jassen en het waterschap (-sbestuur) op te heffen, de kennis te borgen, het watersysteembeheer onder provincie te zetten (politiek) en het zuiveringsbeheer apart te zetten als nutsbedrijf, zoals bijvoorbeeld de drinkwaterbedrijven, met functioneel toezicht. Alleen dan kan ook de vergunningverlening en handhaving van rwzi’s –en misschien ook wel van riooloverstorten- eindelijk eens zuiver gaan geschieden. Succes.
Het Wetterskip stapt uit het project 'Holwerd aan Zee'. Gevolgd door een lange toelichting dat eigenaarschap (lees: beheer & onderhoud) nog steeds niet zijn geregeld. Maar helemaal onderaan sluit de journalist af met: "Er ligt een positief advies over Holwerd aan Zee en in het eerste kwartaal van volgend jaar zullen provinciale staten, de gemeenteraad en het bestuur van het waterschap zich over de voorstellen buigen." Dus project Holwerd gaat door zonder financiële bijdrage van het Wetterskip? En de bestuurder zegt: “Wij dragen zeker de natuurdoelstellingen uit het project een warm hart toe. Wij staan klaar om advies te geven als dat gevraagd wordt". Hoe zit het nu?
@Hetty AdamsHetty, ik ben het niet met je oneens dat de voorgestelde ingrepen waarschijnlijk zinvol zijn, en waarschijnlijk "no regret". En een fijn klusje voor vrijwilligers om sleuven door het bos te trekken met aan de zijkant een mini-dijkje. Mijn vraag betreft vooral de opzet van het onderzoek. Want als er "bijna nooit" een hoosbui valt, dan voegt zo'n minidijkje ook bijna nooit iets toe. Bij goed onderzoek hoort ook een discussie over de conclusies en aanbevelingen. Anders gaan allerlei clubjes straks "sleuven trekken". Een kans op een hoosbui op een perceel kleiner dan bijv. 5% betekent een kans van 1x in de twintig jaar. Met een spreiding tussen 1 jaar en 80 jaar. Of zoiets. En daarvoor ga je het oude oppervlak van de Veluwe over een grote oppervlakte verstoren?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!