Van der Ende Groep heeft een GreenTech Innovation Award gekregen voor een erg efficiënt systeem voor omgekeerde osmose en CE-Line BV ontving dezelfde onderscheiding voor een nieuwe technologie om voedingswater in de tuinbouw te creëren. Ander nieuws van het prijzenfront: The Ocean Cleanup en het programma Water as Leverage winnen beide een Dutch Design Award.

De GreenTech Innovation Awards zijn vorige week uitgereikt tijdens het grote tuinbouwevenement GreenTech, dat ditmaal vanwege corona een online editie had. Er waren drie prijscategorieën: innovatie, duurzaamheid en concept. De vakjury onder leiding van Liselotte de Vries, business developer bij TU Delft AgTech Institute, bleek het meest gecharmeerd van de inzendingen van ISO Group, Van der Ende Groep en CE-Line BV. De laatste twee bedrijven hebben waterinnovaties.

AI voor efficiënte zuiveringsinstallatie
De Nexus High Performance Reverse Osmosis (HPRO) van Van der Ende Groep is onderscheiden als de meest duurzame innovatie. Twee jaar geleden werd het Zuid-Hollandse bedrijf ook al winnaar in dezelfde categorie, toen met Poseidon Natriumverwijderaar. De Nexus HPRO is een erg efficiënte omgekeerde osmose zuiveringsinstallatie, die zelf aanpassend en zelflerend is. De installatie wordt gekenmerkt door een innovatief hydraulisch ontwerp in combinatie met artificial intelligence (AI). De Nexus HPRO recyclet het concentraat en onttrekt er opnieuw water uit.

De jury noemt het een mooi idee om AI te gebruiken voor het vergroten van de efficiëntie van omgekeerde osmose. Van der Ende Groep omschrijft zelf het systeem als een grote stap voorwaarts ten opzichte van meer traditionele omgekeerde osmose. Enkele voordelen zijn: meer opbrengst bij waterschaarste, minder ruw waterverbruik en minder afvalwater. De Nexus HPRO is niet alleen geschikt voor de land- en tuinbouw, maar ook voor toepassingen in onder andere de industrie en de drinkwatersector.

Stabiel voedingswater
CE-Line BV won met CELINE de GreenTech Innovation Award in de categorie concept. Deze technologie zorgt voor een geheel geautomatiseerde controle van irrigatiewater. Alle voedingsstoffen worden continu en realtime gemeten. Ook is er een individueel voedingsdoseringssysteem.

CELINE maakt het volgens de Friese startup mogelijk om het ideale voedingswater te creëren dat altijd stabiel en controleerbaar is, ongeacht de omstandigheden. Pluspunten zijn onder meer een hogere opbrengst en betere kwaliteit van gewassen en vermindering van het gebruik van water en nutriënten. De jury heeft het over een goed idee dat nog niet is opgelost en een grote stap voorwaarts in zeer nauwkeurige bemesting. CELINE wordt de komende maanden geplaatst in het veld, om praktijkervaring bij telers op te doen.

Twee Dutch Design Awards
Afgelopen zaterdag was er nog een andere prijsuitreiking. Het betrof de Dutch Design Awards waarvoor – de naam zegt het al – alleen Nederlandse ontwerpers en projecten in aanmerking komen. Van de acht prijzen werden er twee gewonnen door partijen uit de watersector.

De Dutch Design Award voor de beste projectaanpak ging naar het programma Water as Leverage (water als hefboom) van de rijksoverheid. Hiervan is watergezant Henk Ovink de voortrekker. In het programma werkt de Nederlandse regering samen met nationale en internationale partijen, waaronder financiers.

Water as Leverage wordt gekenmerkt door een integrale en inclusieve aanpak voor de mondiale stedelijke klimaatproblematiek. Multidisciplinaire teams van kennisinstellingen, bedrijven, ngo’s en andere partijen ontwerpen momenteel klimaatadaptieve concepten voor drie Aziatische steden: Semarang (Indonesië), Chennai (India) en Khulna (Bangladesh). De bedoeling is om in de toekomst de vleugels wereldwijd uit te slaan.

The Interceptor beste product
The Ocean Cleanup kreeg samen met digitaal designbureau Fabrique de onderscheiding voor The Interceptor, dat als beste product werd bekroond. De machine verwijdert plastic afval uit rivieren. The Interceptor onttrekt autonoom plastic, kan werken in zeer vervuilde rivieren en wordt volledig aangedreven door zonne-energie.

De kracht van de drijvende installatie zit hem vooral in de schaalbaarheid van de productie: één machine heeft geen waarde, duizend wel. De Interceptors vormen een zwerm die met internet aan elkaar zijn verbonden. Daardoor kan The Ocean Cleanup continu prestaties volgen en gegevens verzamelen.

 

MEER INFORMATIE
Informatie over winnaars GreenTech prijzen
Van der Ende Groep over de onderscheiding
Website technologie CELINE
Website Dutch Design Awards 
Water as Leverage over de prijs
H2O-bericht over The Interceptor

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Johan Raap Een stout biertje
Heel leuk initiatief, maar helaas is vergeten dat het flesje van statiegeld moet zijn. Natuurlijk brengen wij het allemaal braaf naar de glasbak, maar je moest eens weten hoeveel mensen / jongelui misschien die dat niet doen. Overal vind ik die krengen, met name desperado flesjes en van die twist off flesjes. Vanuit LCIA is al lang bekend dat statiegeld een goede wijze is om te besparen op energie, grondstoffen en water, binnen een straal van (en hier mag ik geen verantwoording nemen) 400 km. Dus mijn stelling is 'geef het goede voorbeeld en blijf bij aankoop weg van statiegeld loze flesjes'. Succes allemaal en proost
Laat ik eerlijk zijn, de afgelopen drie jaar heb ik met vele mensen over dit thema gesproken. En elke keer valt mij 2 dingen op A) veel mensen weten niet echt wat waterschappen zijn en wat ze doen B) als je uitlegt dat het ook een overheidsorganisatie is op nivo van gemeente en met bestuursverkiezingen, dan fronst men de wenkbrauwen eerst, maar dan vindt men het tevens vreemd dat er ook niet-politieke organisaties in meedoen. Dus samengevat, gemiddelde snapt men er niks van maar we hebben wel een mening, over politisering in dit geval. Realiseer aub dat mensen überhaupt komen stemmen op deze functionele overheid omdat het tegenwoordig tegelijkertijd uitgevoerd wordt met de verkiezingen voor de provincies. Maak ik me zorgen, jazeker. Het is functionele overheid dus dat vraagt ook een zekere mate van inhoudelijke kennis van de specifieke taken van de waterschappen. Ik geef dus graag de suggestie om nu echt door te jassen en het waterschap (-sbestuur) op te heffen, de kennis te borgen, het watersysteembeheer onder provincie te zetten (politiek) en het zuiveringsbeheer apart te zetten als nutsbedrijf, zoals bijvoorbeeld de drinkwaterbedrijven, met functioneel toezicht. Alleen dan kan ook de vergunningverlening en handhaving van rwzi’s –en misschien ook wel van riooloverstorten- eindelijk eens zuiver gaan geschieden. Succes.
Het Wetterskip stapt uit het project 'Holwerd aan Zee'. Gevolgd door een lange toelichting dat eigenaarschap (lees: beheer & onderhoud) nog steeds niet zijn geregeld. Maar helemaal onderaan sluit de journalist af met: "Er ligt een positief advies over Holwerd aan Zee en in het eerste kwartaal van volgend jaar zullen provinciale staten, de gemeenteraad en het bestuur van het waterschap zich over de voorstellen buigen." Dus project Holwerd gaat door zonder financiële bijdrage van het Wetterskip? En de bestuurder zegt: “Wij dragen zeker de natuurdoelstellingen uit het project een warm hart toe. Wij staan klaar om advies te geven als dat gevraagd wordt". Hoe zit het nu?
@Hetty AdamsHetty, ik ben het niet met je oneens dat de voorgestelde ingrepen waarschijnlijk zinvol zijn, en waarschijnlijk "no regret". En een fijn klusje voor vrijwilligers om sleuven door het bos te trekken met aan de zijkant een mini-dijkje. Mijn vraag betreft vooral de opzet van het onderzoek. Want als er "bijna nooit" een hoosbui valt, dan voegt zo'n minidijkje ook bijna nooit iets toe. Bij goed onderzoek hoort ook een discussie over de conclusies en aanbevelingen. Anders gaan allerlei clubjes straks "sleuven trekken". Een kans op een hoosbui op een perceel kleiner dan bijv. 5% betekent een kans van 1x in de twintig jaar. Met een spreiding tussen 1 jaar en 80 jaar. Of zoiets. En daarvoor ga je het oude oppervlak van de Veluwe over een grote oppervlakte verstoren?
@Hans Middendorp AWPHans, het water van kleinere buien wordt dan ook vast gehouden. Ik vind dit een mooie ingreep, die meteen ook mogelijkheden biedt om de kleine waterkringloop te herstellen. Mits dat er naast de slootjes meerjarig oogstbaar/eetbaar groen wordt geplaatst, dat helpt dan weer met verdamping waardoor de temperatuur daalt juist door de verdamping. De regentrigger bij herstel van de kleine waterkringloop, waardoor die buien zich niet meer samenpakken maar gelijkmatig verdeelt uitregenen ook achter de veluwe op de hoge zandgronden. Oogstbaar is b.v. voederbomen als veevoer.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!