secundair logo knw 1

Waterzuiveringssysteem Nexus HPRO is als meest duurzame innovatie bekroond I foto: Van der Ende Groep

Van der Ende Groep heeft een GreenTech Innovation Award gekregen voor een erg efficiënt systeem voor omgekeerde osmose en CE-Line BV ontving dezelfde onderscheiding voor een nieuwe technologie om voedingswater in de tuinbouw te creëren. Ander nieuws van het prijzenfront: The Ocean Cleanup en het programma Water as Leverage winnen beide een Dutch Design Award.

De GreenTech Innovation Awards zijn vorige week uitgereikt tijdens het grote tuinbouwevenement GreenTech, dat ditmaal vanwege corona een online editie had. Er waren drie prijscategorieën: innovatie, duurzaamheid en concept. De vakjury onder leiding van Liselotte de Vries, business developer bij TU Delft AgTech Institute, bleek het meest gecharmeerd van de inzendingen van ISO Group, Van der Ende Groep en CE-Line BV. De laatste twee bedrijven hebben waterinnovaties.

AI voor efficiënte zuiveringsinstallatie
De Nexus High Performance Reverse Osmosis (HPRO) van Van der Ende Groep is onderscheiden als de meest duurzame innovatie. Twee jaar geleden werd het Zuid-Hollandse bedrijf ook al winnaar in dezelfde categorie, toen met Poseidon Natriumverwijderaar. De Nexus HPRO is een erg efficiënte omgekeerde osmose zuiveringsinstallatie, die zelf aanpassend en zelflerend is. De installatie wordt gekenmerkt door een innovatief hydraulisch ontwerp in combinatie met artificial intelligence (AI). De Nexus HPRO recyclet het concentraat en onttrekt er opnieuw water uit.

De jury noemt het een mooi idee om AI te gebruiken voor het vergroten van de efficiëntie van omgekeerde osmose. Van der Ende Groep omschrijft zelf het systeem als een grote stap voorwaarts ten opzichte van meer traditionele omgekeerde osmose. Enkele voordelen zijn: meer opbrengst bij waterschaarste, minder ruw waterverbruik en minder afvalwater. De Nexus HPRO is niet alleen geschikt voor de land- en tuinbouw, maar ook voor toepassingen in onder andere de industrie en de drinkwatersector.

Stabiel voedingswater
CE-Line BV won met CELINE de GreenTech Innovation Award in de categorie concept. Deze technologie zorgt voor een geheel geautomatiseerde controle van irrigatiewater. Alle voedingsstoffen worden continu en realtime gemeten. Ook is er een individueel voedingsdoseringssysteem.

CELINE maakt het volgens de Friese startup mogelijk om het ideale voedingswater te creëren dat altijd stabiel en controleerbaar is, ongeacht de omstandigheden. Pluspunten zijn onder meer een hogere opbrengst en betere kwaliteit van gewassen en vermindering van het gebruik van water en nutriënten. De jury heeft het over een goed idee dat nog niet is opgelost en een grote stap voorwaarts in zeer nauwkeurige bemesting. CELINE wordt de komende maanden geplaatst in het veld, om praktijkervaring bij telers op te doen.

Twee Dutch Design Awards
Afgelopen zaterdag was er nog een andere prijsuitreiking. Het betrof de Dutch Design Awards waarvoor – de naam zegt het al – alleen Nederlandse ontwerpers en projecten in aanmerking komen. Van de acht prijzen werden er twee gewonnen door partijen uit de watersector.

De Dutch Design Award voor de beste projectaanpak ging naar het programma Water as Leverage (water als hefboom) van de rijksoverheid. Hiervan is watergezant Henk Ovink de voortrekker. In het programma werkt de Nederlandse regering samen met nationale en internationale partijen, waaronder financiers.

Water as Leverage wordt gekenmerkt door een integrale en inclusieve aanpak voor de mondiale stedelijke klimaatproblematiek. Multidisciplinaire teams van kennisinstellingen, bedrijven, ngo’s en andere partijen ontwerpen momenteel klimaatadaptieve concepten voor drie Aziatische steden: Semarang (Indonesië), Chennai (India) en Khulna (Bangladesh). De bedoeling is om in de toekomst de vleugels wereldwijd uit te slaan.

The Interceptor beste product
The Ocean Cleanup kreeg samen met digitaal designbureau Fabrique de onderscheiding voor The Interceptor, dat als beste product werd bekroond. De machine verwijdert plastic afval uit rivieren. The Interceptor onttrekt autonoom plastic, kan werken in zeer vervuilde rivieren en wordt volledig aangedreven door zonne-energie.

De kracht van de drijvende installatie zit hem vooral in de schaalbaarheid van de productie: één machine heeft geen waarde, duizend wel. De Interceptors vormen een zwerm die met internet aan elkaar zijn verbonden. Daardoor kan The Ocean Cleanup continu prestaties volgen en gegevens verzamelen.

 

MEER INFORMATIE
Informatie over winnaars GreenTech prijzen
Van der Ende Groep over de onderscheiding
Website technologie CELINE
Website Dutch Design Awards 
Water as Leverage over de prijs
H2O-bericht over The Interceptor

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.