secundair logo knw 1

De golfslagsimulator op de Dollarddijk. Foto Hunze en Aa's

Met een grote golfsimulator zijn de afgelopen maand golven met stormkracht op de Groningse Dollarddijk losgelaten. Daarmee is getest hoe de vier verschillende grasmengsels die vijf jaar geleden zijn ingezaaid zich houden. Heel goed, zo blijkt volgens waterschap Hunze en Aa’s. Alleen in het vak met het gras-kruidenmengsel waren meer muizengangen zichtbaar. 

De golfproeven in de Carel Coenraadpolder zijn onderdeel van het innovatieproject ‘Monitoring gras- en kleibekleding’ van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). In januari worden dezelfde proeven gedaan op de Friese Waddenzeedijk, bij Oosterbierum (Wetterskip Fryslân), en in februari bij de Eemshaven (Noorderzijlvest). Vervolgen worden alle resultaten geanalyseerd; het eindrapport wordt dan in het najaar verwacht.

Na een flink aantal proeven, gehouden tussen 6 november en 8 december, is de grasmat op de Dollarddijk nergens bezweken, meldt Hunze en Aa’s op grond van de eerste resultaten. 

1412 Marco VeendorpMarco VeendorpDat is volgens onderzoeksleider Marco Veendorp van het waterschap verrassend. "Vooraf hadden we verwacht dat in alle proefvakken schade zou optreden. Maar de grasmat blijkt behoorlijk sterk, want er is echt veel water overheen gegaan en we zien slechts beperkte beschadigingen."

Muizengangen
Voor het onderzoek zijn vijf jaar geleden vier proefvakken ingezaaid met vier verschillende grasmengsels: het traditionele D1-mengsel voor dijken en een nieuw basismengsel met toevoeging van kruiden, klaver of rietzwenkgras. De wortelstructuur van de nieuwe mengsels maakt de dijk naar verwachting sterker en bevordert de biodiversiteit.

Opvallend is dat in het vak met het gras-kruidenmengsel meer muizengangen zichtbaar waren dan in de andere proefstroken. Maar volgens Veendorp zijn deze muizengangen vooral oppervlakkig en is de wortelstructuur in de toplaag grotendeels intact gebleven.

Waarom de muizen bij voorkeur in dit vak graven, weet hij niet. "Het zou kunnen dat ze op de kruiden afkomen, maar het kan ook zijn dat er in dit vak meer bodemleven is. Dat moeten we nog verder bestuderen."

Grastrekproeven
Behalve golfproeven zijn in de verschillende vakken ook ‘grastrekproeven’ uitgevoerd. Met een speciaal meetinstrument is daarbij gemeten hoeveel kracht het kost om een zode los te trekken. De resultaten hiervan worden meegenomen in de totale analyse, evenals het onderzoek dat de Radboud Universiteit en Wageningen Environmental Research verrichten naar de soortensamenstelling en de worteldichtheid van de verschillende typen grasbekleding. 

Met de golfsimulator, die een capaciteit heeft van 5000 liter, is verder nog de effectiviteit van een herstelmaatregel getest. Om verdere erosie te voorkomen als de grasmat tijdens een storm beschadigd raakt, wordt het gat opgevuld en afgedekt met geotextiel. Dat opvullen is hier op drie manieren gebeurd: met zandzakken, met aangestampte klei en met zakken gevuld met steenslag (grof grind). 

Die laatste twee bleken het meest stabiel. Bij de zandzakken spoelde het zand er gedeeltelijk uit, waardoor de zakken zich verplaatsten. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.