0
0
0
s2smodern

In Noord-Nederland neemt de komende jaren de verzilting toe. In opdracht van de noordelijke provincies en waterschappen bracht gebiedscoördinator Titian Oterdoom de verzilting in kaart en stelde hij een Plan van Aanpak op. “Er moet een regiomakelaar komen om de beschikbare energie te bundelen en de verzilting aan te pakken.”

Titian OterdoomTitian OterdoomDe overheidsprogramma's Programma naar een Rijke Waddenzee en het Zoet Zout Knooppunt verkenden de verziltingsproblematiek in het noordelijk kustgebied. Titian Oterdoom, gebiedscoördinator in Noord-Nederland, voerde het onderzoek uit. De verkenning was een opdracht van de provincies Noord-Holland, Fryslân en Groningen en de waterschappen Hunze en Aa’s, Noorderzijlvest, Wetterskip Fryslân en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Het noorden van Nederland is niet het enige deel van het land dat te maken heeft met verzilting. Toch spelen er volgens Oterdoom twee factoren in het noorden, die verzilting een nog urgenter probleem maken. “Er is een 1-op-1 relatie tussen verzilting en bodemdaling door gas- en zoutwinning. In sommige gebieden van Groningen is er sprake van decimeters bodemdaling door de gaswinning. Dat brengt je logischerwijs nogal snel bij het zoute water. Daarnaast is de teelt van pootaardappelen van groot belang voor de streek. Dat maakt verzilting economisch relevant.”

Drie prioriteiten
“Het plan van aanpak, dat inmiddels is besproken en geaccordeerd door de verschillende bestuurders, onderscheidt drie prioriteiten,” zegt Oterdoom. Allereerst wil de gebiedscoördinator dat duidelijk in beeld komt wanneer landgebruikers het omslagmoment van zoet naar zout water mogen verwachten. “Het maakt voor een gebruiker nogal uit of dat over 10, 15 of 20 jaar gaat gebeuren. Het moment waarop de omslag plaats vindt, verandert het handelingsperspectief nu. Daarom willen we een omslagkaart maken waarop heel lokaal duidelijk wordt hoe de verzilting zich ontwikkelt.”

Ook beveelt het plan van aanpak aan dat de aanwezige kennis op het gebied van verzilting beter in kaart wordt gebracht. “Er is veel kennis en er zijn veel initiatieven. Maar de aanwezige energie heeft regie nodig. We hoeven niet het wiel opnieuw uit te vinden als er elders in Nederland al waardevolle ervaringen zijn opgedaan. Daarom hebben we voorgesteld om nog voor de zomer een regiomakelaar aan te stellen. Deze makelaar zou moeten zorgen voor afstemming met andere regio’s en landgebruikers helpen bij het indienen van voorstellen voor initiatieven.”

De derde prioriteit van Oterdoom is praktijkonderzoek naar de invloed van zout op klei en de impact hiervan op bestaande en nieuwe teelten c.q. gebruiksmogelijkheden. “Er zijn nog veel vragen over de impact van zout op klei, dus het is voor onze regio dringend nodig dat daar verder onderzoek naar komt.”

Verzilting raakt alle facetten
Volgens Oterdoom is verzilting niet alleen een probleem voor de landbouw en is zijn plan van aanpak dan ook uitdrukkelijk voor alle landgebruikers bedoeld. “Verzilting raakt echt alle facetten van het leven in het noorden. Denk aan recreatie, natuurbeheer, veiligheid en drinkwaterwinning. Daarom is het geweldig nieuws dat de bestuurders het plan van aanpak hebben omarmd. Het is tijd om daadkracht aan de dag te leggen!”

 

MEER INFORMATIE
Plan van Aanpak regie verzilting Noord-Nederland

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Zou het niet effectiever zijn om te focussen op voorlichting en regelingen waardoor bewoners zelf aan de slag gaan, zoals bij ons met Rotterdams Weerwoord? En tegelijkertijd het denken omgooien hoe we omgaan met water. Drinkwater hoger belasten per kuub, maar lagere vaste kosten. Zo zal er minder gebruikt worden en meer regenwater toegepast worden in en om huis. Elke gebufferde druppel blijft uit het riool, elke geïnfiltreerde druppel bevordert gezond bodemleven en groen in de stad.

WaterLeider
Mag de natuur ook de natuur nog zijn? Waarom zou men zeegras willen opdringen? Zonde van de geïnvesteerde menskracht en publieke middelen.
Heel mooi, oevers die beplant zijn met oeverplanten die vanaf de kant schuin de sloot in lopen, maar hoe zit het met het maaibeleid van deze oevers? Machines, maaiboten en maaiharken veroorzaken heel veel dierenleed, zoals verwondingen van watervogels, vissen, amfibieën etc met de dood daaropvolgend of blijvend letselschade /verminkingen. Kosten-batenplaatje heiligt de middelen. Dit zou ook zonder dierenleed kunnen, vind ik.
Is er geen ondernemer te interesseren in het vangen van deze beestjes en ze te verkopen voor consumptie? Ze zijn ook lekker, die rivierkreeftjes.
Mooi initiatief! Maar wat is eigenlijk de uitdaging? Of de aanleiding?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het