0
0
0
s2smodern

De kwaliteit van het zeewater bij Katwijk laat te wensen over. Dat komt omdat bij heftige regenbuien het boezemkanaal vervuild water de Noordzee inpompt. Gemeente, hoogheemraadschap van Rijnland en waterbedrijf Dunea slaan de handen ineen op zoek naar een oplossing.

Door de klimaatverandering zijn er steeds meer extreme regenbuien. De riolen kunnen de aanvoer van regenwater tijdens extreme buien niet aan en het water wordt dan ongezuiverd op zee geloosd. Waterbedrijf Dunea participeert met de gemeente en het hoogheemraadschap in een strategische samenwerkingsagenda waterkwaliteit.

Eerst onderzoek, dan maatregelen
“Als onderdeel van die afspraken gaan we de waterkwaliteit in de Oude Rijn onderzoeken. Vanuit de Oude Rijn stroomt het water immers de zee in,” vertelt Nicole van Veldhoven van het drinkwaterbedrijf. “Als de resultaten bekend zijn, dan kunnen er ook conclusies getrokken worden over maatregelen die eventueel genomen moeten worden om de kwaliteit van het zwemwater te verbeteren.”

Drinkwater
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het riool, het hoogheemraadschap voor de rioolwaterzuivering en Rijkswaterstaat voor het zeewater. Dunea participeert in dit onderzoek omdat het waterbedrijf al langer zoekt naar nieuwe drinkwaterbronnen.

Van Veldhoven: “De drinkwaterbronnen in de Afgedamde Maas en de Lek liggen ver van de zuiveringsgebieden in de duinen bij Katwijk. De Oude Rijn was ooit al een drinkwaterbron voor de Leidse regio. Door de waterkwaliteit in de Oude Rijn te onderzoeken, bekijken we of deze rivier in de toekomst weer een mogelijke drinkwaterbron zou kunnen zijn.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Heel jammer dat RIVM niet met KWR wil samenwerken in dit onderzoek. Je zou zeggen: alle hens aan dek in deze tijd, maar dat lukt dus niet. Ik hoop dat men op zijn minst afspraken maakt wie waar bemonstert en hoe de resultaten gedeeld worden.
Wat wordt er met deze resultaten gedaan? Gaat men ook blussen indien men brand ontdekt of zijn we blij dat de brandmelder het doet. Oplossingen wellicht meenemen in IPMV van STOWA.
Voor reacties en dergelijke kunt u ook contact opnemen met de auteur, per email via ljamjacobs@yahoo.co.uk.
De betalende burgers zijn relatief ondervertegenwoordigd in het waterschapsbestuur. Dat is ook een beetje hun eigen schuld, bij verkiezingen is de opkomst van die burgers laag en stemmen ze ook nog op “boerenpartijen” zoals het CDA en de VVD. Samen met de geborgde zetels is er dan al gauw een machtsblok dat voor “ongebouwd” en daarmee vanzelf tegen de “ingezetenen” is. Daarom is het belangrijk dat er een partij als de Algemene Waterschapspartij is!
Overigens heeft de Raad van State alle bezwaren bij de versterking van de Markermeerdijken van tafel geveegd, en heeft HHNK zelfs een prijs gekregen voor de burgerparticipatie bij Durgerdam. Er zullen altijd mensen zijn die iets niet in hun achtertuin willen.
Mooi stuk werk! Nog wel een vraag. Sommige laboratoria rapporteren per meting twee resultaten de (ruwe meet-) waarde en het resultaat (waarvoor waardes onder de RG naar <RG worden omgezet). Hoe wordt aangekeken tegen het gebruik van deze ruwe meetdata als alternatief voor de hier genoemde methodes?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.