0
0
0
s2sdefault

Zo’n 30 kilometer ten westen van Texel dobbert sinds anderhalve week een gele capsule met een GPS-satellietzender in de Noordzee. Wageningse onderzoekers willen met deze ‘flessenpost’ duidelijk maken dat plastic afval vanuit ons land helemaal naar de Noordpool toe kan drijven.

1006 Wouter Jan StrietmanWouter Jan Strietman"Daar spoelen jaarlijks enorme hoeveelheden plastic afval aan", zegt onderzoeker Wouter Jan Strietman van Wageningen University & Research (WUR). "Die komen uit West-Europa en Noord-Amerika, onder invloed van wind en zeestromingen."

Voor het Arctic Marine Litter Project doet hij uitgebreid onderzoek naar de herkomst en oorzaken van marien zwerfvuil in het Noordpoolgebied. "Daar wonen meer ijsberen dan mensen, dus dat afval moet ergens anders vandaan komen. Maar niemand weet precies waar. Wil je een oplossing vinden, dan moet je weten wat de oorzaak is."

De ‘Plastic in a Bottle’-capsule is niet in eerste instantie bedoeld om de herkomst van het plastic te traceren, maar om mensen op een laagdrempelige manier bij het probleem te betrekken. Volgens Strietman hebben velen er geen idee van dat hun afval via de Noordzee zomaar aan de zuidkust van Noorwegen kan aanspoelen.

"Als wij ons best doen, hebben onze noorderburen daar profijt van", stelt hij. "En andersom geldt dat natuurlijk ook. Het is bizar hoe we via plastic met elkaar verbonden zijn in het Noord-Atlantisch gebied."

Schotse kust
Samen met het bedrijf Leeways Marine heeft Wageningen University & Research daarom vorige week zondag de ‘Plastic in a Bottle’-capsule gelanceerd op de Noordzee, die dankzij een GPS-zender online te volgen is op een voor iedereen toegankelijke digitale kaart.

Het gaat om een initiatief van de werkgroep Protection of the Arctic Marine Environment (PAME) van de Arctische Raad (Arctic Council), waarin ook de Nederlandse overheid participeert. Bij Zweden en IJsland zijn eveneens capsules gedropt.

Op de kaart is te zien dat het exemplaar uit IJsland inmiddels is aangespoeld aan de Schotse kust. De Nederlandse capsule dobberde in de eerste week richting het zuiden, voor Strietman een verrassing. "Ik had verwacht dat hij in noordoostelijke richting zou wegdrijven. Maar mogelijk gebeurt dat alsnog."

Instructies
Het kan dus zomaar zijn dat de fles "binnen no time" op het Nederlandse strand aangetroffen wordt, beseft hij, maar de verwachting is dat het Denemarken, Duitsland of Zweden wordt of mogelijk, over een jaar of anderhalf, Spitsbergen. De capsule bevat een kaartje met instructies voor de vinder en contactgegevens.

Strietman en zijn collega’s wisten eerder plastic afval op het eiland Jan Mayen en IJsland te herleiden tot het Canadese Nova Scotia en Newfoundland. Ze maken gebruik van de methode Litter-ID, die volgens de onderzoeker veel gedetailleerder is dan de reguliere monitoringstechnieken.

Sinds anderhalf jaar passen ze deze techniek ook in Nederland toe, bijvoorbeeld bij het afval op het onbewoonde waddeneiland Griend (samen met Natuurmonumenten) en in de Kwade Hoek bij het Haringvliet (samen met Rijkswaterstaat en Stichting De Noordzee).

 

MEER INFORMATIE
Online routekaart ‘Plastic in a bottle’
Het Arctic Marine Litter Project van de WUR

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De reactie met betrekking tot beperkt zijn tot kano's en vlotten is niet correct. Ik ben met mijn boot van 10 x 3.5 meter gevaren tot aan Hardenberg, geen probleem.
Goedkoop en effectief lijkt mij "Cloud Seeding". Schiet in overleg met meteorologische dienst een raket met droogijs de wolken in boven een minder gevoelig gebied en laat het daar alvast lekker uitregenen.
Ik las ergens dat een stuwmeer vol was. Dit had voor deze regenperiode deels geleegd moeten worden. Nu moest dit stuwmeer zijn sluizen openen tijdens de regenval wat de ramp heeft verergerd.
Dit is goed nieuws dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de afschaffing van de geborgde zetels in het bestuur van de waterschappen. De geborgde zetels waren ons - als democratisch gekozen bestuursleden - altijd een doorn in het oog.
Gisela Döll, Oud-bestuurslid HH Delfland
@Hans MiddendorpKlopt niet Hans. Zoals altijd ben je weer stigmatiserend bezig. Bedrijven worden helemaal niet ontzien in waterheffing. Er is alleen een klein probleem juist bij kleine bedrijven. En dat juist stip ik aan. Ik wil ook nog even beklemtonen als geborgd AB lid voor bedrijven, dus hoe zuiver wil je het hebben?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.