0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden pakt met behulp van een langdurig programma de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel aan. De komende maanden worden in vier proefvakken in IJsselstein verschillende beschoeiingen van de oever uitgetest.

De Gekanaliseerde Hollandsche IJssel stroomt van Nieuwegein naar Gouda en is 35 kilometer lang. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft deze rivier in 2013 overgenomen van Rijkswaterstaat. Het waterschap pakt nu de rivier aan met een meerjarenprogramma dat zo’n twintig jaar gaat duren.

Planmatig onderhoud
De opknapbeurt is hard nodig, vertelt programmamanager Jan Smorenburg van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. “Er is sprake van achterstallig onderhoud, omdat Rijkswaterstaat vanwege de overdracht in de laatste jaren niet zoveel meer heeft kunnen doen. We voeren planmatig het onderhoud uit. Daarvoor hebben we ook geld meegekregen van Rijkswaterstaat.”

De bedoeling is om te baggeren, sluizen te renoveren en kaden en oevers een facelift te geven. Ook worden regionale keringen die niet voldoen aan de nieuwe veiligheidsnormen, samen met de oevers verbeterd. “Alles komt bij elkaar”, zegt Smorenburg. “Zo wordt de rivier helemaal uitgebaggerd, want dat is in veertig jaar niet meer gebeurd. De baggerwerkzaamheden beginnen later dit jaar.”

Bescherming tegen afkalving
Het opknappen van de oevers van de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel gaat niet in één keer. Smorenburg: “Sommige oevers zijn nog prima en sommige zijn minder of gewoon slecht. We pakken steeds een deel aan.” De vraag is: hoe kunnen de oevers goed worden beschermd tegen afkalving door de stroming van de rivier? Om daarop een antwoord te krijgen zijn zes proefvakken van ieder honderdvijftig meter in IJsselstein aangewezen.

In 2018 zijn vier proefvakken aanbesteed. Het waterschap heeft aannemers naar hun ideeën gevraagd en vier geselecteerd. “Zij herstellen in deze vakken de oeververdediging, in combinatie met een natuurvriendelijke uitstraling van de oever en het hergebruik van bestaande materialen. Er zijn verschillende uitvoeringsmethoden, bijvoorbeeld zowel een stalen als een kunststof damwand.”

Proeftuin
De aannemers zijn net gestart met hun werkzaamheden. Die duren tot eind maart. Volgens Smorenburg staat nog open wat daarna gebeurt. “Mogelijk bevallen een of meerdere constructies ons goed en rollen we deze verder uit op andere plekken langs de rivier. Maar het kan ook zijn dat de vier oplossingen niet ideaal zijn en we nog iets anders moeten bedenken. Wij leggen ons niet vast op hoe het in de toekomst gaat. Dit is een proeftuin waarmee we ons voordeel kunnen doen.”

Het waterschap pakt de activiteiten in samenspraak met de omgeving op, vertelt Smorenburg. “Zo hebben de gemeenten de wens om van het jaagpad dat aan één kant langs het water ligt, een wandelpad te maken. Ook Staatsbosbeheer heeft een aantal ideeën. We zeggen wel: onze trein gaat rijden. Iedereen mag meerijden, als er maar een kaartje wordt gekocht.”

 

MEER INFORMATIE
Plannen voor Gekanaliseerde Hollandsche IJssel

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.
De overheid had al veel langer bio-centrales moeten bouwen met gelden van de oliemij bv. Shell, BP. Circa 20 % wat anders aan belasting betaald zou worden vanuit de omzet en winstbelasting. Dan zou slib aangeleverd kunnen worden en biogas-groene energie wordt in deze centrales opgewekt tot CH4 gas kwaliteit voor de huishoudens. Dit wordt dan goedkoper aangeleverd aan de huishoudens voor CV en warmwatervoorziening.
Het is toch zot dat het slib of slibkoek niet direct wordt omgezet via Anaerobe gisting en/of in grote centrales om nuttige en bruikbare energie te produceren. Wie is voor?
Kankergezwellen aan vissen, die vrijwel geheel gemuteerd waren door glyfosaten, dan refereer ik aan de onderzoeken van de afgelopen 5 jaar die op de radio in de NRW werden vrijgegeven.
Hoe staat het ervoor met de veiligheid van het oppervlaktewater in combinatie met ontdekte kankergezwellen door glyfosaten in de rivieren van de NRW?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het