0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Waterschap Brabantse Delta heeft bij metingen geen nieuwe bronnen van de GenX-verontreiniging bij rioolwaterzuivering Bath aangetroffen. Het onderzoek is afgerond.

In januari maakte het waterschap bekend dat er lage concentraties van GenX-stoffen waren vastgesteld bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in het Zeeuwse dorp Bath. Snel werd duidelijk dat Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM) een bron van verontreiniging was. Dit bedrijf dat afvalwaterstromen van andere bedrijven reinigt, had zichzelf gemeld.

Waterschap Brabantse Delta ging daarna op zoek naar mogelijke andere bronnen. Het waterschap voerde metingen uit op strategische plekken in het aanvoersysteem naar de rwzi Bath. Hierbij trof het waterschap geen nieuwe bronnen aan. Het vervolgonderzoek is nu afgerond. Het waterschap blijft de komende periode de situatie in Moerdijk en op de rwzi Bath in de gaten houden.

De Tweede Kamer heeft vanmiddag gedebatteerd over de lozing van GenX-stoffen door Chemours op het oppervlaktewater. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat vertelde dat zij aan Royal HaskoningDHV de opdracht heeft gegeven om het volgende in beeld te brengen: hoe kan het Rijk een informatieplicht over actuele lozingen opleggen aan de chemische industrie?

Van Nieuwenhuizen heeft onlangs van Chemours een lijst gekregen van de Nederlandse bedrijven die GenX-stoffen hebben afgenomen. Deze lijst wordt niet openbaar gemaakt, maar is wel gedeeld met bevoegde gezagen. Het chemiebedrijf in Dordrecht levert GenX op papier via het Zwitserse hoofdkantoor. Deze route wordt gebruikt om aan twintig bedrijven in heel Nederland te leveren. Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks) noemde dit een papieren schijnconstructie, waarmee het onderzoek naar GenX-vervuiling is gefrustreerd.

Meer informatie

Bericht van waterschap Brabantse Delta

Minister: geen sanctie ATM vanwege GenX

ATM als een bron van GenX-verontreiniging

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.
De overheid had al veel langer bio-centrales moeten bouwen met gelden van de oliemij bv. Shell, BP. Circa 20 % wat anders aan belasting betaald zou worden vanuit de omzet en winstbelasting. Dan zou slib aangeleverd kunnen worden en biogas-groene energie wordt in deze centrales opgewekt tot CH4 gas kwaliteit voor de huishoudens. Dit wordt dan goedkoper aangeleverd aan de huishoudens voor CV en warmwatervoorziening.
Het is toch zot dat het slib of slibkoek niet direct wordt omgezet via Anaerobe gisting en/of in grote centrales om nuttige en bruikbare energie te produceren. Wie is voor?
Kankergezwellen aan vissen, die vrijwel geheel gemuteerd waren door glyfosaten, dan refereer ik aan de onderzoeken van de afgelopen 5 jaar die op de radio in de NRW werden vrijgegeven.
Hoe staat het ervoor met de veiligheid van het oppervlaktewater in combinatie met ontdekte kankergezwellen door glyfosaten in de rivieren van de NRW?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het