0
0
0
s2smodern

Niet een maar twee veelbelovende innovaties zijn dit jaar bekroond met een Sarphati Sanitation Award: de Indiase vinding The Tiger Toilet en het Peruaanse mobiele toilet X-Runner. De Life Time Achievement Award is postuum toegekend aan 'Toiletman' Jockin Arputham van Slum Dwellers International.

Het is voor de eerste keer dat de jury twee winnaars bij de Sarphati Sanitation Award for Promising Entrepeneur heeft aangewezen, vertelde Gerhard van der Top (dijkgraaf van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht) tijdens de openingsceremonie van de AIWW. De prijs die elke twee jaar wordt uitgereikt, is genoemd naar arts en ondernemer Samuel Sarphati die in de negentiende eeuw een grote bijdrage leverde aan de verbetering van sanitatie en gezondheid in Amsterdam. De achtergrond is dat 4,2 miljard mensen geen toegang hebben tot veilig beheerde sanitaire voorzieningen.

Duurzame en betaalbare technieken
Naar de prijs dingen innovatieve technieken mee die duurzaam, toegankelijk en betaalbaar voor gemeenschappen zijn. The Tiger Toilet is een doorspoelsysteem dat werkt op basis van vermifiltratie (zuivering met wormen). Deze oplossing is vooral geschikt voor het Indiase platteland. Ajent Oak toonde zich verheugd met zijn prijs. “Dit betekent veel voor ons. We hebben de technologie in zo’n vijf jaar ontwikkeld. Het is een mooie oplossing voor de behandeling van afvalwater.”

Ook Raul Bricano van X-Runner - een mobiel toilet voor stedelijke huishoudens in Peru - was in zijn nopjes. “De award is erg motiverend voor mij en mijn team in Lima. Ik zie het als een beloning voor ‘out of the box’ denken, want er zijn echt innovatieve technologieën nodig. Water is per slot van rekening een mensenrecht!” De derde finalist was Mwila Lwando van Live Clean. Zijn bedrijf ontwikkelt en bedient publieke toiletfaciliteiten die schoon en betaalbaar zijn. Deze faciliteiten zijn te vinden in voorstedelijke gebieden in Zambia.

Jockin ArputhamJockin Arputham

Veertigjarige inzet voor sloppenbewoners
De winnaar van de Sarphati Sanitation Life Time Achievement Award was al voorafgaand aan de AIWW bekendgemaakt. De jury kende de prijs postuum toe aan de in 2018 overleden Jockin Arputham. De Indiër was medeoprichter en directeur van Slum Dwellers International (SDI). Hij heeft zich ruim veertig jaar ingezet voor de bewoners van de sloppenwijken in Mumbai en vanaf 1995 vanuit SDI ook in veel andere steden in Azië, Afrika en Latijns-Amerika.

Arputham kreeg voor zijn werk de bijnaam Toiletman. Zijn persoonlijke betrokkenheid en doorzettingsvermogen waren volgens de jury ‘werkelijk buitengewoon’. Savita Sonawane en Shramila Gimonkar van SDI namen de prijs in ontvangst. Sonawana vertelde dat zij 27 jaar nauw heeft samengewerkt met Arputham. “Hij heeft zijn hele leven ervoor gestreden dat mensen het goed krijgen. Daarbij zijn vrouwen steeds in hun kracht gezet.”

Eerste Sarphati symposium
Op woensdag 6 november vindt het allereerste Sarphati Sanitation Symposium plaats, als onderdeel van het programma van Aquatech. De bijeenkomst duurt de hele dag. In de ochtend zijn er presentaties over vier uitdagingen bij sanitatie, gevolgd door een paneldiscussie. In de middag worden er onder meer zes workshops gehouden. 

 

MEER INFORMATIE
Toelichting op de prijzen
Filmpje over sanitatie-uitdagingen
Sarphati Sanitation Symposium
 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.
Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.
Iedereen weet toch dat zandgrond slecht water vasthoudt. Maar als je kijkt naar de zandgronden in Drenthe, Twente, Veluwe en de Achterhoek, speelt de drooglegging en aanleg van de N.O.P. ook een rol van betekenis voor wat betreft het sneller wegstromen van het grondwater van het "Oude Land naar het Nieuwe Land" omdat er minder tegendruk is.
Het is nog erger dan Patrick schrijft: decennia geleden is meer dan de helft van het land in het kader van de ruilverkavelingen omgespit en is ten minste even zoveel biodiversiteit verdwenen. Door de ruilverkavelingen zijn de landbouwpercelen zodanig ontwaterd dat er nu in de zomer een watertekort is. Als we niet oppassen wordt het grondwater onder grote Natura 2000-gebieden, zoals de Veluwe 's-winters geïnjecteerd met systeemvreemd water uit de grote rivieren, dat daaruit in de zomer wordt onttrokken. Zodoende wordt de natuur dubbel gepakt.
Prima stuk! Nu het draagvlak nog. Zet 'm op! Als een hoger waterpeil in een stadspark (Alkmaar), eigendom van de gemeente al kan worden tegen gehouden door de CDA (met alle middelen om de 2 boeren/pachters te ontzien) ten koste van de weidevogels!!!! Dan moet er nog heel wat water....

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.