secundair logo knw 1

Het project Warmtenet Noordwest heeft vandaag versterking gekregen van de Gasunie. Via een intentieverklaring sloot Gasunie New Energy zich aan bij de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen die al onderzoeken hoe 10.000 Groningse huishoudens van duurzame aardwarmte kunnen worden voorzien.

Warmtenet Noordwest is een initiatief van WarmteStad, het duurzame nutsbedrijf van waterbedrijf Groningen en de gemeente. Dit nutsbedrijf stimuleert de duurzame energietransitie in de stad Groningen. Volgens Eveline Corbeel, woordvoerder van het waterbedrijf, is de Gasunie een welkome nieuwe partner in de omslag naar een duurzame energievoorziening. De drie ondertekenaars van de overeenkomst willen samen zorgen voor de bouw, het onderhoud en het beheer van het warmtenet.

In de overeenkomst wordt echter allereerst een onderzoek aangekondigd naar de manier waarop het aardwarmtenetwerk zo betrouwbaar en efficiënt mogelijk kan worden ontwikkeld. "Het is het begin van een interessant partnerschap. De Gasunie brengt haar jarenlange ervaring met en uitgebreide kennis van de ontwikkeling en beheer van netwerken in het project in. Een financiële bijdrage behoort in de toekomst ook tot de mogelijkheden. Maar ze investeren niet alleen, ze kunnen ook leren van de initiatieven die we via WarmteStad al zijn gestart."

Het waterbedrijf ziet voor zichzelf een belangrijke rol weggelegd als kenner op het gebied van watervervoer. "Wij hebben een maatschappelijke en regionale rol en die draait om water. En water kan ook als energiedrager worden gebruikt. Wij zien dit dus als een nuttige verbreding van ons takenpakket."

Een filmpje met uitleg over de plannen ziet u hier

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!
Te gek voor woorden dat het drinkwater WMD niet goed is. Ik heb een zeldzame auto-immuunziekte en ben heel erg afhankelijk van goed en zeer schoon drinkwater. Als dit niet goed is kan ik nog sneller erg ziek worden en dat is lijkt mij niet de bedoeling. Mijn lichaam kan zelf niet zuiveren door mijn ziekte, ben dus echt afhankelijk van zuiveringsinstallatie van WMD. Dat moet gewoon goed zijn !
Daar betalen wij ook voor.
Interessant. Als ik naar het dashboard reageert het alleen niet als ik een gemeente selecteer.
En daarom heb ik dus een waterfilter voor thuis.