secundair logo knw 1

Gedicht van Freek de Jonge op Westzeedijk in Muiden | Foto's bij dit nieuwsbericht Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Op de Westzeedijk in Muiden is sinds vorige week, en afhankelijk van het weer nog slechts enkele dagen, een gedicht te bewonderen van Freek de Jonge. Met dit gedicht wil Waterschap Amstel, Gooi en Vecht op een creatieve manier een ode brengen aan het werk van de dijken.

Vindingrijk
waar de visser bot vangt de koe een haas 
de beste stuurlui aan wal staan te kijken
polderen wij ons rijk dankzij de dijken
de zee werd meer maar ook minder helaas

de koningin van het vindingrijk 
komt om een zondvloed te voorkomen
rivieren traag door laagland laten stromen 
niet meer weg met een vinger in de dijk
- Freek de Jonge

“We willen op een kunstzinnige manier aandacht vragen voor het werk van het waterschap en het nut van de dijken,” vertelt Tim Leeuwerke van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. “Ook is de ode bedoeld als cadeautje voor de inwoners van het beheersgebied. Waterveiligheid is iets dat we met z’n allen moeten doen. De inwoners werken ook mee, al was het maar omdat ze waterschapsbelasting betalen.”

Het is de tweede keer dat Amstel, Gooi en Vecht een kunstenaar vraagt om een ode aan de dijken te brengen. Vorig jaar was het rapper SEF, die een gedicht schreef voor de ringdijk in Amsterdam. “We zoeken steeds een combinatie tussen een dijk en een kunstenaar. Freek de Jonge, die in Muiderberg woont, was meteen enthousiast toen we hem vroegen. De reacties vorig jaar waren heel positief. Mensen maken als wandelaar of fietser gebruik van een dijk, maar dankzij zo’n gedicht wordt ook weer duidelijk gemaakt waarom die dijk daar nu eigenlijk ligt.”

dijkgedicht van freek de jonge

Het gedicht kronkelt honderd meter lang over de dijk. Het is aangebracht met biologisch afbreekbaar krijt. Een paar stevige buien en het gedicht zal vervagen. “Online blijft het gedicht natuurlijk wel ontsloten. Mogelijk brengen we in de toekomst het gedicht ook aan op informatieborden op de dijk. Daar is nog geen beslissing over genomen. We hebben er bewust voor gekozen om het kunstwerk op locatie tijdelijk te laten zijn. Door het zo groot aan te brengen op de dijk is het ook een ideaal haakje het gesprek aan te gaan met bezoekers en wandelaars.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.