De zusters van Priorij Regina Pacis in Valkenburg helpen mee in de strijd tegen hoogwater in het Limburgse heuvelland. Gesteund door een subsidie van het Fonds Natuurkracht maken ze van een kale akker een hoogstamboomgaard met extensieve begrazing. Daardoor stroomt het water minder snel af naar de Geul.
Het project ‘Ora et Labora’ (Bid en werk) van de kloosterzusters is al het negende initiatief dat een financiële bijdrage ontvangt uit het Fonds Natuurkracht. Dat is vorig jaar opgericht om natuurlijke maatregelen te steunen die de wateroverlast in Zuid-Limburg kunnen verminderen.
Het fonds heeft 1 miljoen euro, beschikbaar gesteld door de Nationale Postcode Loterij, te verdelen. Daarvan is inmiddels ruim 700.000 euro toegekend. De zusters ontvangen 20.000 euro, genoeg om hun project uit te voeren, zo maakte Natuurkracht deze week bekend.
Hun plan is om een akker van de priorij van 2 hectare uit de pacht te nemen en om te vormen tot een hoogstamboomgaard met extensieve begrazing. Op dit moment is de grond in gebruik voor reguliere landbouw, wat maakt dat water en slib bij hevige regen afstromen richting de Geul.
Infiltratie
De aanplant van bomen zorgt volgens de zusters, die bij de aanvraag geholpen zijn door Natuurmonumenten, voor een natuurlijke oplossing tegen overstromingen doordat water eerder in de bodem infiltreert. De druk op de Geul wordt hierdoor verlicht.
Op verschillende plekken op het terrein worden kleine bosschages aangelegd, die de infiltratiecapaciteit verhogen en tegelijk de privacy van de zusters waarborgen. Ook wordt er meer ruimte gecreëerd voor de dassen in het gebied.
Voor de zusters is een natuurlijke oplossing in de strijd tegen hoog water vanzelfsprekend. "Zij leven en werken vanuit een filosofie van eeuwigdurend rentmeesterschap en dat past zeer goed bij natuurlijke oplossingen", aldus het persbericht.
Ze verwezenlijken daarmee tegelijk “een lang gekoesterde droom die heel goed past bij ons contemplatieve leven: een weide waar fruitbomen groeien en waar de natuur in al haar schoonheid zich kan ontplooien”.
Tien maatregelen
Het Fonds Natuurkracht is onderdeel van het samenwerkingsverband Natuurkracht, dat de natuur als bondgenoot wil inzetten om overstromingen en wateroverlast in het Geul- en Gulpdal te voorkomen. Uit studie ‘Water vasthouden en vertragen in het Geuldal’, die de organisatie vorig jaar liet uitvoeren, kwamen tien kansrijke maatregelen naar voren.
Het fonds wil samen met de lokale gemeenschap in Zuid-Limburg ‘het verschil maken’. Ze roepen (groepen van) burgers, agrarische natuurverenigingen, maatschappelijke organisaties, terreinbeheerders en andere betrokkenen daarom op met plannen te komen.
De binnengekomen aanvragen worden beoordeeld door een onafhankelijke commissie, die bestaat uit experts van de Natuur- en Milieufederatie Limburg, het Wereldnatuurfonds (WWF), Bureau Stroming en Maastricht Sustainability Institute.
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toich is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens ze zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen.
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de adminstratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet.