Field Factors heeft met het innovatieve systeem Bluebloqs voor het hergebruik van regenwater furore gemaakt bij de Urban Water Challenge 2020. De Delftse startup won de hoofdprijs van honderdduizend dollar. Dit bedrag zal worden ingezet om de aansturing van het systeem zeer nauwkeurig in beeld te brengen voor eindgebruikers en beheerders.

Met een TikTok filmpje waarin de teamleden vrolijk hun dansmoves laten zien, is de zege gevierd. “Het is gigantisch gaaf dat we als jong bedrijf zo’n succes hebben behaald”, zegt Wilrik Kok, die in 2016 samen met Karina Peña Field Factors oprichtte. “Het verhaal dat we in het verleden in een pilotproject samen met onder andere KWR en de gemeente Rotterdam hebben ontwikkeld, slaat nu echt aan. Dan reageer je wel even zoals in het enthousiasmerende filmpje.”

Wilrik KokWilrik Kok

Vorig jaar was Field Factors al finalist bij de Green Challenge van de Postcode Loterij. De Urban Water Challenge is alleen gericht op de watersector. De internationale wedstrijd wordt sinds drie jaar georganiseerd door de non-profitorganisatie Imagine H2O, die wereldwijd waterinnovaties wil stimuleren. Grote bedrijven als Suez en Xylem zijn partners, waardoor er een flink bedrag aan prijzengeld beschikbaar is.

Zeer uitvoerbaar systeem
De jury koos de Bluebloqs-technologie als de beste duurzame innovatie, terwijl de concurrentie niet mals was: er waren 235 inzendingen uit 44 landen. Met het systeem wordt hemelwater in de stad opgevangen, gezuiverd en ondergronds opgeslagen. Het water heeft na de zuivering een zo hoge kwaliteit dat het voor veel doelen kan worden gebruikt (zie toelichting onderaan Hoe werkt Bluebloqs?).

Waarom was de jury enthousiast? “We hebben een snaar weten te raken met een zeer uitvoerbaar systeem voor het hergebruik van regenwater”, vertelt Kok. “Hierdoor verandert de waterketen op een locatie. Ons systeem brengt ketenbreed stakeholders bij elkaar en kan toch fysiek als één proces worden uitgevoerd. We combineren stedelijk waterbeheer en landschapsarchitectuur om steden klimaatadaptief in te richten.”

Prijzengeld ingezet voor beheerservice
Na eerst twee ronden met een pitch te hebben overleefd, bleef Field Factors in de derde ronde met zeven andere bedrijven over. Kok: “Wij moesten in deze finale een ‘deployment proposal’ schrijven, een voorstel over wat we zouden willen doen met het te winnen bedrag. Vorige week kregen we te horen dat we de hoofdprijs van 100.000 dollar hadden gewonnen. De andere finalisten bleven niet met lege handen achter. In totaal is 275.000 dollar verdeeld.”

 'We willen al in de ontwerpfase aan tafel bij de beheerder zitten'

Field Factors zet het prijsbedrag in om de eigen H2Q-beheerservice verder te ontwikkelen en binnen afzienbare tijd aan te bieden. H2Q brengt straks de aansturing van de ondergrondse waterberging inclusief zuivering nauwkeuriger in beeld. “We willen de prestaties duidelijk kunnen communiceren naar bevoegd gezag, beheerders en eindgebruikers. Stedelijk waterbeheerders kijken vooral naar de afvoerfunctie, terwijl de zuivering en waterkwaliteit belangrijk zijn voor het verkrijgen en behouden van een vergunning. We maken aan de voorkant inzichtelijk hoe goed het systeem later zal werken. Daarmee willen wij ervoor zorgen dat we al in de ontwerpfase aan tafel bij de beheerder zitten.”

Projecten in Nederland
Het team van Field Factors bestaat vooral uit afgestudeerden van de TU Delft. Met deze universiteit wordt ook structureel samengewerkt. Het eerste project op volledige schaal is in 2018 in de Rotterdamse wijk Spangen gerealiseerd. Het gezuiverde en opgeslagen hemelwater wordt gebruikt voor het besproeien van het voetbalveld in het stadion Het Kasteel van Sparta.

Een systeem in het Cromvlietpark in Den Haag is binnenkort klaar en in de loop van 2021 operationeel. Hier wordt 10.000 kubieke meter regenwater straks ingezet voor de moestuintjes en een kinderboerderij. Daarnaast werkt Field Factors nog aan de voorbereiding van vijf andere systemen in Nederland.

Ook in Spanje actief
De vleugels zijn ook uitgeslagen naar Spanje, vertelt Kok. “In het kader van het programma Partners for Water zijn we bezig met het definitieve ontwerp van een circulair watersysteem bij het stadion van voetbalclub Real Valladolid en daarnaast een systeem voor Torre Caleido, de hoogste wolkenkrabber van Madrid. Als ik terugkijk op de vier jaar dat we bestaan, gaat het eigenlijk best hard.”

Heeft Kok alweer een andere prijs op het oog? “Wat blijft er na het winnen van de Urban Water Challenge nog over?”, is de reactie. “Wij willen ons nu richten op investeren in Field Factors en realiseren van de commerciële projecten. Dat pad hebben we voor de komende jaren uitgestippeld. Hiermee kan ons bedrijf een volgende stap naar volwassenheid zetten.”


HOE WERKT BLUEBLOQS?

Het circulaire proces voor het hergebruik van regenwater in de stedelijke omgeving bestaat uit vier stappen:
1. Regenwater wordt tijdelijk vastgehouden in een regentuin, vijver of een krattenbuffer. In een regentuin is er ook voorzuivering van grote deeltjes.
2. Het verzamelde regenwater wordt gezuiverd door middel van een combinatie van langzame filtratie, biologische afbraak en plantopname. Hiervoor worden biofilters ingezet.
3. Het gezuiverde water wordt met behulp van installaties op een onzichtbare manier opgeslagen in zandlagen die zich diep onder de grond bevinden.
4. Het opgeslagen water wordt wanneer nodig omhooggehaald. Het water heeft een hoge kwaliteit en kan voor allerlei doelen worden gebruikt, met uitzondering van drinkwater.

Field Factors schema BluebloqsSchematisch beeld van de werking van Bluebloqs bij het Sparta Stadion I © Field Factors

 

MEER INFORMATIE
Toelichting Urban Water Challenge
Website Field Factors

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.
In Flevoland, en specifiek in het gebied Almere Oosterwold heeft het Waterschap Zuiderzeeland al een verordening gemaakt waarbij alle putten, ook kleiner dan 1 m3 per uur een meldingsplicht hebben, terwijl er geen waterbeheerplan voor de regio is. Het risico is meer onzekerheid en bureaucratie, zonder dat er waarborgen voor (stads)landbouw worden besproken.
... wie in haar beheersgebied grondwater gebruikt en grondwateronttrekkingen in zijn gebied ?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.