secundair logo knw 1

Ferr-Tech mag zich een jaar lang het meest innovatieve mkb-bedrijf van Nederland noemen. Het bedrijf uit Meppel, wereldwijd marktleider in de zuiveringstoepassing Ferraat (VI), voert de ranglijst aan van de 18e KVK Innovatie Top 100, zo is vandaag bekend gemaakt door de Kamer van Koophandel (KVK).

KVK publiceert jaarlijks deze ranglijst met 100 concrete innovaties van het midden- en kleinbedrijf. Ferr-Tech werd deze keer gekozen tot winnaar, omdat het bedrijf een grote bijdrage levert aan duurzaamheid en een zeer innovatief product heeft ontwikkeld, schrijft KvK in een persbericht.

De jury, onder leiding van ondernemer Ruud Koornstra, is onder de indruk van de implementatiekracht van het bedrijf en de snelle groei in omzet, met een divers en klein team.

FerSol
Als enige mkb-bedrijf ter wereld heeft Ferr-Tech een gepatenteerd productieproces ontwikkeld om Ferraat (VI), een oxidant die krachtiger is dan chloordioxide, waterstofperoxide en ozon, op een stabiele en houdbare vorm te produceren. Het product FerSol maakt de waterbehandeling duurzamer, energie-efficiënter en het hergebruik van water in industriële processen mogelijk.

De innovatie opent nieuwe mogelijkheden voor groene en efficiënte waterzuivering, waardoor hergebruik van water mogelijk wordt, stelt de jury vast.

Ferr-Tech is eerder in de prijzen gevallen met FerSol. Zo won het bedrijf in 2022 de CES 2022 Innovation Award, een initiatief van de Consumer Technology Association (CTA). Ook sleepte het bedrijf in dat jaar de WIS Award 2022 van netwerkorganisatie Water Alliance in de wacht.

Palmolie
Het Wageningse NoPalm Ingredients staat op de tweede plaats in de Top 100 van de KvK. Het bedrijf maakt palmolie zonder palmbomen te gebruiken. Dat doen ze door agrifood zijstromen te upcyclen via fermentatie. Hierdoor zijn ze in staat dezelfde veelzijdigheid en betaalbaarheid van palmolie te bieden, maar met 90 procent minder CO2-uitstoot.

Sirius uit Eindhoven, een commerciële succesvolle spinoff vanuit het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis en de Universiteit Twente, staat derde in de KVK Innovatie Top 100. Sirius heeft een innovatieve magnetische lokalisatiemethode voor borstkanker ontwikkeld: Sirius Pintuition. Het is een unieke oplossing (zo groot als een rijstkorrel) die nauwkeurige en efficiënte chirurgische verwijdering van tumoren mogelijk maakt. De toepassing is al gebruikt bij 7.500 operaties in 75 ziekenhuizen.

Noord-Holland is met 22 bedrijven het best vertegenwoordigd in de Innovatie Top 100 van de KvK, gevolgd door Zuid-Holland met 20 bedrijven en Noord-Brabant met 17 bedrijven. Na de agrofood (17 innovaties) is een groot deel van de innovaties afkomstig uit de ICT-sector (16) en de zorgsector (ook 16).

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.