secundair logo knw 1

De noodpompen worden onder andere ingezet bij wateroverlast in binnen- en buitenland. Beeld uit animatie IenW

Twee pompexperts van Rijkswaterstaat vertrekken vandaag met twee noodpompen, drie vrachtwagens en een kraan naar het door wateroverlast getroffen noorden van Frankrijk. Zaterdag volgen waarschijnlijk nog eens twee noodpompen, zo meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

Afgelopen november stuurde Nederland ook al vier noodpompen naar Frankrijk om te helpen met de extreme hoeveelheid regenwater. Nu heeft dat land de Europese Unie opnieuw om hulp gevraagd. Minister Mark Harbers (IenW) wil daar gehoor aan geven.  

"Het heeft de afgelopen periode erg veel geregend, waardoor het water in Frankrijk niet meer goed kan worden afgevoerd. Op veel plaatsen zijn rivieren al buiten hun oevers getreden", verklaart hij op de website van het ministerie. "Daarom is het belangrijk om elkaar te helpen zo snel mogelijk van het water af te komen."

In het departement Pas-de-Calais is code rood afgekondigd. Vooral in de rivier de Aa staat het water hoog en verschillende dorpen en steden zijn onder water gelopen. De eerste twee Nederlandse noodpompen, elk met een capaciteit van 5 miljoen liter per uur, gaan naar de kuststeden Duinkerke en Calais. 

Twintig noodpompen
Nederland beschikt in totaal over twintig mobiele pompen, waarvan de helft 5 miljoen liter per uur kan verwerken en de andere helft 3 miljoen liter per uur. Ze worden ook voor andere doelen benut, in de droge zomer van 2018 bijvoorbeeld om zilt water vanuit het IJsselmeer op de Waddenzee te spuien.

De noodpompen die naar Frankrijk gaan, zijn volgens het ministerie in ons land nu niet nodig. "Rijkswaterstaat en de waterschappen houden de situatie goed in de gaten. Op dit moment is het mogelijk om het water snel weg te voeren."

Zandzakken
De strijd tegen het water vergt nog wel de nodige inspanning. Zo zijn in Hoorn, Volendam en het Friese Aldeboarn zandzakken geplaatst om huizen tegen hoogwater te beschermen.

In Maastricht raakte een deel van een dijk beschadigd, waardoor het water versneld de Maas instroomt. Rijkswaterstaat wil het gat met grote stenen dichten. Een losgeslagen woonboot botste vanmorgen tegen de brug in de Stuwweg aan, die daardoor op instorten staat. 

Waterschap Aa en Maas moest bij Megen een dassenburcht verwijderen om klaar te zijn voor de piek in de wateroverlast die hier komend weekend wordt verwacht. Het dier had een gang van meer dan 10 meter gegraven, waardoor de dijk kan inzakken. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.