secundair logo knw 1

De Ethiopische stad Dire Dawa

De Ethiopische stad Dire Dawa gaat met Nederlandse inbreng het waterbeheer verbeteren. Op de klimaatconferentie COP28 tekende de stad een overeenkomst met het in Bloemendaal gevestigde Nedamco Africa voor de lancering van het digitale watermanagementplatform CCW. Met het geavanceerde beheersysteem krijgt de stad vat op haar waterinfrastructuur met nagenoeg real-time dataverzameling en analyses.

In het project werkt Nedamco Africa samen met softwareproducent Microsoft, kennisinstituut Deltares, startup Huloa.ai uit Leeuwarden en Isle Utilities. Het CCW-platform is een integratie van geavanceerde technologieën als digital twin, artificial intelligence, machine learning en satellietbeelden. In combinatie met een waterboekhouding op basis van blockchain, krijgt Dire Dawa Water Supply and Sewerage Authority (DDWSSA) de beschikking over een systeem dat een uitgebreide monitoring van de waterinfrastructuur, detectie van lekken en voorspelling van de gevolgen van klimaatverandering mogelijk maakt, stelt Nedamco Africa.

Doel is om de toegang tot water, de beschikbaarheid van water en de waterkwaliteit te verbeteren. Dire Dawa is de op één na dichtstbevolkte stad in Ethiopië en groeit net als andere steden in het land snel. Die verstedelijking en bevolkingsgroei zetten druk op het distributiesysteem en het waterbeheer, maar ook op de watervraag. In Dire Dawa is het wateraanbod drie keer kleiner dan de watervraag, blijkt uit een recente studie van Africa Center of Excellence for Water Management in Addis Ababa, de hoofdstad van Ethiopië.

Benchmark
Het publiek-private initiatief dat nu begint in Dire Dawa zal een wereldwijde benchmark worden, stellen de initiatiefnemers. “Het is een voorbeeld van de praktische toepassing van geavanceerde technologieën om de dagelijkse uitdagingen van klimaatverandering aan te pakken, met name in regio's waar water schaars is”, aldus ceo Michael Kogeler van Nedamco Africa in een persverklaring.

Jelmer van Veen, eerste secretaris voor waterzaken op de Nederlandse ambassade in Ethiopië spreekt over een proefproject dat past in de geest van de UN23 Water Action Agenda, die eerder dit jaar is vastgesteld op de waterconferentie in New York met Nederland als zogeheten co-host.

Meer kansen
Met het gebruik van het Catchment-City-Waste Water Management (CCW) van Nedamco Africa, brengt Dire Dawa het waterbeheer op het niveau van Volumetric Water Benefit Accounting (VWBA), een door World Resources Institute (WRI) ontwikkelde gestandaardiseerde methode voor waterbeheer. De stad zal daardoor ook meer kansen krijgen om nieuwe financiering aan te trekken voor essentiële waterinfrastructuur, verwacht Mohammed Mussie, ceo van Dire Dawa Water Supply and Sewerage Authority.

Als onderdeel van de samenwerkingsovereenkomst gaat Nedamco Africa DDWSSA-medewerkers ook de mogelijkheid bieden om nieuwe kennis en vaardigheden op het gebied van technologie en watermanagement op te doen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.