Erik Roesink, oprichter en chief technology officer van NX Filtration, heeft de AMTA 2024 Hall of Fame Award gekregen. Roesink wordt door de American Membrane Technology Association (AMTA) geëerd voor zijn prestaties op het gebied van membraantechnologie, in het bijzonder ‘het bevorderen van schoonwateroplossingen’.
Roesink geldt als pionier op het gebied van membraantechnologie, met name in de ontwikkeling van holle vezel PES-membranen voor microfiltratie, ultrafiltratie en nanofiltratie toepassingen wereldwijd.
Als deeltijdhoogleraar Membrane Science & Technology aan de Universiteit Twente richtte hij zich met zijn vakgroep op onderzoek naar nanofiltratie. Zijn inzet daarbij was: een nieuwe membraantechnologie introduceren die in staat is om wereldwijde waterproblemen aan te pakken, met name microverontreinigingen, terwijl de energie- en chemische voetafdrukken worden geminimaliseerd.
In 2016 gaf Roesink een vervolg aan het onderzoek met de oprichting van NX Filtration. De eerste 3 jaar was hij algemeen directeur en daarna werd hij verantwoordelijk voor ‘business development’. Dit initiatief van Roesink wordt gezien als een belangrijke mijlpaal voor de membraanindustrie.
En dat wordt nu door AMTA, een Amerikaanse non-profitorganisatie die zich inzet voor het oplossen van wateraanbod- en kwaliteitsproblemen door de brede toepassing van membraantechnologie, onderstreept met de toekenning van de Hall of Fame Award. Roesink kreeg de prijs deze week uitgereikt.
Eén stap
De membraantechnologie van NX Filtration is ontworpen om selectief organische stoffen uit vervuild water te verwijderen, zoals microverontreinigingen, kleur, antibiotica, PFAS, bacteriën en virussen. Belangrijk kenmerk van de technologie is dat vervuild water in één stap wordt behandeld. Door de directe behandeling vervalt de noodzaak om flocculanten en coagulanten te gebruiken in de voorbehandeling, wat leidt tot een lage chemische reinigingsfrequentie. De membranen zijn energiezuinig, waardoor de CO2-voetafdruk kleiner is dan bij conventionele technologieën zoals omgekeerde osmose.
Roesink noemde het in 2019 in een vraaggesprek met H2O bijzonder dat NXF erin was geslaagd om de nieuwe technologie erg snel van lab naar industrieel niveau op te schalen. Het bedrijf begon 2017 met het maken van de holle vezel nanofiltratie membranen en aan het eind van dat jaar vonden de eerste leveringen al plaats. Dit met de ambitie om een wereldspeler op het gebied van membraantechnologie te worden. “Eigenlijk zijn wij dat al”, zei Roesink in het H2O-interview, onder verwijzing naar initiatieven in Zuidoost-Azië, China en de Verenigde Staten.
Extra kapitaal
In juni 2021 ging het bedrijf in Enschede naar de beurs. Met de aandelenuitgifte wilde het extra kapitaal ophalen om de groei te financieren. Een maand later werd duidelijk waarom toen wereldkundig werd gemaakt dat NXF een fabriek zou gaan bouwen in Hengelo, waar het jaarlijks 80.000 membraanmodules wil gaan produceren. De fabriek moet dit jaar in productie komen.
Deze grootschalige productie in Hengelo is een belangrijk element in de langetermijnstrategie van het bedrijf, dat gericht is op forse omzetgroei. Die groei zit er nog niet in - tot dusver publiceerde het beursgenoteerde bedrijf tegenvallende omzetcijfers. Vorig daalde deze zelfs van 8,4 naar 8,1 miljoen euro, terwijl er was gerekend op een omzet tussen de 10 en 14 miljoen euro.
Dat de verwachte omzet niet werd gehaald, schreef het bedrijf in februari toe aan de lange doorlooptijden om pilotprojecten om te zetten in grote full-scale projecten en aan uitstel van orders. Daardoor heeft het bedrijf een vertraging opgelopen van anderhalf jaar in de uitrol van het businessplan.
Optimistisch
Voor de langere termijn blijft de producent echter optimistisch. “We maken grote stappen voorwaarts met grote wereldwijde OEM's (waaronder Veolia, Suez, Nijhuis Saur en Aqualia) die hun pilotprogramma's verder hebben geïntensiveerd, samenwerkingsovereenkomsten met ons zijn aangegaan en onze producten zijn gaan aanbieden in grootschalige projecten”, liet het bedrijf weten bij de presentatie van de jaarcijfers over 2023.
Dat NXF niet de enige is die gelooft in de toekomst van de holle vezel membraantechnologie, blijkt uit het besluit van beursmaatschappij Euronext deze week om het aandeel Lucas Bols in de Smallcap-index te vervangen door het aandeel NX Filtration. 18 maart is het zover, dan staat NX Filtration in de Smallcap-index.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?