secundair logo knw 1

Erik Roesink, oprichter en chief technology officer van NX Filtration, heeft de AMTA 2024 Hall of Fame Award gekregen. Roesink wordt door de American Membrane Technology Association (AMTA) geëerd voor zijn prestaties op het gebied van membraantechnologie, in het bijzonder ‘het bevorderen van schoonwateroplossingen’.

Roesink geldt als pionier op het gebied van membraantechnologie, met name in de ontwikkeling van holle vezel PES-membranen voor microfiltratie, ultrafiltratie en nanofiltratie toepassingen wereldwijd.

Als deeltijdhoogleraar Membrane Science & Technology aan de Universiteit Twente richtte hij zich met zijn vakgroep op onderzoek naar nanofiltratie. Zijn inzet daarbij was: een nieuwe membraantechnologie introduceren die in staat is om wereldwijde waterproblemen aan te pakken, met name microverontreinigingen, terwijl de energie- en chemische voetafdrukken worden geminimaliseerd.

In 2016 gaf Roesink een vervolg aan het onderzoek met de oprichting van NX Filtration. De eerste 3 jaar was hij algemeen directeur en daarna werd hij verantwoordelijk voor ‘business development’. Dit initiatief van Roesink wordt gezien als een belangrijke mijlpaal voor de membraanindustrie.

En dat wordt nu door AMTA, een Amerikaanse non-profitorganisatie die zich inzet voor het oplossen van wateraanbod- en kwaliteitsproblemen door de brede toepassing van membraantechnologie, onderstreept met de toekenning van de Hall of Fame Award. Roesink kreeg de prijs deze week uitgereikt.

Erik Roesink krijgt award 900 Erik Roesink krijgt AMTA award

Eén stap
De membraantechnologie van NX Filtration is ontworpen om selectief organische stoffen uit vervuild water te verwijderen, zoals microverontreinigingen, kleur, antibiotica, PFAS, bacteriën en virussen. 
Belangrijk kenmerk van de technologie is dat vervuild water in één stap wordt behandeld. Door de directe behandeling vervalt de noodzaak om flocculanten en coagulanten te gebruiken in de voorbehandeling, wat leidt tot een lage chemische reinigingsfrequentie. De membranen zijn energiezuinig, waardoor de CO2-voetafdruk kleiner is dan bij conventionele technologieën zoals omgekeerde osmose.

Roesink noemde het in 2019 in een vraaggesprek met H2O bijzonder dat NXF erin was geslaagd om de nieuwe technologie erg snel van lab naar industrieel niveau op te schalen. Het bedrijf begon 2017 met het maken van de holle vezel nanofiltratie membranen en aan het eind van dat jaar vonden de eerste leveringen al plaats. Dit met de ambitie om een wereldspeler op het gebied van membraantechnologie te worden. “Eigenlijk zijn wij dat al”, zei Roesink in het H2O-interview, onder verwijzing naar initiatieven in Zuidoost-Azië, China en de Verenigde Staten.


Cover H2O maart 2024 200 b

H2O maart is uit. Klik voor meer info


Extra kapitaal
In juni 2021 ging het bedrijf in Enschede naar de beurs. Met de aandelenuitgifte wilde het extra kapitaal ophalen om de groei te financieren. Een maand later werd duidelijk waarom toen wereldkundig werd gemaakt dat NXF een fabriek zou gaan bouwen in Hengelo, waar het jaarlijks 80.000 membraanvolumes wil gaan produceren. De fabriek moet dit jaar in productie komen.

Deze grootschalige productie in Hengelo is een belangrijk element in de langetermijnstrategie van het bedrijf, dat gericht is op forse omzetgroei. Die groei zit er nog niet in - tot dusver publiceerde het beursgenoteerde bedrijf tegenvallende omzetcijfers. Vorig daalde deze zelfs van 8,4 naar 8,1 miljoen euro, terwijl er was gerekend op een omzet tussen de 10 en 14 miljoen euro.

Dat de verwachte omzet niet werd gehaald, schreef het bedrijf in februari toe aan de lange doorlooptijden om pilotprojecten om te zetten in grote full-scale projecten en aan uitstel van orders. Daardoor heeft het bedrijf een vertraging opgelopen van anderhalf jaar in de uitrol van het businessplan.

Optimistisch
Voor de langere termijn blijft de producent echter optimistisch. “We maken grote stappen voorwaarts met grote wereldwijde OEM's (waaronder Veolia, Suez, Nijhuis Saur en Aqualia) die hun pilotprogramma's verder hebben geïntensiveerd, samenwerkingsovereenkomsten met ons zijn aangegaan en onze producten zijn gaan aanbieden in grootschalige projecten”, liet het bedrijf weten bij de presentatie van de jaarcijfers over 2023.

Dat NXF niet de enige is die gelooft in de toekomst van de holle vezel membraantechnologie, blijkt uit het besluit van beursmaatschappij Euronext deze week om het aandeel Lucas Bols in de Smallcap-index te vervangen door het aandeel NX Filtration. 18 maart is het zover, dan staat NX Filtration in de Smallcap-index.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.
Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!
Goed dat er naar de toelatingseisen voor individuele middelen wordt gekeken, maar realiseer je dat de giftigheid in het water veroorzaakt wordt door de cocktail aan middelen. Voor het waterleven zijn het naast de bestrijdingsmiddelen ook de PAK's, zware metalen en ammoniak die schade aanrichten. Gezamenlijk zijn ze er voor verantwoordelijk dat meer dan een derde van de Nederlandse oppervlaktewateren zo giftig is dat de biologische doelen niet gehaald kunnen worden. En dan zijn er nog de 'nieuwe stoffen' die vanwege persistentie en specifieke gevaren voor de mens en het milieu schadelijk zijn.
@Bertha AntonissenDat lijkt me uitgesloten. Die bufferstroken zijn Europees voorgeschreven en dienen ook ter voorkoming van afspoeling meststoffen naar het oppervlaktewater. Overschrijding van de nitraatnorm voor KRW-wateren is voor zo ver ik weet de veruit grootste / meest algemene oorzaak van het niet halen van de KRW-normen voor de KRW-wateren. 
Mooi initiatief! We hebben nog 2,5 jaar.....