secundair logo knw 1

Tijdens een excursie naar Bierum bezochten deelnemers aan het Deltacongres woensdag de bouwkuip voor de getijdenduiker die in de Dubbele Dijk moet komen. Foto ED2050/Geert Job Sevink

In het voorprogramma van het Nationaal Deltacongres is gisteren in het Groningse Bierum de officiële eerste paal van de getijdenduiker de grond in gegaan. Daarmee is de bouw nu echt begonnen, nadat de afgelopen maanden al een waterdichte bouwkuip werd aangelegd. Die maakt het mogelijk dat in het stormseizoen wordt doorgewerkt. 

"Anders zouden we bijna de helft van het jaar niet kunnen bouwen en dan duurt het wel heel lang", verklaart woordvoerder Marian van Ark van de provincie Groningen. "Ook tijdens de aanleg moesten we af en toe stoppen omdat het stormde."

De bouwkuip is een waterdichte stalen constructie, die bestaat uit circa 150 damwanden met een maximale hoogte van 26 meter. De kuip voldoet aan dezelfde veiligheidsnormen als de zeedijk en beschermt het land tegen overstromingen. 

De getijdenduiker komt in de Dubbele Dijk bij Bierum, een proefproject van Waterschap Noorderzijlvest, de provincie Groningen en het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Daarin wordt onderzocht of de Dubbele Dijk een alternatief is voor het verhogen en verbreden van dijken. 

Zeewierteelt

De getijdenduiker verbindt het gebied tussen de twee dijken met de Eems. Door de getijdenwerking kan hier slib uit de Eems bezinken en brakwaternatuur ontstaan. Het brakke water moet ook zilte landbouw en aquacultuur mogelijk maken. 

Nu de bouwkuip klaar is, kunnen de heipalen voor de fundering de grond in. Daar bovenop komt de tunnelbak van bijna 92 meter lang, met een doorsnee van 2 meter hoog en 3,5 meter breed. Daardoor stroomt straks zout water het gebied in en uit. Naar verwachting wordt de getijdenduiker in het voorjaar van 2025 in gebruik genomen.

Intussen werkt een consortium van bedrijven en kennisinstellingen aan plannen voor een ‘zeeboerderij’ in de 40 hectare tussen de dijken, zo berichtte Dagblad van het Noorden deze week. Zij willen de teelt van zeewier combineren met een vis- en garnalenkwekerij. 

Ook Google, dat een datacenter heeft in de Eemshaven, zou hierbij betrokken zijn. Het idee is dat koelwater van het datacenter wordt benut om zeewater te verwarmen voor de kweek van garnalen. 

Inspiratie

Woordvoerder Van Ark wil niet inhoudelijk ingaan op de plannen. "Dat is nog wat te prematuur. Er is inderdaad een subsidieaanvraag ingediend, maar het is aan het consortium om het moment te bepalen om met de plannen naar buiten te komen." 

De bouw van de getijdenduiker, die bijna 9 miljoen euro kost, wordt mede mogelijk gemaakt door het Waddenfonds en de Europese Greendeals. Het werk wordt uitgevoerd door een combinatie van Friso Civiel en Heuvelman Ibis.

Deltacommissaris Peter Glas, die gisteren mede de eerste paal sloeg, noemde het project "een inspiratie voor andere delen van het land, zoals de Zuidwestelijke delta". In het natuur- en recreatiegebied Waterdunen in Zeeuws-Vlaanderen ligt ook een getijdenduiker, waardoor water vanuit de Westerschelde het gebied instroomt. 

 

LEES OOK 

H2O Actueel: Bouw van getijdenduiker in Groningse Dubbele Dijk van start

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)

Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.