secundair logo knw 1

Tijdens een excursie naar Bierum bezochten deelnemers aan het Deltacongres woensdag de bouwkuip voor de getijdenduiker die in de Dubbele Dijk moet komen. Foto ED2050/Geert Job Sevink

In het voorprogramma van het Nationaal Deltacongres is gisteren in het Groningse Bierum de officiële eerste paal van de getijdenduiker de grond in gegaan. Daarmee is de bouw nu echt begonnen, nadat de afgelopen maanden al een waterdichte bouwkuip werd aangelegd. Die maakt het mogelijk dat in het stormseizoen wordt doorgewerkt. 

"Anders zouden we bijna de helft van het jaar niet kunnen bouwen en dan duurt het wel heel lang", verklaart woordvoerder Marian van Ark van de provincie Groningen. "Ook tijdens de aanleg moesten we af en toe stoppen omdat het stormde."

De bouwkuip is een waterdichte stalen constructie, die bestaat uit circa 150 damwanden met een maximale hoogte van 26 meter. De kuip voldoet aan dezelfde veiligheidsnormen als de zeedijk en beschermt het land tegen overstromingen. 

De getijdenduiker komt in de Dubbele Dijk bij Bierum, een proefproject van Waterschap Noorderzijlvest, de provincie Groningen en het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Daarin wordt onderzocht of de Dubbele Dijk een alternatief is voor het verhogen en verbreden van dijken. 

Zeewierteelt

De getijdenduiker verbindt het gebied tussen de twee dijken met de Eems. Door de getijdenwerking kan hier slib uit de Eems bezinken en brakwaternatuur ontstaan. Het brakke water moet ook zilte landbouw en aquacultuur mogelijk maken. 

Nu de bouwkuip klaar is, kunnen de heipalen voor de fundering de grond in. Daar bovenop komt de tunnelbak van bijna 92 meter lang, met een doorsnee van 2 meter hoog en 3,5 meter breed. Daardoor stroomt straks zout water het gebied in en uit. Naar verwachting wordt de getijdenduiker in het voorjaar van 2025 in gebruik genomen.

Intussen werkt een consortium van bedrijven en kennisinstellingen aan plannen voor een ‘zeeboerderij’ in de 40 hectare tussen de dijken, zo berichtte Dagblad van het Noorden deze week. Zij willen de teelt van zeewier combineren met een vis- en garnalenkwekerij. 

Ook Google, dat een datacenter heeft in de Eemshaven, zou hierbij betrokken zijn. Het idee is dat koelwater van het datacenter wordt benut om zeewater te verwarmen voor de kweek van garnalen. 

Inspiratie

Woordvoerder Van Ark wil niet inhoudelijk ingaan op de plannen. "Dat is nog wat te prematuur. Er is inderdaad een subsidieaanvraag ingediend, maar het is aan het consortium om het moment te bepalen om met de plannen naar buiten te komen." 

De bouw van de getijdenduiker, die bijna 9 miljoen euro kost, wordt mede mogelijk gemaakt door het Waddenfonds en de Europese Greendeals. Het werk wordt uitgevoerd door een combinatie van Friso Civiel en Heuvelman Ibis.

Deltacommissaris Peter Glas, die gisteren mede de eerste paal sloeg, noemde het project "een inspiratie voor andere delen van het land, zoals de Zuidwestelijke delta". In het natuur- en recreatiegebied Waterdunen in Zeeuws-Vlaanderen ligt ook een getijdenduiker, waardoor water vanuit de Westerschelde het gebied instroomt. 

 

LEES OOK 

H2O Actueel: Bouw van getijdenduiker in Groningse Dubbele Dijk van start

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.  
Of de waterkwaliteit wel 100% blijft onder deze oppervlakte heeft te maken met de normen die men hiervoor gebruikt. Bij eutrofiëring ontstaat wat groenalg en gelijk vliegt in de beoordeling de waterkwaliteit omlaag. Komt dat omdat anderen dit veroorzaken?