secundair logo knw 1

Door stikstof dichtgegroeide duinen van De Manteling op Walcheren | Foto Wim Eikelboom

Zandsuppleties voor de Zeeuwse kustverdediging moeten worden benut om de natuurwaarden van de duinen te verbeteren. Dat adviseert de Ecologische Autoriteit aan provincie Zeeland in een rapport over de Zeeuwse Natura 2000-duingebieden De Manteling (Walcheren) en de Kop van Schouwen (Schouwen-Duiveland). 

“Vergroot het duinoppervlak door middel van zandsuppleties. Sluit aan bij bestaande suppleties voor de kustverdediging”, stelt de Ecologische Autoriteit in de toetsing van de natuurdoelanalyses van beide gebieden. 

De periodieke zandopspuitingen in de vooroever van de Zeeuwse kust zijn nu bedoeld voor kustverdediging en behoud van stranden voor recreatie. De suppleties kunnen ook gerichter worden ingezet om de vorming van jonge duinen te stimuleren en voor het vergroten van de verstuivingen in de duinen, denkt de autoriteit. Stuivende duinen brengen allerlei natuurlijke processen op gang die de soortenrijkdom vergroten.

De Natura-2000 duinreservaten van Walcheren en Schouwen-Duiveland gaan gebukt onder hoge stikstofneerslag, waardoor de zandige natuur dichtgroeit met struweel. Om de natuurdoelstellingen te halen zijn meer stuivende duinen nodig. Dat kan volgens de Ecologische Autoriteit door zandverstuivingen te stimuleren van de zeereep naar de binnenduinen. “Het verbeteren van de doorverstuiving vergroot de kans op systeemherstel van het gebied.”

Afplaggen
Enkele jaren geleden is geprobeerd om de verstuivingen in een deel van de Kop van Schouwen op gang te brengen door een groot oppervlakte ondiep af te plaggen. Dat was geen succes omdat het gebied snel weer dichtgroeide door achtergebleven wortelresten van struiken. 

Ook wijst de Ecologische Autoriteit erop dat bij grootschalige verstuivingsdynamiek op Schouwen-Duiveland de vlak achter de zeereep gelegen drinkwaterwinning op termijn bedreigd kan worden. De waterinlaat en -terugwinning is gesitueerd op een locatie dicht bij de kust en de belangen conflicteren soms met maatregelen die nodig zijn voor systeemherstel voor de natuur. 

Zo botst het creëren van meer dynamiek in de zeereep om de achterliggende duinen te laten overstuiven met kalkrijk zand, met de wens om de infiltratievijvers voor de drinkwaterwinning te vrijwaren van zandinwaai en de infrastructuur van het infiltratiesysteem bereikbaar te houden.

Gerichte aanpak
De Ecologische Autoriteit maak zich ernstig zorgen over het dichtgroeien van de duinen op Walcheren en Schouwen-Duiveland als gevolg van de hoge stikstofneerslag. “Er moet snel worden gestart met een gerichte aanpak om de stikstofbelasting te verminderen en de waterhuishouding en verstuivingsdynamiek te verbeteren. Wettelijk is het niet toegestaan om te wachten met het treffen van maatregelen totdat verslechtering optreedt.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!
Te gek voor woorden dat het drinkwater WMD niet goed is. Ik heb een zeldzame auto-immuunziekte en ben heel erg afhankelijk van goed en zeer schoon drinkwater. Als dit niet goed is kan ik nog sneller erg ziek worden en dat is lijkt mij niet de bedoeling. Mijn lichaam kan zelf niet zuiveren door mijn ziekte, ben dus echt afhankelijk van zuiveringsinstallatie van WMD. Dat moet gewoon goed zijn !
Daar betalen wij ook voor.
Interessant. Als ik naar het dashboard reageert het alleen niet als ik een gemeente selecteer.
En daarom heb ik dus een waterfilter voor thuis.