secundair logo knw 1

Het hijsen van de jubileumvlag was de start van de viering van Evides I Foto Evides Waterbedrijf

Zowel Dunea als Evides Waterbedrijf heeft een mijlpaal bereikt. Beide drinkwaterbedrijven bestaan 150 jaar en organiseren daarom verschillende jubileumactiviteiten.

Het startschot voor het jubileumjaar van Evides Waterbedrijf is vorige week gelost. Algemeen directeur Annette Ottolini hees toen de jubileumvlag bij het hoofdkantoor in Rotterdam. De vlag wappert gedurende het hele jaar op alle Evides-locaties.

Delen van verhalen door Evides
Centraal in de viering van Evides staat het delen van verhalen. Hiervoor is een jubileumpagina op de site gelanceerd waarin regelmatig nieuwe berichten over 150 jaar drink- en industriewater worden gepubliceerd.

Ottolini: “We vinden het belangrijk om de inwoners van het gebied waar wij drinkwater aan leveren te vertellen over de ontwikkeling op het gebied van ons drinkwater en onze industriewaterdiensten. We geven onze klanten ook graag een doorkijkje naar de toekomst.”

De eerste verhalen gaan over de beginjaren in de negentiende eeuw. Zoals over de eerste waterleiding uit 1874 van de Rotterdamse DWL (Drinkwaterleiding), de eerste voorganger van Evides. Dat was een stap vooruit want mensen dronken indertijd vooral ongezuiverd water uit grachten en sloten, wat leidde tot verschillende cholera- en tyfusepidemieën met duizenden dodelijke slachtoffers. Het duurde echter nog tot in de twintigste eeuw voordat het belang van schoon en veilig drinkwater overal was doorgedrongen.

Toenemende uitdagingen
Evides is momenteel wat betreft drinkwater het tweede bedrijf in Nederland, gemeten naar aansluitingen, afzet en omzet. De drinkwaterproductie en -levering vindt plaats in het zuidwesten van Zuid-Holland, Zeeland en de Brabantse Wal. Het drinkwater wordt grotendeels geproduceerd uit Maaswater.

Betrouwbaar drinkwater is volgens Ottolini niet vanzelfsprekend en de uitdagingen nemen toe door droogte en vervuiling van de bronnen. “Uiteraard zijn we hier goed op voorbereid en nemen we de maatregelen die nodig zijn om ook in de toekomst schoon en betrouwbaar drinkwater en industriewaterdiensten te leveren. Maar het laat wel zien dat wat zo gewoon lijkt, toch echt heel bijzonder is en blijft.”

Podcastserie door Dunea
Voor Dunea begon het in 1874 met de Duinwaterleiding van s’-Gravenhage die water won in de duinen bij Scheveningen. Tegenwoordig wordt er drinkwater geleverd aan 1,4 miljoen klanten in het westelijk deel van Zuid-Holland. Ook beheert Dunea de duinen tussen Monster en Katwijk die jaarlijks door een miljoen recreanten worden bezocht.

Dunea gaat de geschiedenis belichten in een podcastserie en sociale media. Verder komt er een tentoonstelling in het bezoekerscentrum De Tapuit in het duingebied Meijendel. Voor het jubileum is een speciaal logo gemaakt dat wordt gebruikt voor de Dunea-website en andere communicatiekanalen.

Ook keuze voor drinkwatersysteem van de toekomst
Volgens directeur Wim Drossaert wordt 2024 echt een bijzonder jaar. “In ons jubileumjaar gaan we namelijk ook een definitieve keuze maken voor het drinkwatersysteem van de toekomst (met name een nieuw, aanvullend drinkwatersysteem en stimuleren van bewust en duurzaam watergebruik, red.). Een ijkpunt in onze geschiedenis, want met die keuze breken interessante en innovatieve tijden aan waarin we gaan bouwen aan een mooi, nieuw hoofdstuk in het geschiedenisboek van Dunea.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.