secundair logo knw 1

Het hijsen van de jubileumvlag was de start van de viering van Evides I Foto Evides Waterbedrijf

Zowel Dunea als Evides Waterbedrijf heeft een mijlpaal bereikt. Beide drinkwaterbedrijven bestaan 150 jaar en organiseren daarom verschillende jubileumactiviteiten.

Het startschot voor het jubileumjaar van Evides Waterbedrijf is vorige week gelost. Algemeen directeur Annette Ottolini hees toen de jubileumvlag bij het hoofdkantoor in Rotterdam. De vlag wappert gedurende het hele jaar op alle Evides-locaties.

Delen van verhalen door Evides
Centraal in de viering van Evides staat het delen van verhalen. Hiervoor is een jubileumpagina op de site gelanceerd waarin regelmatig nieuwe berichten over 150 jaar drink- en industriewater worden gepubliceerd.

Ottolini: “We vinden het belangrijk om de inwoners van het gebied waar wij drinkwater aan leveren te vertellen over de ontwikkeling op het gebied van ons drinkwater en onze industriewaterdiensten. We geven onze klanten ook graag een doorkijkje naar de toekomst.”

De eerste verhalen gaan over de beginjaren in de negentiende eeuw. Zoals over de eerste waterleiding uit 1874 van de Rotterdamse DWL (Drinkwaterleiding), de eerste voorganger van Evides. Dat was een stap vooruit want mensen dronken indertijd vooral ongezuiverd water uit grachten en sloten, wat leidde tot verschillende cholera- en tyfusepidemieën met duizenden dodelijke slachtoffers. Het duurde echter nog tot in de twintigste eeuw voordat het belang van schoon en veilig drinkwater overal was doorgedrongen.

Toenemende uitdagingen
Evides is momenteel wat betreft drinkwater het tweede bedrijf in Nederland, gemeten naar aansluitingen, afzet en omzet. De drinkwaterproductie en -levering vindt plaats in het zuidwesten van Zuid-Holland, Zeeland en de Brabantse Wal. Het drinkwater wordt grotendeels geproduceerd uit Maaswater.

Betrouwbaar drinkwater is volgens Ottolini niet vanzelfsprekend en de uitdagingen nemen toe door droogte en vervuiling van de bronnen. “Uiteraard zijn we hier goed op voorbereid en nemen we de maatregelen die nodig zijn om ook in de toekomst schoon en betrouwbaar drinkwater en industriewaterdiensten te leveren. Maar het laat wel zien dat wat zo gewoon lijkt, toch echt heel bijzonder is en blijft.”

Podcastserie door Dunea
Voor Dunea begon het in 1874 met de Duinwaterleiding van s’-Gravenhage die water won in de duinen bij Scheveningen. Tegenwoordig wordt er drinkwater geleverd aan 1,4 miljoen klanten in het westelijk deel van Zuid-Holland. Ook beheert Dunea de duinen tussen Monster en Katwijk die jaarlijks door een miljoen recreanten worden bezocht.

Dunea gaat de geschiedenis belichten in een podcastserie en sociale media. Verder komt er een tentoonstelling in het bezoekerscentrum De Tapuit in het duingebied Meijendel. Voor het jubileum is een speciaal logo gemaakt dat wordt gebruikt voor de Dunea-website en andere communicatiekanalen.

Ook keuze voor drinkwatersysteem van de toekomst
Volgens directeur Wim Drossaert wordt 2024 echt een bijzonder jaar. “In ons jubileumjaar gaan we namelijk ook een definitieve keuze maken voor het drinkwatersysteem van de toekomst (met name een nieuw, aanvullend drinkwatersysteem en stimuleren van bewust en duurzaam watergebruik, red.). Een ijkpunt in onze geschiedenis, want met die keuze breken interessante en innovatieve tijden aan waarin we gaan bouwen aan een mooi, nieuw hoofdstuk in het geschiedenisboek van Dunea.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).