secundair logo knw 1

De drinkwaterbedrijven krijgen meer investeringsruimte. Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat gaat de vermogenskostenvoet Weighted Average Cost of Capital (WACC) aanpassen, zei hij in het wetgevingsoverleg water van de Tweede Kamer. De drinkwaterbedrijven vragen al jaren om aanpassing van de winstreguleringsmaatregel, omdat die in de huidige opzet de investeringsruimte beperkt terwijl ze voor grote uitgaven staan.

“We starten de procedure voor wijziging in april. En we doen wat mogelijk is om meer investeringsruimte te bieden”, zei Harbers. “Na de zomer verwachten we een advies van de Autoriteit Consument en Markt. Aan de hand daarvan kunnen we 1 november dit jaar de vermogenskostenvoet vaststellen voor de periode 2025 tot en met 2027.” 

De drinkwaterbedrijven hebben meer investeringsruimte nodig omdat ze voor grote uitgaven staan, niet alleen omdat de drinkwatervraag toeneemt en er geïnvesteerd moet worden in nieuwe bronnen en vergroten van de capaciteit, maar ook omdat er een forse vervangingsopgave ligt naast andere zaken als digitalisering, cybersecurity en onderhoud.

Strategische voorraden
Inmiddels hebben 8 provincies nieuwe strategische voorraden aangewezen voor de drinkwatervoorziening tot 2040, zei Harbers. “De overige provincies werken hier nog aan. Of aan alternatieven als er niet voldoende zoet grondwater beschikbaar is. Ik benadruk bij de provincies om verder vooruit te kijken, omdat sommige van deze strategische watervoorraden snel in gebruik zullen worden genomen. Daarnaast werken we aan de aanwijzing van nationale grondwaterreserves, die dienen als reserves tot de volgende eeuw.”

Zoeken de drinkwaterbedrijven in hun beleid naar oplossingen om te kunnen voldoen aan de toenemende drinkwatervraag, in het drinkwaterbeleid van Harbers staat besparen van het drinkwatergebruik centraal. Uiterlijk 2035 moet het gemiddelde gebruik met 20 procent zijn gedaald.  

Industrie
Die opgave geldt zowel voor de huishoudens als de industrie, aldus Harbers. “Bij bedrijven is daarbij het uitgangspunt: het juiste water voor het juiste gebruik en daarbij geldt: niet voor alle industriewater is water van drinkwaterkwaliteit nodig. Daarover en over besparing maken we met de industrie afspraken in het nationaal plan voor drinkwaterbesparing. Dan moet je denken aan waterscans, de verkenning van inzet van effluent, cascadering op bedrijventerreinen en benchmark per branche ter stimulering.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.