0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De drinkwaterbedrijven hebben zich verenigd in het platform Blauwe Netten om de volgende stap richting een duurzame sector te zetten. Zij richten zich dit jaar op de verduurzaming van het energieverbruik, het ontwikkelen van een grondstoffenpaspoort en het zoeken naar duurzame alternatieven voor chemicaliën.

Op Wereldwaterdag (22 maart) zijn de handtekeningen onder het samenwerkingsverband gezet. Aan Blauwe Netten doen Brabant Water, Dunea, Evides, Oasen, PWN, Vitens, Waterleidingmaatschappij Drenthe, Waternet en Waterbedrijf Groningen mee. De negen drinkwaterbedrijven worden begeleid door MVO Nederland / De Groene Zaak.

De inspiratie voor Blauwe Netten komt van Groene Netten, een vergelijkbare coalitie van infrabeheerders. Evides en Vitens hebben het initiatief voor de krachtenbundeling genomen, vertelt Ailin Haijer, projectmanager circulaire economie en klimaat bij MVO Nederland / De Groene Zaak. “De drinkwaterbedrijven doen zelf al het nodige aan duurzaamheid, maar alleen samen is echt een versnelling mogelijk.”

Dit jaar richt de samenwerking zich op drie thema’s: verder verduurzamen van het energieverbruik, ontwikkelen van een grondstoffenpaspoort voor aanbestedingen en zoeken naar duurzame alternatieven voor chemicaliën. “Bij deze thema’s is met elkaar veel winst te halen”, zegt Haijer. “De bedrijven willen al in 2018 concrete resultaten bereiken.”

Bij de verduurzaming van het energieverbruik gaat het om het duurzaam inkopen en opwekken van energie en een efficiëntere distributie van het drinkwater. Haijer licht toe: “Is het bijvoorbeeld mogelijk om eigen land beschikbaar te stellen voor zonnepanelen en windmolens van derden? Dat ligt gezien de wet- en regelgeving ingewikkeld. Een ander voorbeeld: Hans van Leeuwen, de financieel directeur van ProRail, vertelde tijdens de ondertekeningsbijeenkomst dat in water erg veel energie kan worden opgeslagen. Het is goed om samen te kijken naar zulke spannende ontwikkelingen.”

De deelnemers gaan ook een eenduidig grondstoffenpaspoort maken, bedoeld voor leveranciers. Eind 2018 moet het eerste ontwerp klaar zijn. Het paspoort zorgt voor een beter inzicht in wat voor soort grondstoffen drinkwaterbedrijven inkopen, zegt Haijer. “Je krijgt informatie over de samenstelling van een product en de omstandigheden waaronder het wordt gemaakt. Je kunt leveranciers ook bewegen om duurzame materialen te gebruiken, bijvoorbeeld een bepaald percentage recyclaat.” De drinkwaterbedrijven zoeken verder dit jaar naar duurzame alternatieven voor de nu gebruikte chemicaliën bij het zuiveringsproces. “Hierbij wordt gekeken naar alternatieven voor natronloog en ijzerchloride.”

MVO Nederland / De Groene Zaak heeft als ambitie om in 2025 de omslag naar een nieuwe economie te bereiken. Haijer: “Deze economie is circulair, energiepositief en inclusief. De samenwerking van de drinkwaterbedrijven sluit hier goed op aan. Blauwe Netten is voor hen een mooie kans om de volgende stap richting duurzaamheid te zetten. De bedoeling is om in ieder geval door te gaan tot en met 2020.”

Lees meer over Blauwe Netten

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Redelijk resultaat maar wel een tegenvaller, gezien de eis van FNV van 5% publiekelijk bekent gemaakt afgelopen week. En waarbij Rutte ook aangeeft dat de cao lonen forser moeten gaan stijgen, dan is 2,5% per 1 januari het eerste half jaar een doekje voor het bloeden, en dan pas half jaar later er nog 1% bij.
Alles wat je hoort en leest, strookt dan niet met dit resultaat. Wanneer mogen we nu eens echt mee gaan profiteren nu het met de welvaart zo enorm goed gaat?
Dan moet de overheid wel bereid zijn om de boeren meer organische mest toe te laten dienen in ruil voor minder chemische kunstmest!
Van natuurverbetering kan hier geen sprake zijn. De aangekondigde nieuwe natuur zal de rijkdom aan leven die onder het zand is gewerkt nimmer evenaren. Ook is het verwonderlijk dat Staatsbodbeheer nu een stuk beschermd Europees cultureel erfgoed gaat onderhouden dat voorheen onder de Waddenvereniging viel en als ondehoudsopdracht van Hoogheemraad Hollandsnoorderkwartier was.
Kortom, hier worden we met open ogen belazerd! Nog erger is dat Ecoshape Bulding with Nature dit geknoei met de natuur wil voordragen voor een prijs beschikbaar gesteld door de Zandlobby.
Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het