secundair logo knw 1

Bewustwordingscampagne Kraanwater Graag in Zwolle (foto: Vitens)

Het drinken van kraanwater is in het basisonderwijs zeker nog niet overal ingeburgerd. Zo zegt bijna een derde van de leerlingen dat ze dit water te weinig op school drinken, blijkt uit onderzoek van Vitens.

Vandaag is op 440 basisscholen in het voorzieningsgebied van drinkwaterbedrijf Vitens de Kraanwaterdag gehouden. Deze dag is een onderdeel van de bewustwordingscampagne Kraanwater Graag. Kantar Public heeft in opdracht van Vitens kinderen en ouders gevraagd naar hun mening over het drinken van kraanwater op school. Daaraan deden 436 kinderen tussen de acht en twaalf jaar en 394 ouders mee.

Vitens concludeert op basis van de resultaten dat het nodig is dat het drinken van kraanwater op school normaler wordt. Zo geeft 38 procent van de kinderen aan dat ze meer water zouden willen drinken. Bijna een derde drinkt naar eigen zeggen weinig drinkwater; 15 procent nooit.

Ook ouders staan overwegend positief tegenover het drinken van kraanwater op de basisschool. Meer dan de helft vindt dat scholen dit nog onvoldoende stimuleren, terwijl 28 procent zelfs voorstander van een verplichting is. Dat laatste gaat 40 procent van de ouders echter te ver.

Meer informatie over het onderzoek

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.  
Of de waterkwaliteit wel 100% blijft onder deze oppervlakte heeft te maken met de normen die men hiervoor gebruikt. Bij eutrofiëring ontstaat wat groenalg en gelijk vliegt in de beoordeling de waterkwaliteit omlaag. Komt dat omdat anderen dit veroorzaken?