secundair logo knw 1

De vier waterschappen die in Drenthe actief zijn, Vechtstromen, WDO Delta, Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest, hebben de Drentse Aanpak Ondermijning ondertekend. Samen met andere overheden spreken de waterschappen de intentie uit om op het gebied van ondermijning nauw samen te werken

Bij het zogeheten ‘ondermijning’ gebruiken criminelen legale bedrijven en diensten voor hun illegale activiteiten. In de Drenthe hebben de provincie, de gemeenten, de waterschappen en de politie nu 28 ambities geformuleerd om samen op te trekken en de verwevenheid van onderwereld en bovenwereld tegen te gaan. De aanpak zou de komende twee jaar al effect moeten sorteren.

Het verhogen van de bewustwording over ondermijning is de rode draad van de Drentse Aanpak Ondermijning. Dit geldt voor bewustwording bij de overheidsorganisaties zelf als het bij publiek. Het informeren van de Drentenaren over deze vorm van criminaliteit is dan ook een belangrijk onderdeel van de gekozen strategie.

Een ondermijningsbus zal langs alle Drentse gemeenten rijden en er komt een speciale campagne voor jongeren. Via informatiebijeenkomsten en bezoeken aan boeren wordt geprobeerd om het buitengebied veiliger te maken.

Ook de communicatie richting de medewerkers van de waterschappen en de andere overheidinstellingen wordt geïntensiveerd. Er komen bewustwordingssessies over bijvoorbeeld mensenhandel en fraude.

Alle betrokken gemeenten, waterschappen en provincie krijgen een meldpunt zodat medewerkers signalen van ondermijning kunnen doorgeven. Verder worden toezichthouders en BOA's getraind om ondermijning te herkennen en aan te pakken. Ook wordt er meer regionaal samengewerkt bij controles.

Ondermijnende criminaliteit kan direct raken aan de werkzaamheden van waterschappen. Bijvoorbeeld als er drugslaboratoria actief zijn, waarbij afval wordt geloosd in sloten of op het riool. Maar ook op het gebied van vergunningsverlening spelen waterschappen een belangrijke rol. Sinds twee jaar kunnen waterschappen op grond van de Wet Bibob (bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur), omgevingsvergunningen weigeren.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Phebe, heel mooi om hier weer eens expliciet de aandacht op te leggen!
Jos Peters heeft niets op met landbouw 
Jammer!
In waterschap Delfland is een initiatief om het waterspoor in te voeren dit voorjaar doodgebloed toen het college - dat er duidelijk geen zin in heeft om het waterspoor in te voeren - met de constatering kwam dat er rond de 150.000 wateraansluitingen zijn die in de computersystemen niet corresponderen met een uniek adres voor de zuiveringsheffing. En dat is wel noodzakelijk door onze eigen regels: gewoon de zuiveringsheffing innen via het betalingssysteem van de drinkwaterbedrijven is niet toegestaan. Ieder huishouden moet een aparte brief ontvangen, met daarop hoeveel drinkwater er is verbruikt en (dus) hoeveel zuiveringsheffing er moet worden betaald. 
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toch is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen. 
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de administratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet. 
Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!