secundair logo knw 1

Kunnen we niet eenvoudiger werken door elkaar minder regels op te leggen? Dat is het uitgangspunt van het Convenant Leidingen in Heerhugowaard.

De gemeente Heerhugowaard, het drinkwaterbedrijf PWN en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier hebben het convenant voor acht jaar afgesloten. Het doel is dat het water betaalbaar blijft door doelmatig te werken. De partijen gaan hun werkzaamheden in de ondergrond beter op elkaar afstemmen. Ook zien de gemeente en het hoogheemraadschap af van de precarioheffing, de belasting op leidingen in gemeentegrond of grond in eigendom van het hoogheemraadschap.

Dit convenant is een primeur voor het gebied boven het Noordzeekanaal, vertelt Henk Schobben, voorzitter van het kernteam Samenwerking Waterketen Noorderkwartier. “Het convenant is een uitvloeisel van het Bestuursakkoord Water. De vraag is: kunnen we niet doelmatiger en dus goedkoper werken door elkaar minder regels op te leggen? Burgers verwachten dat terecht van overheden, maar het verminderen van regels blijkt in de praktijk dikwijls lastig te realiseren.”

In Heerhugowaard is het wel gelukt, zegt Schobben. “Deze gemeente zoekt naar kansen en staat open voor discussie. Doelmatig werken staat in de samenwerking van de drie partijen voorop en dus niet de regelgeving. We hebben op basis hiervan goede afspraken gemaakt.” Duidelijkheid is volgens Schobben de eerste stap. “Wij zijn begonnen voordat het Convenant Leidingen formeel is ondertekend. We weten nu al veel beter wie wat doet. Het mooie is dat het zo logisch lijkt.”

De andere partijen verwachten ook veel van het convenant. Volgens Loet Rosenthal, sectormanager drinkwater bij PWN, past de samenwerkingsvorm bij deze tijd. ‘’De afspraken zijn nu voor iedereen duidelijk en transparant.” Wethouder Carolien van Diemen van de gemeente Heerhugowaard benadrukt het belang van de burger. “Dankzij het convenant wordt er water geleverd én verwerkt tegen de laagste maatschappelijke kosten. Daardoor betaalt de burger de laagste prijs.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!
Te gek voor woorden dat het drinkwater WMD niet goed is. Ik heb een zeldzame auto-immuunziekte en ben heel erg afhankelijk van goed en zeer schoon drinkwater. Als dit niet goed is kan ik nog sneller erg ziek worden en dat is lijkt mij niet de bedoeling. Mijn lichaam kan zelf niet zuiveren door mijn ziekte, ben dus echt afhankelijk van zuiveringsinstallatie van WMD. Dat moet gewoon goed zijn !
Daar betalen wij ook voor.
Interessant. Als ik naar het dashboard reageert het alleen niet als ik een gemeente selecteer.
En daarom heb ik dus een waterfilter voor thuis.