Kunnen we niet eenvoudiger werken door elkaar minder regels op te leggen? Dat is het uitgangspunt van het Convenant Leidingen in Heerhugowaard.

De gemeente Heerhugowaard, het drinkwaterbedrijf PWN en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier hebben het convenant voor acht jaar afgesloten. Het doel is dat het water betaalbaar blijft door doelmatig te werken. De partijen gaan hun werkzaamheden in de ondergrond beter op elkaar afstemmen. Ook zien de gemeente en het hoogheemraadschap af van de precarioheffing, de belasting op leidingen in gemeentegrond of grond in eigendom van het hoogheemraadschap.

Dit convenant is een primeur voor het gebied boven het Noordzeekanaal, vertelt Henk Schobben, voorzitter van het kernteam Samenwerking Waterketen Noorderkwartier. “Het convenant is een uitvloeisel van het Bestuursakkoord Water. De vraag is: kunnen we niet doelmatiger en dus goedkoper werken door elkaar minder regels op te leggen? Burgers verwachten dat terecht van overheden, maar het verminderen van regels blijkt in de praktijk dikwijls lastig te realiseren.”

In Heerhugowaard is het wel gelukt, zegt Schobben. “Deze gemeente zoekt naar kansen en staat open voor discussie. Doelmatig werken staat in de samenwerking van de drie partijen voorop en dus niet de regelgeving. We hebben op basis hiervan goede afspraken gemaakt.” Duidelijkheid is volgens Schobben de eerste stap. “Wij zijn begonnen voordat het Convenant Leidingen formeel is ondertekend. We weten nu al veel beter wie wat doet. Het mooie is dat het zo logisch lijkt.”

De andere partijen verwachten ook veel van het convenant. Volgens Loet Rosenthal, sectormanager drinkwater bij PWN, past de samenwerkingsvorm bij deze tijd. ‘’De afspraken zijn nu voor iedereen duidelijk en transparant.” Wethouder Carolien van Diemen van de gemeente Heerhugowaard benadrukt het belang van de burger. “Dankzij het convenant wordt er water geleverd én verwerkt tegen de laagste maatschappelijke kosten. Daardoor betaalt de burger de laagste prijs.”

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!