secundair logo knw 1

Vorige week ging de zesdelige natuurserie Wildernis onder Water van start. Aankomende vrijdag wordt in de tweede aflevering aandacht besteedt aan de gevaren van sluizen en gemalen voor vissen en de mogelijkheden om ze te beschermen.

Aan de hand van zes thema’s - de winter, de beek, veenplassen, routes onder water, riviermondingen en natuur met mensenhanden gemaakt – onderzoekt de serie de Nederlandse waternatuur en bekijkt wat er nodig is om deze in stand te houden. Vrijdag wordt de spectaculaire reis van miljoenen glasaaltjes in beeld gebracht. De glasaaltjes trekken jaarlijks vanuit de Sargassozee bij Mexico naar de Nederlandse binnenwateren om zich voort te planten of op te groeien. Eenmaal in Nederland komen ze vele sluizen en gemalen tegen, voor een aanzienlijk deel van de vissen een dodelijke passage.

De Kaderrichtlijn Water schrijft voor dat gemalen in bepaalde gevallen visvriendelijk moeten zijn. Daar zijn verschillende manieren voor, bijvoorbeeld het aanleggen van vispassages (vistrappen of -hevels) of het installeren van visvriendelijke pompen. De filmers laten de verschillende mogelijkheden zien en brachten onder andere een bezoek aan Pentair Fairbanks Nijhuis, producent van visvriendelijke pompen.

Ester Reusink van Pentair Fairbanks Nijhuis is trots op het resultaat. "De documentaire laat niet alleen zien hoe mooi de Nederlandse waternatuur is, maar maakt kijkers ook bewust van de invloed van menselijk handelen op de natuur. Veel gemalen zijn nog niet visvriendelijk. Daarmee vormen ze een hindernis voor vissen die onderweg zijn naar een paaiplek. Daarnaast zorgt het ook voor vissterfte omdat veel vissen het passeren van de pomp niet overleven. Daarom is het goed dat er aandacht wordt besteed aan de problematiek en aan de verschillende oplossingen."

De documentaire wordt om 19.20 uur uitgezonden op NPO2 in het natuurblok van de EO.

Hier vindt u meer informatie over het programma

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!
Te gek voor woorden dat het drinkwater WMD niet goed is. Ik heb een zeldzame auto-immuunziekte en ben heel erg afhankelijk van goed en zeer schoon drinkwater. Als dit niet goed is kan ik nog sneller erg ziek worden en dat is lijkt mij niet de bedoeling. Mijn lichaam kan zelf niet zuiveren door mijn ziekte, ben dus echt afhankelijk van zuiveringsinstallatie van WMD. Dat moet gewoon goed zijn !
Daar betalen wij ook voor.
Interessant. Als ik naar het dashboard reageert het alleen niet als ik een gemeente selecteer.
En daarom heb ik dus een waterfilter voor thuis.