0
0
0
s2sdefault

Vorige week ging de zesdelige natuurserie Wildernis onder Water van start. Aankomende vrijdag wordt in de tweede aflevering aandacht besteedt aan de gevaren van sluizen en gemalen voor vissen en de mogelijkheden om ze te beschermen.

Aan de hand van zes thema’s - de winter, de beek, veenplassen, routes onder water, riviermondingen en natuur met mensenhanden gemaakt – onderzoekt de serie de Nederlandse waternatuur en bekijkt wat er nodig is om deze in stand te houden. Vrijdag wordt de spectaculaire reis van miljoenen glasaaltjes in beeld gebracht. De glasaaltjes trekken jaarlijks vanuit de Sargassozee bij Mexico naar de Nederlandse binnenwateren om zich voort te planten of op te groeien. Eenmaal in Nederland komen ze vele sluizen en gemalen tegen, voor een aanzienlijk deel van de vissen een dodelijke passage.

De Kaderrichtlijn Water schrijft voor dat gemalen in bepaalde gevallen visvriendelijk moeten zijn. Daar zijn verschillende manieren voor, bijvoorbeeld het aanleggen van vispassages (vistrappen of -hevels) of het installeren van visvriendelijke pompen. De filmers laten de verschillende mogelijkheden zien en brachten onder andere een bezoek aan Pentair Fairbanks Nijhuis, producent van visvriendelijke pompen.

Ester Reusink van Pentair Fairbanks Nijhuis is trots op het resultaat. "De documentaire laat niet alleen zien hoe mooi de Nederlandse waternatuur is, maar maakt kijkers ook bewust van de invloed van menselijk handelen op de natuur. Veel gemalen zijn nog niet visvriendelijk. Daarmee vormen ze een hindernis voor vissen die onderweg zijn naar een paaiplek. Daarnaast zorgt het ook voor vissterfte omdat veel vissen het passeren van de pomp niet overleven. Daarom is het goed dat er aandacht wordt besteed aan de problematiek en aan de verschillende oplossingen."

De documentaire wordt om 19.20 uur uitgezonden op NPO2 in het natuurblok van de EO.

Hier vindt u meer informatie over het programma

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.