0
0
0
s2smodern

Vorige week ging de zesdelige natuurserie Wildernis onder Water van start. Aankomende vrijdag wordt in de tweede aflevering aandacht besteedt aan de gevaren van sluizen en gemalen voor vissen en de mogelijkheden om ze te beschermen.

Aan de hand van zes thema’s - de winter, de beek, veenplassen, routes onder water, riviermondingen en natuur met mensenhanden gemaakt – onderzoekt de serie de Nederlandse waternatuur en bekijkt wat er nodig is om deze in stand te houden. Vrijdag wordt de spectaculaire reis van miljoenen glasaaltjes in beeld gebracht. De glasaaltjes trekken jaarlijks vanuit de Sargassozee bij Mexico naar de Nederlandse binnenwateren om zich voort te planten of op te groeien. Eenmaal in Nederland komen ze vele sluizen en gemalen tegen, voor een aanzienlijk deel van de vissen een dodelijke passage.

De Kaderrichtlijn Water schrijft voor dat gemalen in bepaalde gevallen visvriendelijk moeten zijn. Daar zijn verschillende manieren voor, bijvoorbeeld het aanleggen van vispassages (vistrappen of -hevels) of het installeren van visvriendelijke pompen. De filmers laten de verschillende mogelijkheden zien en brachten onder andere een bezoek aan Pentair Fairbanks Nijhuis, producent van visvriendelijke pompen.

Ester Reusink van Pentair Fairbanks Nijhuis is trots op het resultaat. "De documentaire laat niet alleen zien hoe mooi de Nederlandse waternatuur is, maar maakt kijkers ook bewust van de invloed van menselijk handelen op de natuur. Veel gemalen zijn nog niet visvriendelijk. Daarmee vormen ze een hindernis voor vissen die onderweg zijn naar een paaiplek. Daarnaast zorgt het ook voor vissterfte omdat veel vissen het passeren van de pomp niet overleven. Daarom is het goed dat er aandacht wordt besteed aan de problematiek en aan de verschillende oplossingen."

De documentaire wordt om 19.20 uur uitgezonden op NPO2 in het natuurblok van de EO.

Hier vindt u meer informatie over het programma

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ach ach....wat een idioterie 'op het IJsselmeer kan t behoorlijk spoken', dus dempen we de boel????
Duizenden en duizenden watersporters weten alles van het IJsselmeer, vissers die er dagelijks hun brood verdienen, weten alles van het IJsselmeer.
Deze flauwekul is gewoon bedoeld om de boel tzt dicht te gooien!!!!
Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.