secundair logo knw 1

Er is een deltaplan nodig en waterschappen moeten samen met provincies het voortouw nemen om de veengronden te redden. Dat betoogt landschapsarchitect Peter de Ruyter in een essay in het Friesch Dagblad.

Omwille van de intensieve veehouderij zijn in Friesland de verschillen tussen de zand-, veen- en kleigronden gelijkgetrokken. Het slootpeil ligt ongeveer een meter lager dan het weiland. Door die lage grondwaterstand verschrompelt het veen met 1 centimeter per jaar en verdwijnt het waterbergend vermogen.

Zeker ook door de klimaatverandering is dat zeer problematisch. De extremen in het weer zullen toenemen, onder andere drogere zomers met heftige regenbuien en nattere winters. De Ruyter ziet de oplossing in het herstellen van de buffercapaciteit van het veen. "Om zoet water te kunnen opslaan in tijden van extreme regen en zo een buffer te maken voor drogere perioden."

De landschapsarchitect bepleit dan ook een ruilverkaveling 2.0 om intensieve en andere vormen van veehouderij beter te scheiden en zo te komen tot een weerbaarder landschap. Dit zou moeten gebeuren via een Deltaplan voor de Nederlandse Veenweidegebieden, waarin hij een voorname rol ziet weggelegd voor waterschappen en provincies. "Als we nu niets doen zijn we in de toekomst onze zo kenmerkende, ecologisch en cultuurhistorisch waardevolle, veenweidegebieden voorgoed kwijt."

Het hele essay leest u hier.


Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.