secundair logo knw 1

Foto: Beeldbank Rijkswaterstaat / Harry van Reeken

Versterk de Markermeerdijk bij Uitdam in plaats van die te verplaatsen, is het advies van deltacommissaris Wim Kuijken. De hoge kosten zijn te rechtvaardigen door het cultuurhistorische karakter van de locatie.

De Markermeerdijk bij het Noord-Hollandse dorp Uitdam is al jarenlang een hoofdpijndossier voor de bestuurders in het gebied. De eeuwenoude dijk is afgekeurd, omdat deze onvoldoende bescherming biedt aan de 1,2 miljoen mensen die erachter wonen. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier kwam met het plan van een buitenwaartse versterking met een asverschuiving. De dijk zou hierdoor een aantal meters worden verplaatst.

Het plan viel niet in goede aarde bij de bewoners. Zij vinden dat het unieke karakter van hun dorp geweld wordt aangedaan. Er ontstond een patstelling. Om die te doorbreken is Wim Kuijken in februari gevraagd om zich als onafhankelijke 'wijze man' over de materie te buigen. De deltacommissaris publiceerde gisteren zijn richtinggevende advies.

Kuijken komt met een maatwerkoplossing, zoals hij het noemt. Hij adviseert om de dijk zonder asverschuiving te versterken. Kuijken stelt een golfbrekende berm aan de buitenzijde voor. Aan de binnenzijde krijgt de dijk constructieve versterking met nagels en indien nodig een stukje damwand. Daarmee biedt de dijk maximale bescherming, terwijl de impact van de maatregelen minimaal is.

Het nadeel van deze oplossing zijn de veel hogere kosten vergeleken met verplaatsing van de dijk. De ervaring leert dat een constructieve variant in de regel twee keer zo duur is als een grondvariant, aldus Kuijken. De eerste kostenschatting laat volgens hem zien dat dit ook hier het geval is. Hij vindt de extra kosten voor deze specifieke locatie goed te verantwoorden en daarmee proportioneel, vooral vanwege het behoud van het waardevolle ensemble van water, dijk en bebouwing.

Kuijken heeft alle partijen intensief bij het advies betrokken. Ook dacht een onafhankelijk expertteam mee over de beste manier om de dijk te versterken. Volgens de deltacommissaris bestaat er draagvlak voor zijn advies bij de vertegenwoordigers van bewoners, gemeente en provincie.

Lees hier het advies.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!