0
0
0
s2sdefault

De waterschappen zoeken in samenwerking met het ministerie van Landbouw naar een nieuwe manier om de rivierkreeftenpopulatie in Nederland terug te dringen. Ze roepen op het innovatieplatform Winnovatie burgers op met ideeën te komen. Het Hoogheemraadschap van Delfland is initiatiefnemer van deze aanzet tot burgerparticipatie.

Het ontbreekt aan een goede manier om de rivierkreeft selectief en effectief te vangen, aldus de waterschappen. Bestaande vangtuigen hebben vaak veel ongewenste bijvangst, waardoor andere kwetsbare soorten ook afnemen. Of ze vangen juist alleen de grotere kreeften.


(advertentie)

Amerikaanse rivierkreeft
De bekendste van exotische rivierkreeften is de Amerikaanse rivierkreeft. Deze soort is in 1985 voor het eerst gezien in Den Haag en is inmiddels te vinden in grote delen van vooral West- en Midden-Nederland. De kreeften zorgen voor steeds meer schade aan keringen, oevers en waternatuur. 

“Om het aantal serieus terug te brengen willen we ook kleine exemplaren van rivierkreeften afvangen. We hebben nog geen manier om dit selectief en effectief te doen. Daarom leek het ons een goed idee om de denkkracht van onze omgeving te benutten”, vertelt Roger Meijs van Hoogheemraadschap Delfland.

De kreeften maken het Delfland moeilijk om de ecologische doelen te halen. Meijs: “Doordat de kreeften andere waterdieren opeten terwijl ze zelf amper natuurlijke vijanden hebben, neemt de biodiversiteit af. Bovendien knippen ze met hun scharen waterplanten door die juist zo belangrijk zijn voor de waterkwaliteit.”

Winnovatie
De oproep wordt gedaan op Winnovatie, het gezamenlijke innovatieplatform van de waterschappen. Het is de eerste openbare ‘challenge’ sinds het platform eind september werd gelanceerd.

Tot 12 januari kunnen deelnemers hun idee of ontwerp indienen. Uiterlijk 12 februari worden de winnende ideeën bekend gemaakt. Deze ideeën worden vervolgens verder uitgewerkt en getest door Delfland, in samenwerking met het ministerie van LNV.

 

MEER INFORMATIE
De kreeftenchallenge op Winnovatie.nl

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De reactie met betrekking tot beperkt zijn tot kano's en vlotten is niet correct. Ik ben met mijn boot van 10 x 3.5 meter gevaren tot aan Hardenberg, geen probleem.
Goedkoop en effectief lijkt mij "Cloud Seeding". Schiet in overleg met meteorologische dienst een raket met droogijs de wolken in boven een minder gevoelig gebied en laat het daar alvast lekker uitregenen.
Ik las ergens dat een stuwmeer vol was. Dit had voor deze regenperiode deels geleegd moeten worden. Nu moest dit stuwmeer zijn sluizen openen tijdens de regenval wat de ramp heeft verergerd.
Dit is goed nieuws dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de afschaffing van de geborgde zetels in het bestuur van de waterschappen. De geborgde zetels waren ons - als democratisch gekozen bestuursleden - altijd een doorn in het oog.
Gisela Döll, Oud-bestuurslid HH Delfland
@Hans MiddendorpKlopt niet Hans. Zoals altijd ben je weer stigmatiserend bezig. Bedrijven worden helemaal niet ontzien in waterheffing. Er is alleen een klein probleem juist bij kleine bedrijven. En dat juist stip ik aan. Ik wil ook nog even beklemtonen als geborgd AB lid voor bedrijven, dus hoe zuiver wil je het hebben?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.