0
0
0
s2smodern

De waterschappen zoeken in samenwerking met het ministerie van Landbouw naar een nieuwe manier om de rivierkreeftenpopulatie in Nederland terug te dringen. Ze roepen op het innovatieplatform Winnovatie burgers op met ideeën te komen. Het Hoogheemraadschap van Delfland is initiatiefnemer van deze aanzet tot burgerparticipatie.

Het ontbreekt aan een goede manier om de rivierkreeft selectief en effectief te vangen, aldus de waterschappen. Bestaande vangtuigen hebben vaak veel ongewenste bijvangst, waardoor andere kwetsbare soorten ook afnemen. Of ze vangen juist alleen de grotere kreeften.


(advertentie)

Amerikaanse rivierkreeft
De bekendste van exotische rivierkreeften is de Amerikaanse rivierkreeft. Deze soort is in 1985 voor het eerst gezien in Den Haag en is inmiddels te vinden in grote delen van vooral West- en Midden-Nederland. De kreeften zorgen voor steeds meer schade aan keringen, oevers en waternatuur. 

“Om het aantal serieus terug te brengen willen we ook kleine exemplaren van rivierkreeften afvangen. We hebben nog geen manier om dit selectief en effectief te doen. Daarom leek het ons een goed idee om de denkkracht van onze omgeving te benutten”, vertelt Roger Meijs van Hoogheemraadschap Delfland.

De kreeften maken het Delfland moeilijk om de ecologische doelen te halen. Meijs: “Doordat de kreeften andere waterdieren opeten terwijl ze zelf amper natuurlijke vijanden hebben, neemt de biodiversiteit af. Bovendien knippen ze met hun scharen waterplanten door die juist zo belangrijk zijn voor de waterkwaliteit.”

Winnovatie
De oproep wordt gedaan op Winnovatie, het gezamenlijke innovatieplatform van de waterschappen. Het is de eerste openbare ‘challenge’ sinds het platform eind september werd gelanceerd.

Tot 12 januari kunnen deelnemers hun idee of ontwerp indienen. Uiterlijk 12 februari worden de winnende ideeën bekend gemaakt. Deze ideeën worden vervolgens verder uitgewerkt en getest door Delfland, in samenwerking met het ministerie van LNV.

 

MEER INFORMATIE
De kreeftenchallenge op Winnovatie.nl

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik snap er niks meer van: Klimaatopwarming hoeft niet meer gestopt te worden dus gaan we het maar adapteren??
Ha Floor - wat een inspirerend verhaal! Leuk om tot mij te nemen… .én als voorbeeld te nemen voor de Bollenstreek.
Erg leuk om te lezen dat de omslag van 'samenwerken omdat het moet' naar 'samenwerken omdat het loont' is gemaakt!
Ik ben bestuurlid van een VvE vakantiepark (Resort Duynzicht, Julianadorp aan Zee) met 36 individuele losstaande huizen, eigen watermeter, geen complex watersysteem, verhuurd grotendeels door commerciële verhuurorganisatie (Roompot).
Na heel veel onduidelijkheid zou deze wijze van verhuren het park 'prioritair' maken.
Wij hanteren een Legionella-beheersplan, geprotocolleerd en gedocumenteerd.
Als de recreatiewoningen 'zorghuizen' zouden zijn, of de verhuur door een eigenaar verzorgd zou worden waren ze NIET prioritair. Nu zijn wij verplicht OOK nog een peperduur geregistreerd bedrijf in de arm te nemen.
Hoe volstrekt onlogisch en belachelijk overdreven kunnen de voorschriften zijn?
Wat is het verschil met een particulier bewoond huisje, of een enkele recreatiewoning (beide NIET prioritair)?
Dat zal wel een massale oproep zijn geweest van al die AVV leden!
Wellicht een volgende keer ook de andere bonden eens raadplegen voor een evenwichtig artikel?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.