secundair logo knw 1

De samenwerkingsovereenkomst is getekend. V.l.n.r. Niels Blom (van der Lee), Marco van Vliet (Growepa), Rik Baars (Baars aannemerij), Ad de Heer (De Heer Land en Water), Jelle Visser (Hoogheemraadschap van Delfland) en Ruud van Wijk (Verboon Maasland) | Foto Delfland

Hoogheemraadschap van Delfland en vijf aannemers gaan een achtjarige samenwerking aan voor baggerwerkzaamheden. Delfland wil zo samen met de markt toewerken naar een emissieloze werkwijze in 2030. “Samenwerking, duurzaamheid en circulariteit staan in dit contract centraal”, zegt Jorg Willems, afdelingsmanager onderhoud en bediening bij Hoogheemraadschap van Delfland. 

Het samenwerkingscontract werd gisteren, 4 oktober, getekend. Tot op heden besteedde het waterschap een achtste deel van het baggerareaal - gemiddeld 100.000 kubieke meter - voor kortere periodes opnieuw aan. In een tijdsbestek van acht jaar werd zo het totale beheergebied gebaggerd. Een tijdrovend en kostbaar proces, wat bovendien de mogelijkheden van de aannemers om te investeren in duurzaam materieel beperkte. Reden genoeg voor Delfland om deze werkwijze te herzien. 

Emissieloos baggeren
“Met deze unieke langdurige samenwerking willen we investeren in een ander soort relatie met de markt”, zegt Willems. "In plaats van alleen een opdrachtgever-opdrachtnemer relatie zoeken we veel meer de samenwerking op.”

Samen met de marktpartijen wil het waterschap zo de energietransitie aangaan. “Duurzaam werken heeft een hoge prioriteit bij ons. In 2030 willen wij schoon en emissieloos baggeren. Om zo'n stap te zetten, moet de markt investeren. Die stabiliteit willen wij geven. Door een langdurige samenwerking aan te gaan, krijgt de markt de zekerheid die het nodig heeft om te kunnen investeren."

Het Hoogheemraadschap van Delfland draagt met de RAW raamovereenkomst samen met de vijf verschillende baggeraars een gezamenlijke ambitie uit: de uitstoot van milieuvervuilende stoffen ieder jaar reduceren en schone bagger zo veel mogelijk hergebruiken. Om de doelen te realiseren, moeten de aannemers niet alleen kennis, maar ook het eigen netwerk, materiaal en materieel delen.

Cutterzuiger
Verboon Maasland is een van de vijf aannemers die het werk is gegund. “Emissieloos materieel is twee keer zo duur als materieel dat op fossiele brandstoffen draait”, zegt Ruud van Wijk, interim-directeur bij Verboon Maasland. “Een nieuwe emissieloze cutterzuiger, een schip waarmee je bagger opzuigt, kost bijvoorbeeld 1,5 à 2 miljoen.” 

Om zo’n investering te doen loopt Van Wijk naar eigen zeggen makkelijker bij een bank binnen met een meerjarig contract op zak. “Zo’n financiering krijg je niet voor elkaar op basis van een eenjarig project. Daar wil je heel graag continuïteit voor hebben. Wij willen de komende jaren naar volledig emissieloos materieel. Zo'n meerjarig contract is voor ons een belangrijke stap in de ondernemerskeuzes die we willen maken om die doelstelling te halen.”

Naast het duurzame aspect van het emissieloze materieel, bieden baggerwerkzaamheden veel mogelijkheden om circulair te werken, zegt Willems. “Vrijgekomen riet en baggerspecie kunnen hergebruikt worden als nieuwe bouwstof, waarbij we dit zoveel mogelijk binnen het eigen beheersgebied willen benutten. De komende jaren gaan we met de aannemers het werk inplannen en kijken hoe we dit, zonder veel overlast, kunnen realiseren.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    M vd Velde · 6 months ago
    Als met 'emissieloos' gedoeld wordt op elektrisch aangedreven materieel, dan kan dit niet emissieloos worden genoemd. 2/3 van de elektriciteit in NL wordt met fossiele brandstoffen opgewekt. Maar ook als de energiebron waterstof is, dan wordt dit meestal met fossiele brandstoffen geproduceerd. Emissieloos noem ik daarom een illusie. Het klinkt (te) mooi, maar het maakt weinig verschil.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.