secundair logo knw 1

De samenwerkingsovereenkomst is getekend. V.l.n.r. Niels Blom (van der Lee), Marco van Vliet (Growepa), Rik Baars (Baars aannemerij), Ad de Heer (De Heer Land en Water), Jelle Visser (Hoogheemraadschap van Delfland) en Ruud van Wijk (Verboon Maasland) | Foto Delfland

Hoogheemraadschap van Delfland en vijf aannemers gaan een achtjarige samenwerking aan voor baggerwerkzaamheden. Delfland wil zo samen met de markt toewerken naar een emissieloze werkwijze in 2030. “Samenwerking, duurzaamheid en circulariteit staan in dit contract centraal”, zegt Jorg Willems, afdelingsmanager onderhoud en bediening bij Hoogheemraadschap van Delfland. 

Het samenwerkingscontract werd gisteren, 4 oktober, getekend. Tot op heden besteedde het waterschap een achtste deel van het baggerareaal - gemiddeld 100.000 kubieke meter - voor kortere periodes opnieuw aan. In een tijdsbestek van acht jaar werd zo het totale beheergebied gebaggerd. Een tijdrovend en kostbaar proces, wat bovendien de mogelijkheden van de aannemers om te investeren in duurzaam materieel beperkte. Reden genoeg voor Delfland om deze werkwijze te herzien. 

Emissieloos baggeren
“Met deze unieke langdurige samenwerking willen we investeren in een ander soort relatie met de markt”, zegt Willems. "In plaats van alleen een opdrachtgever-opdrachtnemer relatie zoeken we veel meer de samenwerking op.”

Samen met de marktpartijen wil het waterschap zo de energietransitie aangaan. “Duurzaam werken heeft een hoge prioriteit bij ons. In 2030 willen wij schoon en emissieloos baggeren. Om zo'n stap te zetten, moet de markt investeren. Die stabiliteit willen wij geven. Door een langdurige samenwerking aan te gaan, krijgt de markt de zekerheid die het nodig heeft om te kunnen investeren."

Het Hoogheemraadschap van Delfland draagt met de RAW raamovereenkomst samen met de vijf verschillende baggeraars een gezamenlijke ambitie uit: de uitstoot van milieuvervuilende stoffen ieder jaar reduceren en schone bagger zo veel mogelijk hergebruiken. Om de doelen te realiseren, moeten de aannemers niet alleen kennis, maar ook het eigen netwerk, materiaal en materieel delen.

Cutterzuiger
Verboon Maasland is een van de vijf aannemers die het werk is gegund. “Emissieloos materieel is twee keer zo duur als materieel dat op fossiele brandstoffen draait”, zegt Ruud van Wijk, interim-directeur bij Verboon Maasland. “Een nieuwe emissieloze cutterzuiger, een schip waarmee je bagger opzuigt, kost bijvoorbeeld 1,5 à 2 miljoen.” 

Om zo’n investering te doen loopt Van Wijk naar eigen zeggen makkelijker bij een bank binnen met een meerjarig contract op zak. “Zo’n financiering krijg je niet voor elkaar op basis van een eenjarig project. Daar wil je heel graag continuïteit voor hebben. Wij willen de komende jaren naar volledig emissieloos materieel. Zo'n meerjarig contract is voor ons een belangrijke stap in de ondernemerskeuzes die we willen maken om die doelstelling te halen.”

Naast het duurzame aspect van het emissieloze materieel, bieden baggerwerkzaamheden veel mogelijkheden om circulair te werken, zegt Willems. “Vrijgekomen riet en baggerspecie kunnen hergebruikt worden als nieuwe bouwstof, waarbij we dit zoveel mogelijk binnen het eigen beheersgebied willen benutten. De komende jaren gaan we met de aannemers het werk inplannen en kijken hoe we dit, zonder veel overlast, kunnen realiseren.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    M vd Velde · 1 years ago
    Als met 'emissieloos' gedoeld wordt op elektrisch aangedreven materieel, dan kan dit niet emissieloos worden genoemd. 2/3 van de elektriciteit in NL wordt met fossiele brandstoffen opgewekt. Maar ook als de energiebron waterstof is, dan wordt dit meestal met fossiele brandstoffen geproduceerd. Emissieloos noem ik daarom een illusie. Het klinkt (te) mooi, maar het maakt weinig verschil.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie